Coin rehberi

Herhangi bir hükümet, Bitcoin’i yasaklayabilir mi?

Bitcoin, finansal piyasalarda yaklaşık on yıldan az bir süredir dolaşıyor ancak alternatif bir varlık sınıfı olarak henüz yeni yeni ön plana çıkıyor. Peki herhangi bir büyük ülkenin hükümeti Bitcoin’i yasaklamak için adım atamaz mı?

Flashback – ‘Külçe altın stoklamak bir suçtur’

Hiçbir hükümetin Bitcoin’i yasaklamak gibi aşırı bir adım atmayacağını düşünenlere tarihi bir ders gerekiyor. Amerika’da külçe altın stoklamanın suç olduğu bir dönem vardı ve külçe altın sahibi olanlar on yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabiliyordu.

1933 yılında Amerika Başkanı Franklin D Roosevelt, Amerikalıların tüm altın stoklarını Federal Reserve Bank’a teslim etmesini gerektiren bir emir yayınladı. Altın sahibi olma yasağı, Başkan Ford’un altın sahibi olmayı yasallaştırmasından önce dört yıldan fazla bir süre yürürlükte kaldı. Bu, Amerika’nın kısa bir süre önce altın standardnı terk ederek bastığı para miktarını yedeklemek için büyük miktarda altının bulunmasına gerek kalmaması nedeniyle yapıldı.

Büyük Çin güvenlik duvarı

Olası Bitcoin yasağına karşı tekrar edilen bir argüman, küreselleşmiş internet ekonomisi çağında hükümetlerin Bitcoin gibi merkezi olmayan bir para birimine karşı harekete geçme yetkisi ve gücünden yoksun olmasıdır. Ancak bu durumun pek de böyle olmadığını Çin örneğiyle hatırlatmak zorundayız.

Çin hükümetinin çıkardığı yasalarla birlikte internet servis sağlayıcıları, popüler yabancı web sitelerini engelledi ve Çin vatandaşlarını adeta duvarlı bir bahçe ile sınırlamaya çalıştı. Hükümet, siyasi muhalefeti bastırmak için trafik izleme araçları kullanıyor. Yani, uzun lafın kısası Bitcoin’i yasaklamak Çin hükümeti için çok büyük bir adım değil.

Hindistan ve tedavülden kaldırma

Hükümet tarafından basılmış ve ülkenin merkez bankası tarafından onaylanmış paraların yasaklanması gereken en son şey olacağını düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Geçtiğimiz yıl iktidar tarafından çıkarılan bir yasayla Hindistan’da kara para aklamayla mücadele kapsamında 500 ve bin Rupi’lik banknotlar tedavülden kaldırıldı.

 

Ülkedeki milyonlarca kişi ellerindeki tedavülden kalkan banknotları değiştirmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı bölgelerde ise arbede çıktı. Hükümetin kara para aklamayla mücadele olarak öne sürdüğü bu karar sonrasında belirlenen amaca ulaşılamadı ve bu durum sadece Bitcoin talebinde artışa neden oldu.

Uygulanabilirlik sorunları

Bir hükümet Bitcoin’in yasa dışı olduğuna karar verirse, böyle bir yasağı tam olarak nasıl uygulayacağıyla ilgili problemler ortaya çıkacak. Özel anahtarlarınızı devretmediğiniz sürece bir hükümetin sizin Bitcoin’inizi ele geçirmesi olanaksızdır. Fakat bununla birlikte, vatandaşların ve kurumların çoğu genellikle yasanın yanında yer almak ister. Böylelikle hükümet yasaklamaya karar verirse muhtemel olarak Bitcoin talebi azalacak. Ülkedeki tüm borsalar kepenk kapatmış olacak ve Bitcoin alıp satmak zor ve riskli bir hale gelecek. Bu durum da o ülkede Bitcoin’i adeta boğacaktır ve hükümet, Bitcoin’i yasaklayamaz ama yasaklamaktan pek de farkı olmayacak bir şekilde hedeflerine ulaşmış olacaktır.

Sizce herhangi bir hükümet Bitcoin’i yasaklamaya karar verirse hedeflerine ulaşabilir mi? Değerlendirmelerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünden paylaşın.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

FET Coin nedir? Artificial Superintelligence Alliance nedir?

Kripto dünyasında yapay zeka (AI) ve blockchain’in birleştiği projeler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Son…

18 Nisan 2025

T Coin ve Threshold nedir? T coin yorumları geleceği ve projesi

Kripto para dünyasında her geçen gün daha fazla proje gündeme gelirken, bazıları altyapısı ve vizyonuyla…

18 Nisan 2025

a16z’den LayerZero’ya (ZRO) token alım dopingi

45 milyar dolarlık yatırım şirketi a16z, 125’ten fazla zinciri birbirine bağlayan LayerZero’ya 55 milyon dolarlık ZRO alımıyla taze güç…

18 Nisan 2025

Fartcoin nedir? Özellikleri geleceği ve projesi

Kripto para piyasasında zaman zaman ciddiyetin yerini eğlenceye bıraktığı projeler görürüz. Fartcoin de bu tür projelerden biri…

17 Nisan 2025

XCN Coin nedir? Onyxcoin hakkında önemli bilgiler

Kripto para dünyasında her geçen gün yeni bir proje sahneye çıkıyor. Ancak bazıları yalnızca geçici…

17 Nisan 2025

Binance’de delist oylaması sonuçlandı: 5 altcoin için tehlike büyüyor

Binance'in "Vote to Delist" oylaması sonuçlandı. Kullanıcılar, en çok oyu FTT'ye verirken gözler Binance'in açıklamasına…

17 Nisan 2025