44 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük ikinci sabit coin olan USDC’nin 2022 rakamları Circle şirketi tarafından detaylandırılan bir raporla açıklandı. Circle’ın USDC denetimleri, saklama hizmetleri ve işlem değerleriyle ilgili birçok detay verdiği raporunda denetimlerin bu sene dünyaca ünlü muhasebe firması Deloitte’a yaptırılacağı bilgisi verildi.
Raporun ilk sayfalarında her USDC’nin 1 dolara eşit olduğu belirtilirken, ihraç edildiği 2018 yılından bu yana Aralık 2022’ye kadar toplamda 213 milyar dolarlık ödeme talebinin sorunsuz şekilde karşılandığı ifade edildi ve şu ifadeler kullanıldı:
“USDC rezervlerinin kabaca yüzde 80’i 3 aylık Hazşne tahvillerinde tutulmaktadır. Bu tahviller dünyada fiyatı en sabit olan ve en likit varlıklardır. Ocak ayı sonu itibariyle bu varlıkları Circle Rezerv Fonu’na taşıyacağız. Bu fonun yüzde 100 şekilde sahibi Circle şirketidir ve fon BlackRock şirketi tarafından yönetilmektedir. Fondaki varlıklar ise, saklama hizmeti açısından dünyanın en büyük bankası olan BNY Mellon tarafından garanti altına alınmıştır. Varlıkların yine kabaca yüzde 20’si ise nakit olarak tutulmaktadır. Bu para da, regüle edilmiş olan 8 banka arasında bölüştürülmüştür. Circle’ın beklenmedik bir iflas durumu yaşaması halinde, bu varlıklar alacaklıların alacağı varlıklar arasında yer almamaktadır. Ayrıca Circle olarak riski minimize etme yolunda ilerlemekteyiz. Risk alma yolunda değil…”
Yazılan raporda 2019, 2020 ve 2021 yıllarında Grant Thornton şirketine yaptırılan denetimlerin SEC ile paylaşıldığı belirtildi ve yeni yılda önümüzdeki dönemdeki denetimlerin de Deloitte şirketine yaptırılacağı kaydedildi:
“2019, 2020 ve 2021 yılları denetimleri Grant Thornton şirketine yaptırıldı. Bu sene ise Delotitte’a yaptırılacaktır. Geçmiş denetimlerin hepsi kamuya açık şekilde SEC ile paylaşılmıştır. USDC rezervleri konusundaki açıklamalarımız aynı şekilde sürecektir.
Bu yıl Ethereum blok zinciri üzerinde gerçekleştirilen toplamda 4.5 trilyon dolarlık işlemin büyük bölümünün akıllı kontratlarla ilgili olduğu belirtilen raporda, bunun sebebi ise USDC’nin hızlı ve ucuz olması olarak gösterildi:
“2022 yılında USDC, sadece Ethereum blok zinciri üzerinde 4.5 trilyon dolarlık işlem gerçekleştirmiştir. Bu miktarın yüzde 60’ı ya da 2.7 trilyon dolarlık kısmı akıllı kontratlarla bağlantılıdır. İşlemlerdeki akıllı kontrat bağlantısının fazla olması, USDC’nin sadece hızlı ve ucuz ödemeler konusunda değil, aynı zamanda paranın porgramlanabilir olmasındaki üstünlüğünü de göstermektedir”
Raporun başında bir yazı kaleme alan Circle CEO’su Jeremy Allaire, USDC’nin regüle olmasına vurgu yaptı ve bir nevi Tether tarafına mesaj gönderdi:
“2013 yılında Circle şirketini kurduğumuz zaman, bizi motive eden konu, internetin gelişmiş olması ve ilerleyişiydi. Ancak o sene dijital paralar için gerekli olan olgunluk endüstri içinde yoktu. Farkındalık olmadığı gibi internet doları oluşturmak için gerekli koşullar da bulunmuyordu. Dolayısıyla başlattığımız şeyin en az 10 ilâ 20 yıllık bir süreyi kapsayacağını biliyorduk. 10 yıl sonra şimdi baktığımda ise, dünyanın lider regüle edilmiş dijital parası olarak USD Coin’i (USDC) görüyorum. Artık her anlamda USDC ekonomisi büyüyor. Ana akıma sağlıklı şekilde girmiş durumdayız. Finans dünyasına, bankalara ulaşamayan insanlara biz ulaşıyoruz”
Kripto dünyasında yapay zeka (AI) ve blockchain’in birleştiği projeler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Son…
Kripto para dünyasında her geçen gün daha fazla proje gündeme gelirken, bazıları altyapısı ve vizyonuyla…
45 milyar dolarlık yatırım şirketi a16z, 125’ten fazla zinciri birbirine bağlayan LayerZero’ya 55 milyon dolarlık ZRO alımıyla taze güç…
Kripto para piyasasında zaman zaman ciddiyetin yerini eğlenceye bıraktığı projeler görürüz. Fartcoin de bu tür projelerden biri…
Kripto para dünyasında her geçen gün yeni bir proje sahneye çıkıyor. Ancak bazıları yalnızca geçici…
Binance'in "Vote to Delist" oylaması sonuçlandı. Kullanıcılar, en çok oyu FTT'ye verirken gözler Binance'in açıklamasına…
Leave a Comment