IOTA’nın merkeziyetsizliğine geçişte çok önemli bir adım olarak görülen Nectar Ağı, IOTA Vakfı’nın açıklamasıya resmen başlatıldı. Yapılan duyuruda, “2015 yılında öngörüldüğü gibi tamamen merkeziyetsiz, ölçeklenebilir ve işlem ücretinin olmadığı IOTA 2.0 Geliştirme Ağı’nın (DevNet) başlangıcını bugün duyurmaktan gurur duyuyoruz.” denildi.
IOTA Vakfı’nın blog sitesinden yapılan resmi açıklamada ilk olarak 2008 yılında Bitcoin tarafından önerilen ilk protokolde önemli geliştirmeler yapılsa da, o dönemin üzerinden 10 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hala blokzincir mimarisinden ötürü birçok sorunun yaşandığı belirtildi:
“Bu ağlar ya tamamen merkeziyetsiz değildir ya da ölçeklenebilirlik ve işlem ücretleri yapılarında problemler vardır. Hatta bazen bunların hepsi aynı anda da olabilir. Uzun süre birçok kişi bu problemlerin üstesinden gelinebileceğine inanmadı. Ayrıca IOTA’nın plânları görüldüğünde ‘Görmeden inanmam’tarzı yorumlar yapıldı. IOTA ise, herkesin bildiği blokzincir mimarisinden farklı olarak dağıtık defter teknolojisi tabanlı geliştirmelerin yapılabileceğini göstermek istedi. Bunu da işlem ücretleri olmadan güvenliğin sağlandığı ya da doğrulayıcılara ödeme yapmak için enflasyon gibi ekonomik destek yaratılmadığı bir sitemle bunu yapmak istedi”
2019 yılında bu sorunlara ilk teorik çözümün bulunduğu belirtilen açıklamada merkezi olmayan ve güvenli bir IOTA protokolünün teorik temelinin akademik makalelerle uzmanlar tarafından gözden geçirildiği aktarıldı:
“IOTA 2.0 protokolünü, her ağ katılımcısının aynı kurallar ve aynı algoritmalar tarafından yönetildiği ve aynı haklara sahip olduğu açık, ve adil dağıtık bir defter ağı olacak şekilde tasarladık. Lidersiz bir konsensüs protokolü üzerine inşa edilen her düğüm, işlemleri doğrulayacak ve ağın güvenliğini doğrudan sağlamış olacak. IOTA 2.0 Geliştirme Ağı’nın (DevNet) başlangıcını bugün duyurmaktan gurur duyuyoruz.
Ücret yok.
Blok yok.
Zincir yok.
Madenci yok.
Boşa harcanan enerji yok
Sansür yok.
Merkezileşme yok.
İzin alma zorunluluğu yok.
Tam özgürlük!”
Küresel standartların yakalanması açısından IOTA 2.0 DevNet’in Chrysalis yükseltmesinin bir sonraki adımı olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“IOTA 2.0 DevNet ile, ortaklarımız ve topluluğumuzu sayısız araç, özellik, kullanım alanı ve fırsatların olduğu bu yeni oyun alanımıza bekliyoruz. IOTA 2.0 DevNet sadece merkeziyetsizliği getirmiyor aynı zamanda topluluğun Djital Varlıklar çalışmasını test etmesinin de önünü açıyor. Bugün, IOTA 2.0’ın Coordicide olarak da bilinen ana ağımızda başlatılmadan önce, ekosistemimiz üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar (dapp) ve iş modelleri oluşturulmaya başlanabileceği ilk gün.”
IOTA 2.0’ın sürekli olarak ve hızlı şekilde IOTA Vakfı tarafından geliştirileceğinin de bilgisinin verildi:
“IOTA 2.0, vakıf, topluluk katılımcıları ve akademik ortaklar tarafından hızlı şekilde yenilenmeye devam edecektir. Ağ sürekli olarak geliştirilecek, güncellenecek ve test edilecektir. Bazı durumlarda hatalar ya da engeller ortaya çıkabilir. Süreci hızlandırmak ve teknolojik gelişimi sağlamak için gerekli olan yaklaşım tarzımız budur. Haydi hızlı hareket edelim ve engelleri birlikte kıralım!”
Bitcoin ve kripto paralarda son yükselişlerin ardından küresel benimsenmenin de arttığı görülüyor. Kuzey Afrika ülkesi…
ABD'de ocak ayında başkanlık koltuğuna oturacak olan Donald Trump hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Trump'ın…
Geçtiğimiz hafta 99.500 dolara kadar sert bir yükseliş yaşayan Bitcoin'de bu hafta düşüşlerle başladı. Fiyat,…
Eylül ayında cezaevinden çıkan ve Dubai'ye geri dönen Changpeng Zhao, kripto para dünyasındaki meme coin…
Son dönemde birçok listeleme yaptığı gibi liste dışı bırakma adımı da atan Binance borsası 5…
Binance borsası, BNB tutan kullanıcıları için ödül olarak dağıtacağı coin'lerden ikincisini açıkladı. Thena (THE) resmen…
Leave a Comment