Kripto Para Haberleri

Solana (SOL) neden yükseliyor? Fiyat artışının arkasındaki sebepler

Önde gelen kripto para projelerinden Solana (SOL) üst üste rekorlar kırmaya devam ediyor. Bugün 27 milyar dolarlık piyasa değerini de deviren SOL, 95 doları gördü.

Bundan bir ay önce SOL fiyatı, henüz 20 dolar seviyelerindeydi. Temmuz ayının son haftasından itibaren yükselişe geçen kripto para, o noktadan bugüne yüzde 375 değer kazandı.

İlk büyük dalga, iki hafta önce geldi

SOL’da yakın zaman içindeki ilk büyük dalga, 15-16 Ağustos tarihlerinde geldi. Buradaki yükselişten önce Solana’da Warmhole 2.0 (solucan deliği) projesi açıklandı. Bu proje, Solana ile diğer merkeziyetsiz finans ağları arasında bir bağlantı köprüsü oluşturuyor; Terra, Ethereum, Binance Smart Chain gibi projelere, token’laştırılmış varlıkları hızlı ve ucuz maliyetle hareket ettirme olacağı veriyor.

NFT projesi, yükselişi destekledi

Daha sonra Solana’da “The Degenerate Ape Academy NFT” adında bir NFT projesi duyuruldu. Bu NFT projesinde 10 bin tane benzersiz maymun NFT’si 8 dakikada satılarak tükendi. Satışlar esnasında NFT başına üretim ücreti 6 SOL olmuş, koleksiyoncuların çılgınlığı Solana’nın hacminin 2.5 milyar doları aşmasını sağlamıştı.

Solana’ya risk sermayesi yatırımları arttı

Haziran ayında Solana, önemli bir yatırım turunu tamamlamıştı. Proje; önde gelen girişim sermayesi şirketleri Andreessen Horowitz, Polychain Capital’in liderlik ettiği turda Alameda Research, CMS Holdings ve diğer birkaç şirketten 314 milyon dolar yatırım aldı. Bu kuşkusuz Solana için önemli bir dönüm noktasıydı. Diğer yandan Solana ağındaki projeler de son zamanlarda üst üste bu tür yatırımlar almaya başlamışlardı. Örneğin Solana tabanlı Saber, ünlü yatırımcı Chamath Palihapitiya’nın katılımıyla 7.7 milyon dolar yatırım aldı. Onun öncesinde Solana tabanlı cüzdan Phantom’a da 9 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirilmişti.

Solana ağının performansı, gücünü ortaya koydu

Öte yandan ikinci en büyük kripto para Ethereum’daki tıkanmalar, Cardano, Polkadot, Binance Smart Chain gibi projelerin endüstriye dahil olmasına imkan verdi. Solana blok zinciri, saniyede 65 binlik işlem hızı ile Ethereum’dan 2 bin, Visa’dan 40 kat daha hızlı işlem yapabiliyor. Ayrıca Solana üzerindeki işlem ücreti 0.01 dolar ile çok küçük bir meblağ. Solana blok zincirinde tüm bu yoğunluk yaşanırken hızda bir yavaşlama veya tıkanıklık olmaması, blok zincirinin gücünü ortaya koydu.

Kurumsal şirketlerden ilgi var

Solana’da son günlerde yaşanan gelişmeler bunlarla sınırlı değildi. 24 Ağustos’ta dijital varlık yönetimi firması Osprey Funds, varlıklı müşterileri için özel bir Solana fonu oluşturdu. Şirket, kurumsal şirketlerin Solana’nın token’ı SOL’a büyük bir ilgi gösterdiğini açıkladı. Bu fon, türünün ilk örneğiydi.

Pyth Network, Solana’da yayına alındı

Ardından 25 Ağustos’ta gerçek zamanlı veri sağlayıcısı Pyth Network, Solana blok zincirinde resmen çalışmaya başladı. Pyth Network’ün arkasında ise geleneksel piyasalarda ünlü Jump Trading şirketi var. Jump Trading’in yanı sıra yüksek profilli bir dizi şirket de Pyth Network’e destek veriyor.

Solana, haber üstüne haber ile yoğun bir dönemden geçti. Bitcoin’in düşüş yaşadığı, yatay seyrettiği sıralarda SOL’da yeni rekorlar görüldü. Bu rekorlarda üst üste gelen gelişmelerin de payı vardı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

Ethereum balinası, 8 yıl bekleyip tüm ETH’lerini sattı

2017’de 1 milyon 380 bin dolara aldığı 5 binden fazla ETH’yi satan cüzdan sahibi, 9…

4 Nisan 2025

Donald Trump, borsa düşüşlerini ele aldı: Piyasalar uçuşa geçecek

ABD Başkanı Donald Trump, hem Amerikan borsalarında hem de kripto para piyasasında yaşanan sert düşüşlerin…

3 Nisan 2025

Banka devinden 5 yıllık AVAX tahmini: 2025, 2026, 2027, 2028 ve 2029

İngiliz bankacılık devi Standard Chartered, Avalanche (AVAX) için fiyat tahminlerini yayımladı. Banka, 2025'ten itibaren yıl…

3 Nisan 2025

“Dikkatli olun!” diyen Arthur Hayes, Bitcoin için 15 Nisan’ı işaret etti

Döneminin en büyük kripto türev borsası BitMEX'in kurucusu Arthur Hayes, Bitcoin'in 15 Nisan'a kadar 76…

3 Nisan 2025

Ripple’ın RLUSD’sine yüksek talep: 1 günde 100 milyon dolar

Ripple’ın ABD dolarına endeksli stabil coin’i RLUSD’nin dolaşımdaki adedi 1 Nisan’dan bu yana 100 milyonun…

3 Nisan 2025

Kripto sektöründen 16 isim milyarderler listesine girdi

Ekonomi ve iş dünyası dergisi Forbes, 2025 yılı için milyarderler listesini yayınladı. Listede servetini kripto…

3 Nisan 2025