Coinbase borsasının eski teknoloji yöneticisi olan Balaji Srinivasan, bu kez de Apple ve Google şirketlerinin, soğuk cüzdanlardan Bitcoin çalınmasında pay sahibi olabileceklerini iddia etti.
920 bin kişinin takip ettiği Twitter hesabından uzun bir yazı yazan Srinivasan, büyük teknoloji şirketlerinin hükumetler tarafından birer saldırı mekanizmaası olarak kullanılabileceklerini söyledi.
Bunun yapılması halinde Apple ile Google gibi olan teknoloji şirketlerinin, insanların soğuk cüzdan anahtar kelimelerinin çalınmasında pay sahibi olabileceğini dile getiren eski CTO şunları söyledi:
Apple ve Google, kripto sektörü için sistematik risk oluşturuyor. Federal hükumetler tarafından kullanılmaları halinde iPhone’larda ve Android cihazlarda, anahtar kelimeleri çalmak için bir arka kapı oluşturabilirler.
2010 yılındaki Arap Baharı’nın oluşmasında Twitter ve Facebook’un rol oynamasından sonra bile, insanlar sosyal platformların önemini tam olarak anlayamadı. ’10 yıl içinde ABD başkanının tweet atıp atmayacağı dünyanın en büyük politik sorunlarından biri olacak’ deseler, o dönem kimse inanmazdı. Ama öyle oldu.
Bugün 2023 yılındayız ve El Salvador’un Bitcoin adımına rağmen, insanlara ‘2020’li yılların sonunda, iflas etmiş hükumetlerin en büyük derdi ellerinde yeterli Bitcoin bulunup bulunmadığı olacak’ deseler, yine mantıksız bulacaklar ve inanmayacaklar.
Peki böyle bir durumda, bu iflas etmiş hükumetler ne yapacaklar? 2023 itibarıyla ben geleneksel %51 madencilik saldırısını mantıklı bulmuyorum. ABD hükumeti, kolayca bu işe girmez. Belki Çin yapabilir ama madencilerin büyük bölümü de oradan çıktı. Bunun yerine federal hükumetler Apple ve Google ile birlikte diğer teknoloji şirketlerini, onların kontrol ettiği server, cihaz ve tarayıcılar üzerinden insanların özel anahtarlarını çalmaları için zorlayabilirler.
Bu siber-terörizm olmaz. Bu siber-savaş olur. Bu durum bir hacker’ın bir dosya çalmasına benzemez. Bu durum, bir CEO’nun, çalışanlarına, müşterileri hack’lemeleri için kanuni bir emir vermesine benzer… Geçen sene Rusya’da da aynısı olmuştu. Teknoloji şirketleri, kendi müşterilerine sırtlarını dönmüşlerdi.
Peki buradaki hedefler nelerdir? Milyarlarca adet iPhone ve Android cihazdan bahsediyoruz. Mac laptop’ları, Chrome tarayıcıları, Google Docs’ları ve Gmail… Çin de aynı şeyi, Çinli akıllı telefon üreticileriyle yapabilir.
Peki buradaki savunma mekanizması ne olacak? Bu çok zor bir soru… Tim Cook’un böyle bir baskı karşısında direnmesi beklenebilir. Uçtan uca şifreleme konusunda iyi bir sınav vermişti. Eğer sisteme güvenemeyeceksek işler daha da karışacaktır. Linux bir cevap olabilir ancak o da zamanla ölçeklenemeyebilir. Linux üzerinde kurulan borsalar da bir başka cevap olabilir. Ancak bu borsalar da saklama işlevi göreceklerdir ve bu tarz saldırılara da açık olacaklardır.
Tüm cevaplara sahip değilim ancak bu soruyu sorarak hepimiz için düşünmenin vaktinin geldiğini göstermek istiyorum. Cevaplar sadece teknolojik alanda aranmamalı, sosyal ve politik alanlardaki cevaplar da önemli…
Bitcoin’in bu döngüde 150 bin, ideal senaryoda ise 200 bin doları görebileceğini söyleyen Benjamin Cowen,…
Kiyosaki, ekonomik çöküş beklentisiyle Bitcoin’in 2035’te 1 milyon dolara ulaşacağını öngördü.
Richard Kim, kurucusu olduğu Zero Edge projesi için topladığı 7 milyon doların neredeyse tamamını kumarda…
OM’daki sert düşüş sonrası CEO John Patrick Mullin, yakım programı ve şeffaflık adımlarıyla yatırımcı güvenini…
Canary Capital, staking getirisi sunacak TRX spot ETF'i için SEC’ye başvurdu.
Tüm piyasaları sarsan gümrük vergisi gerilimlerinin tavan yaptığı günlerin ardından Bitcoin'in üzerindeki satış baskısı azalmaya…
Leave a Comment