Dünyada en çok Bitcoin madenciliği yapılan ülke ABD’de bu anlamdaki liderliğini her geçen gün sağlamlaştırırken, geçen sene Mayıs ayında tüm madencilik operasyonları ve bağlantılı işleri yasaklayan Çin’in de ikinci sıraya gelmesi dikkat çekti.
Cambridge Üniversitesi’nin Alternatif Finans Merkezi tarafından Eylül 2021 ve Ocak 2022 arasını kapsayacak şekilde yapılan son araştırmanın verdiği sonuçlara göre; küresel hashrate’in %37.84’ünü ABD oluştururken, Çin ise %21.11 ile ikinci sırayı aldı ve adeta “madencilik merkezi” sıfatını alan ülkelere eklenmiş oldu.
Bugün yayımlanan raporda, Çin’in bu alandaki yükselişiyle ilgili olarak “Gizli madencilik operasyonları devam ediyor” yorumu yapıldı ve şu ifadeler kullanıldı:
“Rakamlar, ülkede önemli derecede madencilik operasyonunun yer altına indiğini göstermektedir. Bu da, endüstri uzmanlarının uzun süredir söyledikleri iddiaların büyük bölümünün gerçek olduğunu gösteriyor.”
Öte yandan Çin’deki madencilik operasyonlarının artmasının en önemli sebeplerinden birinin, madencilerin bilgisayarlarını bağladıkları ağları, başka ülkedeymiş gibi göstermeleri de olabilir. Bilindiği üzere birçok ülkedeki internet yasaklarını kullanıcılar VPN uygulamalarıyla delebiliyor. Uzmanlar ise araştırma metodu, madencilik havuzlarından gelen verilere dayanan Cambridge’in bu yüzden yanılabileceğini ya da hatalı veri elde etmiş olabileceğini belirtiyorlar. Çünkü Çinli madencilerin büyük bölümü, internet ağlarının merkezini Çin olarak göstermiyor.
Çin yasaklarının ardından, Rusya’yla birlikte öne çıkan ülkelerin başında gelen ancak son dönemde ülkede yaşanan elektrik kesintileriyle birlikte madencilere yasak getirilme ihtimali doğan Kazakistan da, %13.22’lik hashrate oranıyla küresel anlamda 3. sırada yer aldı. Rusya ise %4.66 ile 4. sırada kendisine yer buldu.
Hatırlanacağı üzere Çin geçtiğimiz yılın Mayıs ayında madencilere karşı çok büyük bir operasyon başlatmış ve tüm ülkede kripto para madenciliğini yasaklamıştı. Eylül ayında da, kripto para alım ve satımları tamamen yasaklanmıştı. Yasakların ardından Bitcoin ve diğer kripto para fiyatlarında ciddi düşüşler yaşanmış, toplam hashrate de önemli derecede dibe vurmuştu. Çin’den çıkış yapan büyük madencilik şirketleri ve bireysel madencilerin büyük bölümü coğrafi olarak yakın olan ve ucuz elektriğin bulunduğu Kazakistan ile uzak bir coğrafyada bulunmasına rağmen, cidi gelişimin olduğu ABD’ye göç etmişlerdi. İşte bu göç hareketinin ardından ABD, hashrate liderliğini Çin’den almayı başarmıştı.
Çinli kullanıcı ve yatırımcıların, varlıklarını merkeziyetsiz finans uygulamalarıyla yuan kontrolünden kurtarmaya çalıştıkları da biliniyor.
ABD'nin SEC kurumunun benzer davasını geri çekmesinden iki ay sonra, Oregon Başsavcılığı tarafından Coinbase'e karşı…
ABD Başkanı Donald Trump tarafından SEC başkanlığına aday gösterilen Paul Atkins, yemin ederek göreve başladı.
Paul Atkins, çok yakında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanlığı koltuğuna oturacak. Halihazırdaki…
Strategy, hisse satışlarından elde ettiği gelirle 6 bin 556 adet Bitcoin alarak toplam varlığını 538…
Binance Alpha, Balance, MOG, SPX, POPCAT ve CULT gibi popüler meme ve topluluk tokenlarını platformuna…
GSR, Solana odaklı stratejisiyle dikkat çeken şirket Upexi’ye 100 milyon dolarlık yatırım yaptı. Şirketin hisseleri…
Leave a Comment