Donald Trump’ın ABD’de başkanlık görevine resmen başlamasına günler kaldı. Kripto dünyası da gelecek olumlu adımları merakla beklerken her geçen gün ise ABD medyası tarafından yeni bir iddia ortaya atılıyor.
Trump’ın her sektörde ABD merkezli olan şirketleri desteklemek istediği biliniyor. Bugüne kadarki gümrük vergileri tartışmalarının merkezinde de zaten ABD merkezli şirketleri desteklemek yer alıyor. Aynı politikanın kripto para dünyasında da uygulanması da şaşırtıcı olmaz.
Bugün New York Post’un yaptığı, “Trump, ABD merkezli kripto paraların, Bitcoin gibi rezervlere katılmasına sıcak bakıyor” haberi ise büyük ses getirdi. Peki Solana ve XRP gibi coin’lerin de olduğu ABD merkezli coin’ler hangileri?
Öncelikle şunu da belirtmek gerekir ki, “ABD merkezli” tanımı her coin’e tam anlamıyla uymayabilir. Örnek olarak Dogecoin, ABD’li iki geliştirici olan Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından çıkarıldı. Sadece bir meme coin olarak çıkarılan bu coin’in (Elon Musk’a rağmen) ABD rezervlerine girmesi pek de olası değil. Arkasında bir şirket olmaması da yine “ABD merkezli” tanımını eksik bırakıyor.
Peki ABD merkezli olan diğer coin’ler hangileri:
USD Coin (USDC):
Circle ve Coinbase şirketinin çıkardığı bu sabit coin, dünyada en çok regüle olmuş sabit coin olarak ön planda bulunuyor. USDC aynı zamanda, en büyük sabit coin olan USDT’nin de rakibi konumunda bulunuyor.
XRP:
Sınır ötesi ödemeler konusunda küresel çapta hizmet veren Ripple şirketinin coin’i olan XRP, 2020’de SEC’nin açtığı davanın ardından sert düşmüştü. Bugün ise adeta küllerinden doğan XRP’nin ABD’nin “kripto rezervlerine” dahil edilip edilmemesi tartışılıyor.
XRP, Asya ve Ortadoğu bölgelerinde de bazı şirketler tarafından kullanılmasıyla ve hem hızı hem de ucuz işlem ücretleriyle biliniyor.
Ripple şirketinin kurucusu olan Brad Garlinghouse’un da, Trump’ın oluşturacağı Kripto Konseyi’nde yer alması bekleniyor.
Solana (SOL):
Ukrayna doğumlu olan ancak çocukluğunda ailesiyle birlikte ABD’ye göç eden Anatoly Yakovenko, Solana’yı 2017’de ABD’de başlattı. Özellikle FTX’in iflas döneminde sert düşen SOL token, 2024 yılında meme coin çılgınlığında ciddi bir yükseliş yaşadı.
Son dönemde ön plana çıkan “büyük” kripto paralardan olan Solana, Ethereum’a rakip olarak görülmeye başlandı.
Stellar (XLM):
XRP gibi sınır ötesi ödemelerde kullanılma amacıyla çıkarılan Stellar (XLM), Ripple’ın eski kurucu ortağı Jed McCaleb tarafından başlatılan bir proje… Yıllar geçse de XLM, XRP’nin benimsenme seviyesine ulaşamadı. Bu durum, XLM’in rezervlere katılma ihtimalini düşürüyor.
Cardano (ADA):
Trump’ın oluturacağı Kripto Konseyi’nde yer alması beklenen isimlerden, geliştirici Charles Hoskinson, Cardano’nun kurucusu… Ethereum’un da kurucularından olan Hoskinson Cardano’yu 2017 yılında kurdu. Cardano’nun geliştirilmesinden sorumlu ana teknoloji şirketi Input Output Global (IOG), küresel çapta çalışsa da ABD merkezli… Bu da ADA token’ın rezervlerde olabilecek kripto paralar listesinde olmasını sağlıyor.
Dogecoin (DOGE):
2013’te bir bahşiş ya da şaka coin’i olarak Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından çıkarıldı. Elon Musk’ın 2018’den sonra verdiği destekle 2021 yılında 0.74 dolarla rekor kırdı. Musk’ın, Trump’ın ABD seçimlerini kazanmasında büyük pay sahibi olması ve Dogecoin’e olan desteğini sürdürmesi, bu meme coin’i hala göz önünde tutuyor. Ancak hiçbir kullanım alanı olmayan bir meme coin’in ABD rezervlerinde bulunması mantıklı görülmüyor.
Litecoin (LTC):
“Dijital gümüş” olarak adlandırılan Litecoin, ABD’li geliştirici Charlie tarafından 2011’de çıkarıldı. Canary Capital şirketinin ekim ayında bir spot ETF başvurusunda da bulunduğu Litecoin’in ABD rezervlerinde olup olmayacağı konusu net değil.
Avalanche (AVAX):
Avalanche ağının geliştirilmesinden sorumlu şirket olan Ava Labs tarafından çıkarılan AVAX da, ABD menşeili coin’lerden sayılabilir. Türk geliştirici ve bir dönem Cornell Üniversitesi’nde profesörlük yapmış olan Emin Gün Sirer’in liderlik ettiği projenin ekibinin büyük kısmı ABD’de bulunuyor.
Bitcoin Cash (BCH):
2017’de Bitcoin’in çatallanması üzerinden çıkarılan Bitcoin Cash (BCH) Roger Ver liderliğinde yaratıldı. Ver, bir dönem Bitcoin’in dünyaya yayılması için çalışan isimlerin başında geliyordu. Ancak onun ağ üzerinde istediği değişiklikler, topluluk tarafından reddedilince Bitcoin Cash’i çıkardı.
Son olarak ABD’de vergi kaçakçılığından ötürü kendisine dava açılan Ver, zor zamanlardan geçiyor. Bitcoin Cash’in bu nedenle ABD devlet rezervinde olması düşük ihtimal…
Gemini Dollar (GUSD):
ABD merkezli Gemini borsasının kendi sabit coin’i olan GUSD, USDC kadar geniş bir benimsenmeye sahip olmasa da, bu sabit coin gibi (USDC) rezervler için en uygun coin’lerden olabilir. Borsanın sahipleri olan Winklevoss ikizlerinin Donald Trump’a verdiği büyük destek biliniyor.
Aethir, EigenLayer ile gerçekleştirdiği entegrasyon sayesinde merkeziyetsiz bulut bilişimde ölçeklenebilirliği artırarak GPU sağlayıcılarının katılımını kolaylaştırmayı…
Özellikle 2017'de gösterdiği büyük yükselişle kripto dünyasının en çok konuşulan coin'lerinden biri olan XRP, 2025…
ABD'de başkanlık koltuğuna oturmasına günler kalan Donald Trump'ın kripto paralarla ilgili adımları konusunda önemli bir…
Güney Kore'nin en büyük kripto para borsası Upbit'in faaliyetleri, ülkede kara para aklamanın engellenmesi yönündeki…
Hong Kong merkezli dijital varlık şirketi Hashey, kripto sektöründen 50 binden fazla kişinin katıldığı bir…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple'a açtığı davada mahkemenin verdiği önemli kararlardan birine…
Leave a Comment