Haberler

Türkiye’nin lider bankalarının CEO’ları Bitcoin hakkında ne düşünüyor?

Merkez Bankası’nın katkılarıyla geçtiğimiz ay düzenlenen Digital Money Summit’te Türkiye’nin önde gelen bankalarının CEO’ları Bitcoin‘i ve Blockchain teknolojisini konuştu.

Zirve programı kapsamında düzenlenen panellerden biri de Dijital Para: Bankacılık Sektörü Perspektifi başlıklı paneldi. Panele konuşmacı olarak Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, Denizbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Ateş ile Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ümit Leblebici katıldı.

‘Blockchain çok heyecan verici’

İlk olarak söz alan Hakan Binbaşgil, şunları söyledi:

“Bundan sonraki 3 sene, geçmiş 50 seneye baktığımız zaman bizim sektörümüzün geleceği açısından çok daha kritik bir süreyi içeriyor. Önümüzdeki 3 senede bizimle ilgili bazı şeylerin kökten değişmesi bekleniyor. Ben de buna katılıyorum. Bu konular bizi de anormal heyecanlandırıyor. Fakat ben biraz da şuna güveniyorum. Gelecek bana sorarsanız iki şey üzerinde kuruluyor, birincisi insan kaliteniz, ikincisi ise teknolojik altyapınız. Bizde de yeni teknolojilerle ilgili çok önemli çalışmalar var. Blockchain üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bence Bitcoin’in dünyaya kazandırdığı en önemli şey kendisinden daha çok Blockchain felsefesi. Özellikle akıllı belge haline getirdiğiniz zaman o zaman olay bambaşka bir hale geliyor. Çok heyecan verici bir şey.”

‘Kripto paraların değerinin yarın sıfır olmayacağının garantisi yok’

“Kripto para birimlerinin yarın sıfır olmayacağının bir garantisi yok, çok değişken bir piyasa. Şu an bir değişim aracı ancak tam bir para değil. Ancak kendimizi Blockchain’den soyutlayamayız. Biz Blockchain’e gerçekten çok zaman harcıyoruz. Blockchain kullanarak ilk para transferimizi gerçekleştirdik.”

‘2012’de buna kimse inanmıyordu’

Denizbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Ateş ise şu yorumları yaptı:

“Likyalılar gibi parayı yeniden keşfediyoruz. Dijtalleşen bir değişim aracından bahsediyoruz. 2012’de kimse buna inanmıyordu. Yıllık işlem hacmi o yıllarda 50 bin adetti, şimdi 300 bin adede çıktı. Kripto para birimleriyle ev, araba satan adamlar var. Bu bir fırsat gibi önümüzde konsa da tehditleri de beraberinde getiriyor. İşin orta yerinde bankacılığın olması doğal. Bir asimetri oluşacak ve bence oluştu. Bunu anlayanlar ve anlamayanlar şeklinde. 21 milyon adet üretilecek bir kripto para biriminin 16 milyondan fazlası üretilmiş, değeri 6500$’a çıkmış, günlük işlem hacmi milyar doları geçmiş, dolayısıyla buraya kulak vermek zorundayız. Çünkü bir anlamda insanların güvenini kazanmış.”

‘Altın gibi bir araç haline gelebilir’

QNB Finasbank’ın Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Temel Güzeloğlu da şöyle konuştu:

“Bankalar dijitalleşmenin en önünde. Hem önünde koşuyorlar hem de bir anlamda itici gücü. Bir de dijital para meselesi var. Ben dijital para konusunda biraz daha karamsarım açıkçası. Sebebi de şu: Bugün biz parayı kontrol altına almaya çalışıyoruz. Suç, terörizm ve vergi kaçırmayı ortadan kaldırmak için. Bugün konuştuğumuz dijital paralar tamamen anonim sistemler üzerine kurulmuş durumda. Bitcoin kimde bilemezsiniz. Naktin kimde olduğunu bilemediğiniz gibi. Nakitsiz bir dünyaya geçme isteğinin arkasındaki en temel sebeplerden biri bu anonimliği ortadan kaldırma isteği. Ben ulusal paraların ortadan kalkacağını düşünmüyorum. Altın gibi bir araç haline gelebilir. Bu vergi kaçakçılığı, terörizm gibi suç urları kontrol altına alma konusunda ne kadar başarılı olunacağına bağlı. Jamie Dimon, Bitcoin için ‘Olmayacak iş’, ‘Üçkağıt’ dedi. Ben bu kadar karamsar değilim. Ancak anlattığım tarafları çözülmeden Bitcoin’in ana akım bir para birimi olması mümkün değil.”

‘Bitcoin konusunda o kadar heyecanlı değilim’

“Biz dijital dünyanın gerçekten tam içindeyiz ve yeni şeyleri denemeye hevesliyiz. En ilgimizi çeken işlerden biri Blockchain. Bitcoin, Ethereum, Filecoin konusunda o kadar heyecanlı değilim ancak Blockchain konusunda farklı düşünüyorum. Bitcoin’in bu kadar hızlı bir şekilde kendisine yer edinmiş olmasının sebebi bireysel motivasyonun işin çok önemli bir parçası olması.”

TEB Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ümit Leblebici ise “Bankalar buna en hızlı adapte olacak kurumlar. Bitcoin çok önceliklerimiz içinde değil. Blockchain’e farklı bakıyoruz.” dedi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

Çin toplantısı hayal kırıklığı yarattı, hisseler çakıldı

Geçtiğimiz haftadan bu yana yatırımcıların heyecanla beklediği ve ekonomiyi desteklemek amacıyla hangi adımların atılacağının açıklanacağı…

8 Ekim 2024

SEC’den Wells bildirimi alan kripto şirketlerine Crypto-com da eklendi: Karşılık verdiler

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Crypto-com borsasına Wells bildirimi gönderdi. Crypto-com ise, SEC'nin…

8 Ekim 2024

K33 analistlerinden FTX hesaplaması: Kripto piyasasına ne kadar gelecek?

ABD iflas mahkemesinin dün akşam resmen onayladığı FTX ödeme planı, kripto yatırımcılarını da heyecanlandırdı. Nakit…

8 Ekim 2024

Bitcoin’de düşüşler sağlıklıydı, korkmaya gerek yok: Bitfinex analizi

Bitcoin'de geçtiğimiz hafta görülen 60 bin seviyesi ve buradan güçlü şekilde yukarı çıkış Bitfinex analistlerinin…

8 Ekim 2024

3 balina bu gece 3 meme coin’e yöneldi: Milyonlarca dolarlık alımlar

2024 yılındaki meme coin çılgınlığı durmaksızın devam ediyor. Dün akşam saatlerinde 3 balina hesabın, son…

8 Ekim 2024

Binance borsası yeni Launchpool ve Pre-Market projesini açıkladı

Binance 60. Launchpool ve Pre-Market projesi olarak Ethereum 2. katman projesi Scroll'u (SCR) duyurdu. Piyasa…

8 Ekim 2024