Fotoğraf: Butan, Dagana bölgesindeki bir Bitcoin madenciliği tesisi
Çin’e komşu bir Güney Asya ülkesi olan Butan’da devlete ait Bitcoin madenciliği tesisleri olduğu tespit edildi.
Forbes‘un haberine göre, 770 bin nüfuslu ülke çeşitli bölgelere dağıtılmış halde dört Bitcoin madenciliği tesisine sahip. Tesislerin yoğun ormanlık ve dağlık arazilere inşa edildiği, enerjinin ise hidroelektrik santrallerinden uzanan yüksek kapasiteli enerji hatları ve transformatörler aracılığıyla sağlandığı kaydedildi.
Tesislerden birinin Dochula Geçidi adındaki kutsal alanda, diğerlerinin ise ülkenin merkezindeki dağlık kasaba Trongsa, güneydeki Dagana ve Eğitim Şehri adı verilen bölgede bulunduğu belirtildi.
Krallığın yatırım şirketi Druk Holdings & Investments (DHI), madencilik tesislerinin varlığını doğruladı. Ülkenin pandemi nedeniyle düşen turizm gelirleri, hükumeti bu kaybı Bitcoin madenciliğiyle telafi etmeye yönlendirdi. İsimlerini açıklamak istemeyen kaynaklar, hükümet yetkililerinin 2020 yılında Bitcoin madencilik şirketleri ve cihaz tedarikçileriyle görüşmelere başladığının bilgisini verdiler.
Ülkenin 2021 ile 2022 yılları arasında Çin’den Bitcoin madenciliği için kullanılan 220 milyon dolarlık çip ithal ettiği belirlendi. Öte yandan Enerji Bakanlığı verileri de 2022 yılında madencilik endüstrisinin enerji kullanımının yüzde 63 artış yaşadığını yazdı. Ek olarak, yıllardır ürettiği fazla enerjiyi Hindistan’a satan ülke, 2023 yılında ise 20.7 milyon dolar değerinde enerji ithal etti.
Butan’da Bitcoin madenciliği yapılan başka tesisler de var. Hatta ülkedeki en büyük madencilik tesisi, bir özel şirkete ait. Ülke, geçen yıl Singapurlu Bitcoin madenciliği devi Bitdeer ile anlaşma sağladı ve böylece Butan, şirketin Asya’daki genişleme planının merkezi haline geldi. 11 bin madencilik cihazı çalıştıran ve bunlara 15 bin cihaz daha ekleyecek olan Bitdeer’ın 600 MW’lik tesis tamamlandığında ülkenin geri kalanından daha fazla enerji tüketeceği tahmin ediliyor.
Butan Kralı Jigme Khesar Namgyel, uzun zamandır kripto paralara ilgi duyuyor. 2021 yılında Ripple, ülkenin resmi dijital parası üzerinde çalışmalar yürütmek üzere Butan ile iş birliğine varmıştı. Ayrıca Butan devletine ait bir fonun sessiz sedasız Bitcoin ve Ether başta olmak üzere kripto para yatırımları yaptığı ortaya çıkmıştı.
Butan, Bitcoin madenciliği yapan tek devlet değil. Bilindiği üzere, 2021 yılında Bitcoin’i resmi para olarak kabul eden ilk ülke olan El Salvador, aynı zamanda Bitcoin madenciliği de yapıyor. Ülke, Bitcoin madenciliği tesislerinin geliştirilmesi ve altyapı harcamaları için 500 milyon dolarlık kaynak da ayırdı.
Artık devletler de Bitcoin madenciliği yaparken hash rate de art arda rekorlar kırıyor. Bitcoin madenciliğinde kullanılan cihazların toplam hesaplama gücünü ifade eden hash rate, saniyede 500 exahash’i geride bıraktı. Bu rakam, geçen sene bu zamanlarda 250 exahash seviyesindeydi. Öte yandan Bitcoin üretmenin zorluğunu gösteren madencilik zorluğu da hash rate artışına bağlı olarak rekorlarına devam ediyor. Geçen yıl bu zamanlarda 36 trilyon dolarak ölçülen zorluk seviyesi, 68 trilyona dayandı.
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Leave a Comment