Cryptojacking, kripto para üretmek için bir başkasının donanımını izinsiz kullanmak anlamına geliyor. Bloomberg’in bildirdiğine göre, şu anda cryptojacking faaliyeti dünyanın birçok yerinde en büyük siber tehdit haline gelmiş durumda.
Siber güvenlik araştırma firması Kaspersky Lab’ın yaptığı araştırmaya göre, cryptojacking fidye yazılımı (bulaştığı bilişim sistemleri üzerinde dosyalara erişimi engelleyerek kullanıcılardan fidye talep eden zararlı yazılımlar) özellikle Orta Doğu, Türkiye ve Afrika gibi bölgelerde en büyük siber tehdit haline geldi. Kaspersky verilerine göre, Afganistan ve Etiyopya’da tespit edilen kötü amaçlı yazılımların dörtte biri kripto para madenciliğiyle ilgili.
Araştırmaya göre, bölgede kripto para madenciliği saldırıları 1 yıl içinde neredeyse 4 katına çıkmış. 2017’de 3.5 milyon olan saldırı sayısı 2018’de 13 milyona ulaşmış. Siber güvenlik firması ayrıca, kripto paraların artan kullanımından dolayı cryptojacking faaliyetlerinin devam edeceğini iddia ediyor.
Sadece bilgisayarlar değil akıllı telefonlar da bu saldırıların hedefinde. Verilere göre, 2016-2017 döneminden 2017-2018 dönemine kadar oran %9.5 artmış durumda.
Kaspersky’nin kıdemli güvenlik araştırmacısı Fabio Assolini, Bloomberg’e şunları söyledi:
“Finansal ve kötü niyetli kripto para madenciliği saldırılarının ön plana çıkmasıyla birlikte, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesi siber suçlulara daha cazip gelmeye başladı.”
Bu saldırıların oldukça popüler hale geldiğini de sözlerine ekleyen Assolini, bunun da fidye yazılımlarına göre daha az fark edilebilir olmasından kaynaklandığını söyledi.
Yine de bu tür kötü amaçlı yazılımların popülaritesindeki artış küresel değil. Mesela, siber güvenlik firmasının verilerine göre, bu yıl bu saldırıların oranında Zambiya’da %15, Özbekistan’da ise %11 azalma kaydedilmiş.
Rapor, şu cümleyle sonlanıyor:
“Geçen sene siber suçlular için neyin ağır bastığını sormuştuk. Bu artık bir soru değil. Madenciler dünya çapında giderek daha fazla insanı çekerek yayılıyor.”
Siber suçluların kripto paraları kullandıkları tek yol cryptojacking değil. Popüler video oyunu Fortnite’ın kullanıcıları, Bitcoin cüzdan adreslerini çalan kötü amaçlı bir yazılım tarafından hedeflendi.
Ayrıca, finansal kazançlar için bu tür eylemlere başvuranlar sadece bireyler değil. Çinli bir siber güvenlik şirketine göre, Kuzey Koreli hacker’lar, kripto para borsalarını hedef aldıktan sonra güvenliği zayıf bireylerden kripto para çalmaya başladılar.
Haber: Cointelegraph
→GENÇ BİTCOİN MİLYONERİ: BİTCOİN ÖLDÜ, BAZI ALTCOİN’LER BAŞARILI OLACAK
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Leave a Comment