Kripto para ve jeopolitik çatışma arasındaki ilişki önem kazandıkça, dijital varlıkların 21. yüzyıl savaşındaki rolü giderek daha açık hale geliyor. Rusya-Ukrayna savaşı, her iki tarafın da bağışları güvence altına almak ve savaşı finanse etmek için kripto paraların kullanılmasıyla şimdiye kadarki en dikkate değer örnek olarak ön plana çıkıyor.
Kripto para analiz şirketi Chainalysis tarafından, gizemli bir Bitcoin meraklısının, daha önce güvenlik kurumlarının elinde olduğu düşünülen yüzlerce cüzdanı ifşa ederek Rus hükümetini ters köşeye yatırdığı bildirildi.
ABD hükümetiyle yakın iş birliği içinde çalıştığı belirtilen kripto takip firması olan Chainalysis’e göre anonim bir kişi, GRU (Yabancı Askeri İstihbarat Teşkilatı), SVR (Yabancı İstihbarat Servisi) ve FSB (Federal Güvenlik Servisi) tarafından kontrol edildiği iddia edilen 986 cüzdanı belirlemek için Bitcoin blok zincirinin işlem belgelerinin benzersiz bir yönünden yararlandı. Söz konusu kişinin Rusça kaleme aldığı mesajlar, cüzdanların yasa dışı hack’leme olaylarına karıştığını iddia ediyor.
Her işlem, orijinali Rusça yazılmış aşağıdaki dört mesajdan birini içeriyor:
“GRU’dan SVR’ye. Hack’lemek için kullanıldı!”
“GRU’dan GRU’ya. Hack’lemek için kullanıldı!”
“GRU’dan FSB’ye. Hack’lemek için kullanıldı!”
“Ukrayna’ya GRU Khakir’den para yardımı”
Her mesaj, söz konusu adresin üç Rus kurumundan biri tarafından hack operasyonlarında kullanıldığını iddia ediyor.
Üç kuruluş henüz rapor hakkında yorum yapmadı, bu nedenle kişinin iddialarının doğru olup olmadığı belirsiz. Ancak iddialar gerçekse, söz konusu kişinin Rusya’nın elinde olduğunu iddia ettiği adreslerden en azından bazılarının kontrolünü ele geçirmeyi başardığı, belki hack’leme yoluyla belki de içeriden bir operasyonla bunu gerçekleştirdiği açık gözüküyor.
Gizemli kişinin iddialarına güvenilirlik kazandıran Chainalysis, Rus cüzdanı olduğu iddia edilen adreslerden en az üçünün daha önce üçüncü taraflarca Rusya ile ilişkilendirildiğini belirtti. Bu cüzdanlardan ikisinin, ABD’deki yazılım üreticisi SolarWinds saldırısına karıştığı, bir diğerinin ise Rusya’nın 2016 seçim dezenformasyon kampanyasında kullanılan sunucuları finanse ettiği bildirildi.
Rusya’nın GRU’su 2016 ABD Başkanlık Seçimleri öncesinde DCLeaks.com web sitesini gizlice kurmuş ve ABD’li siyasi figürlerle ilgili hack’lenmiş materyalleri yayımlamak için kullanmıştı. Dezenformasyon kampanyasında yer alan Rus istihbarat görevlilerine yönelik DOJ iddianamesinde, ajanların DCLeaks.com sunucusunu, Malezyalı bir web barındırma sağlayıcısından kiralamak için Bitcoin ile ödeme yaptığı belirtiliyor.
Chainalysis’e göre, Bitcoin kullanıcısının harcama alışkanlıkları iddialarını destekliyor. OP_RETURN göndericisinin bu mesajları yaymak için ne kadar paradan vazgeçtiğini de belirtmekte fayda var.
Söz konusu kişi, iddialarını blok zincirinde belgelendirirken 300 bin dolar değerinde Bitcoin’i etkin bir şekilde yok etti ki bu rakam Bitcoin blok zincirinin OP_RETURN alanını kullanmak için gerekenden çok daha fazla.
OP_RETURN bir işlemi geçersiz olarak işaretleyip, işlemde yer alan tüm Bitcoin’leri etkili bir şekilde yakıyor.
OP_RETURN göndericisinin mesajını yaymak için yüz binlerce dolar değerinde Bitcoin yakmaya hem istekli hem de bunu yapabilecek durumda olması, bilgiyi potansiyel olarak daha inandırıcı kılıyor.
Chainalysis açıklamasında, “İlginç bir şekilde, gönderici Rusya Ukrayna’yı işgal ettikten sonra yazı yazmayı bıraktı. Daha sonra faaliyetlerine yeniden başladı ancak bunun yerine Rusya bağlantılı Bitcoin’i Ukrayna yardım adreslerine yönlendirdi.” ifadelerini kullandı.
Chainalysis’in işaret ettiği gibi iddialar gerçekse, adreslerin ve içerdikleri Bitcoin’in güvenliğinin ciddi şekilde tehlikede olduğu anlamına geliyor. OP_RETURN göndericisinin Rus kontrolündeki adresler için özel anahtarlar edinmiş olma ihtimali de Putin rejiminin kripto operasyonlarının güvenli olmadığını gösteriyor.
En önemlisi de bu OP_RETURN mesajlarının sonsuza dek orada kalacak ve hiçbir hükümet ya da şirketin bunları kaldıramayacak olması.
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…
Geçen seneden bu yana ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan SUI'de ağ durdu. Validatörlerin doğrulamaları yapamamasıyla…
2020'den bu yana düzenli olarak Bitcoin alımlarını sürdüren MicroStrategy şirketinde Michael Saylor'ın şirket üzerindeki oy…
Kripto para dünyasının "yaramaz çocuğu" Justin Sun kendisinden bir şekilde söz ettirmeyi başarıyor. Sun, 2019'da…
Leave a Comment