Türkiye’de kurumların kripto paralara ilişkin bir vergilendirme düzenlemesi üzerinde çalıştığı biliniyordu. Bu konuya, dün Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan Yeni Ekonomi Programı’nda da yer verildi. Bu programda, konuyla ilgili maddede şu ifadeler kullanıldı:
“Dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlerin vergilendirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek, bu varlıkların suçun finansmanında kullanılmasının önlenmesine yönelik bir takip mekanizması tesis edilecektir.”
Er ya da geç kripto paralar üzerinden vergi alınması bekleniyor. Belirsiz olan, hangi yollar ve oranlarla olacağı.
Peki dünyada kripto paralara ilişkin mevcut vergilendirme sistemi nasıl? Diğer ülkeler kripto parayla yapılan işlemleri nasıl vergilendiriyor? Avrupa ile başlayalım:
[toc]
Almanya’da kripto paranızı bir yıldan daha fazla tuttuğunuzda ve sonra sattığınızda vergi ödeme yükümlülüğü yok. Ek olarak bir yıl içinde kripto para alım satımı yaparsanız ve kârınız 600 avroyu geçmezse yine vergi yok. Aksi durumda artan oranlı gelir vergisi politikası uygulanır ve kazancınızın %45’i vergi olarak alınabilir.
Bulgar hükümeti, kısa ve uzun vadeli yatırımlar arasında ayrım yapmıyor. Belirli bir yıl içinde Bitcoin’lerinizi satarak kâr elde ederseniz finansal varlıklarda alım satım yapıyormuşsunuz gibi sabit bir %10 sermaye kazancı vergisine tabi oluyorsunuz. İyi haber, zararlar beyan edilebiliyor.
Estonya’da Bitcoin gibi kripto paralar “mülk” olarak kabul ediliyor ve satıştan elde edilen kâr (satıştan aldığınız miktar eksi kripto paralara ödediğiniz miktar), %20 sabit oranlı kişisel gelir vergisine tabi. Zararlar ise beyan edilemiyor.
Fransa’da yalnızca aktif olarak alım satım yapıyorsanız kârınız ticari ve endüstriyel olarak kabul edilir ve bu durumda artan oranlı gelir vergisi uygulanır. Öte yandan tek seferlik işlemlerden elde edilen kârlar ticari olmayan kârlar olarak kabul edilir ve kazançlar %66’ya varan oranda vergilendirilebilir ancak oran özel durumunuza göre değişir.
Kripto paralarınızın satışıyla elde edilen sermaye kazancı, sabit bir %12 oranı ile vergilendiriliyor. Sermaye kayıpları, sadece aynı vergi yılında gerçekleşen kazançlardan indirilebiliyor.
İngiltere’de kripto paralar “mülk” olarak görülüyor. Aktif olarak alım satım yapılmıyorsa kârınız %10 sermaye kazancı vergisine tabi. Bir trader’sanız, yani sık sık alım satım yapıyorsanız kârınız veya zararınız gelir vergisi kapsamına alınıyor. Toplam geliriniz 12 bin 500 Sterlin’in altındaysa hiçbir şey ödemiyorsunuz. Aksi takdirde ise vergi diliminize bağlı olarak %20 ila %45 arasında değişen oranlarda vergi ödemeniz gerekiyor. Zararlar bildirilebiliyor.
İspanya’da dijital varlığı elinizde tuttuğunuz döneme bağlı olarak vergilendirme değişiyor. Eğer 12 aylık bir periyot içinde alım ve satım yaptıysanız vergi oranı %24.75 ila %52 oluyor. Uzun vadeli yatırımcıysanız gelirinize göre %19 ila %23 vergi vermeniz gerekiyor.
İsviçre, genele göre farklı bir vergilendirme sistemine sahip. Kâr ile yapılan satışta vergi yok fakat Bitcoin’lerinizin değeri her mali yılın sonunda hesaplanıyor ve varlık vergisine tabi oluyor. Toplam varlık 100 bin İsviçre Frangı’ndan daha az ise çoğu eyalet bundan bir kesinti yapmıyor. Öte yandan vergi kademeli ve nerede yaşadığınıza bağlı olarak her yıl servetinizin %0.13’ünden %0.94’üne kadar ödeme yapmanız gerekiyor.
İtalya’da kripto paralardan elde edilen kazançlar için vergi oranı, döviz alım satımı ile aynı, %26.
İskandinav ülkesi, kripto paraları “varlık” olarak sınıflandırıyor ve kârlar %25 sermaye kazancı vergisine tabi. Zararlar beyan edilebiliyor ve bu vergilendirilebilir kazancınızı azaltıyor.
Portekiz’de şu aşamada kripto para alım satımından vergi alınmıyor.
Slovenya’da sermaye kazançları vergilendirilmiyor. Kripto para ile ödeme alırsanız bu gelir vergisine tabidir.
ABD’de aşağıdaki durumlarda vergi alınıyor:
Aşağıdaki durumlar vergiden hariç tutuluyor:
ABD’de vergi oranı ise coin’leri ne kadar süreyle tuttuğunuza göre değişiyor. Elde tutma süresi, 365 gün veya daha kısa ise kısa vadeli sermaye kazancı vergisine tabi olursunuz. Bu durumda vergi oranı %10-37 aralığında değişkenlik gösterir. Elde tutma süresi, daha uzun olan coin’ler uzun vadeli sermaye kazancı vergisine tabidir. Uzun vadeli sermaye kazancı vergi oranı %0 ila 20 aralığındadır.
Güney Kore’de henüz parlamento onayından geçmedi ama belirli bir vergilendirme çerçevesi var. Buna göre ülkede kripto para işlemlerinden elde dilen gelirler üzerinden %22 vergilendirme yapılacak. Kripto para alım satımından yıllık 2.5 milyon won, yani yaklaşık 2 bin dolardan daha fazla kazananlar toplamda %22’lik vergiye tabi olacak.
Japonya’da kripto para alım satımı, madencilik, borç verme ve diğer faaliyetlerden elde edilen gelirler, %55’e varan oranda vergilendiriliyor. Vergi oranları, bir önceki yılda ne kadar kazandığınıza bağlı olarak değişiyor. Örneğin kazancınız 1.95 milyon yenden az ise %5, 40 milyon ve üzerindeyse %45 ile vergilendirilirsiniz. Bunlara ek bir de %10’luk sabit vergi vardır.
Uyarı: Kripto paralarda vergi dünya üzerinde hala tartışılan bir konu. Bu yazıyı okuduğunuz sırada vergilendirme düzenlemeleri değişmiş olabilir.
Kaynaklar
Bitcoin’in bu döngüde 150 bin, ideal senaryoda ise 200 bin doları görebileceğini söyleyen Benjamin Cowen,…
Kiyosaki, ekonomik çöküş beklentisiyle Bitcoin’in 2035’te 1 milyon dolara ulaşacağını öngördü.
Richard Kim, kurucusu olduğu Zero Edge projesi için topladığı 7 milyon doların neredeyse tamamını kumarda…
OM’daki sert düşüş sonrası CEO John Patrick Mullin, yakım programı ve şeffaflık adımlarıyla yatırımcı güvenini…
Canary Capital, staking getirisi sunacak TRX spot ETF'i için SEC’ye başvurdu.
Tüm piyasaları sarsan gümrük vergisi gerilimlerinin tavan yaptığı günlerin ardından Bitcoin'in üzerindeki satış baskısı azalmaya…
Leave a Comment