Dünyada sık sık sansüre maruz kalan, internet dünyasının adeta ‘istenmeyen çocuğu’ ilân edilen Telegram’ın birkaç yıl önce GRAM adıyla hayata geçirdiği sonrasında bazı regülasyon sorunlarıyla boğuştuğu ve CEO Pavel Durov’un deyişiyle ‘üzerinde etkilerinin’ bulunmadığı projesi TON, bir mesajla yeniden ivmelenerek fiyatı geçtiğimiz gün yüzde 30’dan fazla yükseldi. Bunun sonrasında yeniden kripto para yatırımcılarının radarına girdi. TON projesiyle ilgili detaylar rehberimizde…
Eski adı GRAM olan TON, Telegram Messenger’ın kurucuları Durov kardeşler tarafından 2018’de tasarlanan üçüncü nesil bir (Proof of Work) ve Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizmasına sahip Ethereum tabanlı bir blok zinciri projesidir. TON, yıldırım hızında işlemler için tasarlanmıştır. Ultra ucuz ve kullanıcı dostudur. Saniyede milyonlarca işlem yapabilen TON blok zinciri, merkezi olmayan depolama, anonim ağ, DNS, anlık ödemeler ve çeşitli merkeziyetsiz hizmetler ile gerçek bir Web 3.0 yaratma şansına sahiptir. TON ekosisteminin en önemli vaadi uygulama içi ödemeler konusunda. Geliştiriciler Whatsapp’ın attığı adımlardan geri kalmak istemiyor hatta bu projelerin bir adım ötesine geçmek istiyor.
Küresel ölçekte aylık 500 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı bulunan Telegram’ın kripto parası olarak bilinen TON Coin, geçen yıl anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan davanın ve baskılarının ardından projeden çekilmişti. Telegram kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, önceki gün yayımladığı mesajda, TON Coin’in yeniden piyasalara adım attığını ifade etti ve “Telegram geçen yıl TON’a veda ettiğinde, gelecek nesil geliştiricilerin bir gün kitlesel pazar blok zinciri platformu vizyonumuzu sürdüreceği umudunu dile getirdim. Bu yüzden Telegram’ın kodlama yarışmalarının şampiyonlarının Toncoin olarak yeniden markalaştırdıkları açık TON projesini geliştirmeye devam ettiğini görmek bana ilham verdi.” dedi ve CoinMarketCap verilerine göre açıklama sonrası TON Coin, fiyatında yaklaşık %30’luk bir artış yaşadı.
Durov, yatırımcılarının TON Coin’e yatırım yapmalarında herhangi bir sakıncanın olmadığını söyledi ve “Orijinal TON’dan farklı olarak Toncoin, Telegram’dan bağımsızdır. Doğru pazara açılma stratejisiyle birleştiğinde, destansı bir şey inşa etmek için ihtiyaç duydukları her şeye sahipler.” şeklinde konuştu.
5 milyar maksimum arza sahip olan TON Coin’in dolaşımdaki arzı 1.2 milyardır. 3 Ocak 2022 itibariyle 4 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan TON, 0.3906 dolar ile en düşük seviyesini görürken; tüm zamanların en yüksek seviyesine ise Kasım 2021 tarihinde 5.84 dolar ile ulaşmıştır.
Her ne kadar geçmişte çeşitli regülasyon sorunlarıyla uğraşsa da geleceği parlak bir kripto para olan TON Coin, şu anda Binance ve Coinbase’de işlem görmüyor. Token, USD, USDT, ETH gibi işlem çiftleriyle FTX, Gate.io, OKEx gibi merkezi borsaların yanı sıra, UniSwap ve PancakeSwap gibi merkeziyetsiz platformlarda da alınıp satılabiliyor.
Gate TR, Türkiye'deki orman yangınları sonrası 15 bin fidanlık üç hatıra ormanı kuruyor. CEO Kafkas…
Temmuz ayında altcoin'lerin kilit açılımlarında büyük hareketlilik olacak. TRUMP ve ZRO başta olmak üzere, 10…
SPK, PancakeSwap’a erişim engeli getirerek ilk kez bir merkeziyetsiz kripto para borsasına yönelik yaptırım uyguladı.…
BitMEX'in kurucusu Arthur Hayes, likidite daralması beklentisi nedeniyle kendi fonu Maelstrom'un elindeki tüm likit altcoin’leri…
SEC, dün onayladığı Bitcoin ve altcoin temelli GDLC ETF'inin piyasaya çıkışını beklemeye aldı.
İş Bankası'nın blok zinciri teknolojisi kullanarak gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk dijital Eurotahvil ihracı, deprem bölgesindeki üretici…
Leave a Comment