Twitter CEO’su Jack Dorsey, yine CEO’su olduğu bir başka şirket olan ödeme platformu Square’in bir Bitcoin donanım cüzdanı üretmek istediğini açıkladı. Mobil telefonlara uygun, hızlı ve herkesin rahatlıkla fonlarına ulaşabildiği bir cüzdan hayal ettiğini belirten Dorsey, “Square olmadan, belki de Apple ve Google’ın izinlerine gerek duymadan çalışabilen bir uygulama hayal ediyoruz. Ya sen?” dedi.
Twitter’dan konuyla ilgili uzun bir tweet serisi yazan Dorsey şu ifadeleri kullandı:
“Bitcoin herkes içindir. Bizim için, küresel piyasaya saklama olmadan yaratılmış bir çözüm sunmak çok önemli… Bizim buralara gelmemizi sağlayan herkese çok teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyoruz. Peki bir sonraki 100 milyon kişiye saklama ile uğraşmayacakları bir çözüm getirmenin önündeki engeller nelerdir?
‘Anahtar yoksa, peynir de yok’ Bitcoin almak için kullandığınız borsa, muhtemelen iyi niyetle güvenliğinize önem veriyor olabilir. Ancak bazı durumlarda ‘saklama’nın, borç senedi olduğu gerçeği de ortaya çıkabilir. Bitcoin’inizi saklamak ve güvenliği sağlamak karışık bir konudur. Buradaki 1 numaralı problem nedir?
Saklamanın anlamı ‘ya hep ya hiç’ değildir. Saklamayı muhtemelen ‘desteklenmiş kişisel saklama’ olarak basitleştirebiliriz. Desteklenme için harika bir ürün tasarımı gereklidir: Olabildiğince az kurulum süresi, mevcut cihazlara güvenebilme ve uçtan uca güvenlik. Bu tür destekli çözümler hakkında ne şekilde düşünmeliyiz?
Çoğu insan internete mobil cihazlardan giriyor. Ürettiğimiz çözüm modeli, eksiklerine ve yükümlülüklerine rağmen mobil cihaz kullanırken mükemmel bir deneyim sağlamalıdır. Mobil cihazlarla sorunsuz bir etkileşim sağlayan model, birçok insanı çekecektir. Peki buradaki tehlikeler nelerdir?
Yapılabilirliği ve güvenliği bir araya getirin. Müşterilerin parmaklarının ucunda olan ve hızlı şekilde ulaşabilecekleri fonlarını sadece telefonlarından izin vererek harcamalarını kolaylaştırın. Aynı zamanda, geri kalan fonları ise daha sıkı, daha zor ulaşılabilir ama daha güvenli kontrol mekanizmasıyla tutun. Peki buradaki doğru denge nedir?
Güvenlik karmaşık bir olaydır. Herhangi bir cüzdanda güvenlikle ilgili sorunların 3 yerden çıktığını düşünüyoruz: Ulaşım hataları (‘suyun altındaki altın’), güvenlik hataları (‘çalınmış altın) ve insana bağlı hatalar (‘el konulmuş altın). Başka hangi tehditleri kaçırdık?
Günümüzde kurtarma mekanizmaları parayı yakıyor. Müşteriler, kurtarma bilgilerini hasar görme, kaybedilme, hırsızlıktan koruması ve bunları sır gibi saklaması gerekiyor. Uygulamada bu durum henüz ana akım olmadı. Not kağıtlarında daha fazla şifre istemiyoruz. Peki burada düşünmemiz gereken en iyi çözüm nedir?
Küçük ekranlar çok mu gerekli? Ana akım müşterilerden, detayları küçük bir ekranda doğrulamalarını bekleyerek güvenliği artırmak çok olası değil. Hatta cihaz güvenliğini azaltması, maliyetini artırması ve erişilebilirliği azaltması daha olası. Eğer bir ekran olmazsa, cihaz daha mı güvenli olur?
Güven talep edilemez. Günümüzde müşteriler, ciddi şekilde 3. taraflar vasıtasıyla sağlanan altyapı işlevlerine bağımlıdırlar. Ana akım müşterilerin istedikleri zaman bize güvenebilmelerini istiyoruz, ancak istemeyenleri de dışlamayacağız. Bu durum hakkında ne şekilde düşünmeliyiz?
2. katman çözümleri, büyüme için gereken başlıca zorunluluklardandır. Hayal ettiğimiz seviyedeki büyüme, insanların ‘0’dan kurtulmasını’ sağlayan; saklama, zincir dışı ve ikinci katman çözümlerinin bir karışımını gerektirmektedir. Sorunsuz, ölçeklenebilir, 2. katman destekli bir donanım cüzdan için hangi teknolojik yatırımlar yapılabilir?
Cash App entegrasyonu bizim için zorunlu ancak çözümün sadece bir parçası. Sorunsuz bir deneyim, büyük ihtimalle bu duruma özel olarak oluşturulmuş bir uygulamaya bağlıdır, ancak uygulamanın Square’e ait olması da gerekmez. Square olmadan, belki de Apple ve Google’ın izinlerine gerek duymadan çalışabilen bir uygulama hayal ediyoruz. Ya sen?
Bununla birlikte; Jesse Dorogusker, ben ve ekibimiz dinlemeye ve konuşmaya devam edeceğiz. Ve bu konuyla ilgili özel bir Twitter ve GitHub hesabı oluşturacağız. Hazır olduğumuzda bilgilerle bu konuyu güncellemeye devam edeceğiz. Teşekkürler!
Trump döneminde trilyonlarca dolarlık para basılacağını ve bunun kripto para piyasasını olumlu etkileyeceğini öne süren…
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Leave a Comment