Nisan ayı, fiyat anlamında Bitcoin için epey iyi geçti. Kripto para, 6400 dolar ile açtığı ayı, 8600 dolar ile kapattı ve yüzde 34’lük bir performans sergiledi.
Mayıs ayı, Bitcoin için çok daha önemli bir ay olacak. Peki bu ayda hangi gelişmeleri dikkatle beklemeliyiz?
Halving kelimesini duymaktan artık sıkılmış olabilirsiniz ancak kurtulmaya az kaldı. Bilindiği üzere, 10 gün içinde Bitcoin’de blok ödülü yarı yarıya düşürülecek. Halihazırda 12.5 BTC olan blok ödülü, 6.25 BTC’ye inecek. Diğer bir deyişle, günlük üretilen Bitcoin miktarı, 1800 BTC’den 900 BTC’ye çekilecek. Halving, bugüne kadar 2012 ve 2016 yıllarında olmak üzere iki defa görüldü fakat bu defa çok farklı piyasa dinamikleri içinde gerçekleşecek. Peki bu değişen piyasa dinamikleri neler? Her şeyden önce kripto para ekosistemi önemli ölçüde olgunlaştı. Kripto para hizmetleri, Bitcoin satın almayı, tutmayı ve kullanmayı kolaylaştırdı. Ayrıca Bitcoin’de açığa alış ve açığa satış yapmak da çok daha kolay. Bu, 2016’da zordu ve 2012’de de hiç yoktu. 2016 ile karşılaştırma yapıldığında kripto paralar da yaygın bir ün kazandı. Çoğu insan en azından Bitcoin’den haberdar ve işin içine birçok önde gelen kurum da girdi.
Kısa vadede halving’in etkisi negatif olabilir. Tarihsel verilere bakıldığında bunu gözlemliyoruz. Halving sonrası, fiyat düşüşe geçebilir. Bitcoin üretmek için kullanılan donanımların toplam hesaplama gücünü ifade eden hash rate’te yine halving’in ardından sert bir iniş mümkün. Böylesine bir düşüş, fiyatta geri çekilme yaratabilir.
Son dönemde biraz salgın nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve karantinalar, biraz da yaklaşan yarılanmadan dolayı kripto paralara olan ilgide bir artış söz konusu. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye kripto para piyasasında 24 saatte 1.6 milyar TL’lik işlem hacmiyle bir rekor kırıldı. Binance başta olmak üzere küresel kripto para borsaları da hacimde tüm zamanların rekorlarını kırdılar. Bu ilginin halving ayı olan Mayıs’ta da devam edeceği öngörülüyor. Yeni yatırımcı girişi, kripto paraların değerinde yukarı yönlü bir ivme demek.
Mart ayı, Bitcoin için epeyce çetin geçmişti. Bunda küresel ekonominin salgınla birlikte çöküşe geçmesi etkiliydi. Şimdi salgının yaraları sarılıyor. Salgında tepe noktaları geçildi. Şimdi salgında görülen toparlanmanın bu ay daha da ileriye gitmesi muhtemel. Bu elbette geleneksel piyasaları ve kripto para piyasalarını yakından etkileyecek.
Mart ve Nisan ayları, dünya çapında merkez bankalarının parasal genişleme politikalarında gaza sonuna kadar bastığı aylardı. Trilyonlarca dolar değerinde yeni para yaratıldı. Bu noktada birçok kişi şu soruyu sordu: Bu kadar para yaratılmasına rağmen kripto paralar neden artmıyor? Binance CEO’su Changpeng Zhao, bu soruya şöyle yanıt veriyor: “Bu değişikliklerin ekonomide etkisini göstermesi zaman alır. Kitlesel nüfus söz konusu olduğunda değişiklikler hemen gerçekleşmez.”
Merkez bankalarının verdiği sinyaller, Mayıs ayında da parasal genişleme politikalarının devam edeceği yönünde. Etkilerini bu ay ve önümüzdeki aylarda görmeye başlayabiliriz.
CME’deki Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin son işlem gününün Bitcoin’de volatilite yarattığı artık neredeyse kesin olarak kabul ediliyor. Mayıs ayı sözleşmeleri son kez 29 Mayıs’ta işlem görecek. Bu tarihin öncesinde ve sonrasında Bitcoin fiyatının daha değişken olması bekleniyor.
İçerisinde Bitcoin madenciliğinin de olduğu birçok kripto alanında faaliyet gösteren Çin şirketi SOS Limited, 50…
Donald Trump'ın, başkanlık seçimleri öncesinde Bitcoin rezervi oluşturma taahhüdünün ardından Brezilya'da da bir milletvekili bu…
Agresif Bitcoin alımları son dönemde iyice artan MicroStrategy şirketinin piyasa değerinden, Bitcoin'in son günlerdeki düşüşüyle…
Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle Gary Gensler'ın ardından SEC'nin başına kimin geçeceği merakla beklenirken, son haberler…
ABD'nin 2022'de kullanımını tamamen yasakladığı Tornado Cash için bir federal temyiz mahkemesinden "Yasak askıya alınmalı"…
Kripto paralar ve blok zinciri teknolojisine yatırım yapan Pantera Capital şirketinin kurucusu olan Dan Morehead,…
Leave a Comment