Haberler

Küresel dolandırıcılık: 20 ülkeden 250 bin kişinin verileri çalındı

Küresel bir dolandırıcılık, 20 ülkeden 250 bin yatırımcının kişisel verilerinin çalınmasına sebep oldu.

Değişik isimler altında yürütülen bir dolandırıcılığın bilgilerini çaldığı insanlar daha çok İngiltere, Güney Afrika, Avustralya ve ABD’den…

Küresel bir istihbarat ve dolandırıcılık tehditlerini açığa çıkarma şirketi olan Gruop IB, bu hafta yaptığı açıklamayla 20 ülkeden binlerce kullanıcının kişisel bilgisinin, çok aşamalı bir Bitcoin dolandırıcılık organizasyonu tarafından çalındığını belirtti. Singapur merkezli şirket, ayrıntılı olarak 248.926 tane benzersiz kişisel olarak tanımlanabilir bilgi bulduğunu bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bu dolandırıcılığa maruz kalan kişilerin telefon kodlarından anlaşıldığı üzere, en çok mağdur edilen insanların sayıları ve ülkeleri şu şekildedir: İngiltere (147,610), Avustralya (82,263), Güney Afrika (4,149), ABD (4,147), Singapur (3,499), Malezya (2,491), İspanya (2,420), ve diğer ülkeler…”

En az 6 aktif site var

Şirket ayrıca, aynı sahte Bitcoin yatırım platformunun sahip olduğu en az 6 aktif site tanımlandı. Dolandırıcılık organizasyonu, operasyonlarını sürdürmek için Crypto Cash, Bitcoin Rejoin, Banking on Blockchain, Bitcoin Supreme gibi isimler kullandı. Şirket analistleri aynı zamanda, bu dolandırıcılık organizasyonunun “Bitcoin Evolution” dolandırıcılığına çok benzediği bilgisini de verdiler.

Gruop IB, organizasyonunun nasıl çalıştığını da açıkladı. Önce potansiyel bir yatırımcı bulunuyor ve kişiye, çok tanınan bir medya kuruluşunun ismine benzeyen bir isimle mesaj gönderiliyor. Oltalama denilen bu mesajla kişilere ayrıca bir link de gönderiliyor. Bu linke tıklandığında; telefon numarası, isim-soyad ve bazen de e-mail adresleri gibi bilgiler giriliyor ve ardından kullanıcı sahte internet sitelerine yönlendiriliyor. Bu internet siteleri kullanıcının ülkesine göre değişiyor.

Güven, ünlülerin isimleri kullanılarak sağlanıyor

Sitelerde önemli içerikler üretiliyormuş havası verilirken ayrıca, yine ünlülerle röportajlar yapılmış süsü verilerek güven sağlanıyor. Bu sahte ünlüler, platformu kullanarak büyük kazanç elde ettiklerini belirttikleri röportajlarla insanları etkiliyorlar. Kişi, haber içinde herhangi bir linke tıkladığında hemen bir platformun sitesine yönlendiriliyor ve kendi izni olmadan bütün bilgileri bu sitenin hafızasına kopyalanıyor. Daha sonra kullanıcılara, BTC hesaplarını siteye entegre edebilecekleri ya da 274 dolarlık bir fiyat karşılığında bir hesap açabilecekleri aktarılıyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Hakan Ateşler

yakın zamanda Gönderilenler

Çin, kriptoya geri mi dönüyor? Sinyaller güçleniyor

Çin'in kriptoya geri döneceği iddialarının ardından bu doğrultuda sinyaller de güçlenmeye başladı. Çin Komünist Partisi'nin…

6 Ekim 2024

Buterin, aralarında NEIRO da bulunan meme coin’leri sattı

Ethereum'un ortak kurucusu Vitalik Buterin, cüzdanına gönderilen bazı meme coin'leri satarak 340 bin dolarlık ETH'ye…

5 Ekim 2024

Aynı Bitcoin balinası, HBO fragmanının yayınlandığı gün tekrar ortaya çıktı

Bitcoin'in 2009'da piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra madencilik yoluyla çıkarılan 3 milyon doların üzerindeki…

5 Ekim 2024

PayPal’ın sabit coin’inde “tombul parmak” şüphesi: Bir anda 5 katına çıktı

Akşam saatlerinde PayPal USD'nin (PYUSD) fiyatında dikkat çekici bir hareketlilik görüldü. OKX borsasında fiyat, dakikalar…

4 Ekim 2024

Binance’ten GDV (RWA) raporu: “Patlama yaşanıyor”

Binance borsası Gerçek Dünya Varlıkları (GDV'ler-RWA'lar) konusunda önemli bir rapor yayımladı. Özellikle BlackRock ve Franklin…

4 Ekim 2024

ABD’de istihdam ve işsizlik verileri açıklandı: Beklenenden çok daha yüksek geldi

ABD'de tarım dışı istihdam rakamı 254 bin olarak açıklandı. Beklenti 150 bindi. %4.2 olarak beklenen…

4 Ekim 2024