Kripto Para Haberleri

Sahte DeFi token’ıyla yarım saatte 50 bin dolarlık vurgun

DeFi sektöründe dolandırıcılara kaptırılan paraların sonu maalesef gelmiyor. Son olarak Yearn.Finance kurucusu Andre Cronje’nin yeni ürününün ismini kopyalayan dolandırıcılar fırsatı kaçırmadı.

Yearn Finance yaratıcısı Andre Cronje’nin, yeni borç verme ve alma ürünü olan Deriswap’ı tanıtmasının ardından fırsatçılar hemen harekete geçtiler. Bir dolandırıcı yarım saat gibi kısa bir sürede 53 bin doları cebine koymayı başardı.

Konuyla ilgili atılan bir tweet ise durumu net şekilde özetliyordu:

“Andre yarım saat önce Deriswap’la ilgili bir güncelleme açıklaması yaptı. Daha sonra biri DWAP adında sahte bir token üretti. 15 dakikada 60 adresten 150’den fazla ETH gönderildi. Veeee hepsi gitti. Bir projeye atlamadan önce Etherscan’de birkaç dakika kontrol edin. Bu çok da zor değil”

Cronje sektörde, dokunduğunu altına çeviren Frigya kralı Midas’a benzetiliyor ve projeleri büyük ilgi görüyor. Arzı sınırlı olan YFI, yaz aylarındaki DeFi furyasında 42 bin dolara kadar yükselmiş daha sonra ise Ekim ve Kasım aylarında 7 bin dolar ile dibi görmüştü. Ancak yeniden toparlanmayı başaran YFI şu anda 24 bin dolar civarında işlem görüyor.

Cronje’nin başarılı projeleri yatırımcıların da dikkatinden kaçmıyor. Son olarak Keep3r Network ve Eminence’a ciddi yatırımlar yapılmıştı. Hatta Eminence’ta kontroller tam bitmeden yapılan açıklamanın ardından gelen yatırımlar hacker’ların gözünden kaçmamış ve büyük miktarda fon çalınmıştı.

Ancak Cronje bu durumdan ders almış olmalı ki, yeni projesini tanıtırken ortaya bir token koymadı. Bu, muhtemelen yatırımcıların hemen yatırım yapmasını ve olası bir kaybı önlemek içindi. Ama fırsatçılar da boş durmadı! Yeni projeyi duyan dolandırıcılar anında sahte projeler ürettiler ve merkeziyetsiz borsa Uniswap’ta DWAP token’ları yarattılar. Bilindiği üzere Uniswap’ta token yaratmak çok kolay ve herkes yarattığı token için işlem çiftleri açabilir, bir havuz başlatmak için iki tarafa da likidite sağlayabilir. Bu yeni tarz piyasa ile yatırımcılar işlemlere katılmakta özgürdürler.

20 dakikada 162 ETH ile havuzu boşalttı

Deriswap’ın açıklanmasından sonra, bir dolandırıcı sahte DWAP token’ları üretti ve Uniswap havuzuna 72.4 ETH sağladı ve burada birkaç işlem yaparak saf trader’ların ilgisini çekmeyi başardı. 20 dakika sonra ise 162.3 ETH ile tüm havuzu boşalttı. Bu süre içinde dolandırıcı 90 ETH yani yaklaşık 53 bin doları cebine koymayı başardı.

Bu dolandırıcılığın yaşanmasının ardından ise Uniswap’ta 30 DWAP havuzu daha yaratıldı. Dolandırıcılar burada da birkaç ETH kazanmayı başardılar.

DeFi sektöründe sürekli olarak dolandırıcılık olaylarının olmasının nedeni tabii ki kolay token üretilebilmesi ve bu paraların da istenildiği zaman merkeziyetsiz borsada listelenebilmesi… Bilindiği üzere merkezi borsalarda token listelemek genelde çok pahalı ve ciddi şekilde kontrol ile denetim gerektiriyor. Ancak merkeziyetsiz borsada denetim ve kontrol süreci yok. Bu da dolandırıcıların, kısa sürede para kazanmak isteyen kullanıcıları kolayca avlamasına sebep oluyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Hakan Ateşler

yakın zamanda Gönderilenler

ABD eyaleti Wisconsin, Bitcoin yatırımlarından çıkış yaptı

Wisconsin Eyaleti Yatırım Kurulu (SWIB), BlackRock’ın Bitcoin spot ETF’indeki tüm paylarını elden çıkardı. Daha önce…

15 Mayıs 2025

Çinli şirket 800 milyon dolarlık Bitcoin ve meme coin planını açıkladı

Çinli giyim ve lojistik şirketi Addentax, 800 milyon dolarlık kripto para satın almayı planladığını açıkladı.…

15 Mayıs 2025

Binance ve Coinbase’de listelenmişti: Altcoin projesinde skandallar zinciri

Yakın zaman önce "kripto dünyasının yükselen yıldızı" iken bugünlerde skandallarla anılan Movement Labs'ın bazı isimlere…

15 Mayıs 2025

Flare’den yeni güncelleme: “XRP, DeFi dünyasına açılacak

Flare, XRP’yi DeFi dünyasında daha erişilebilir hale getirmek amacıyla yeni bir güncelleme yayımladı.

15 Mayıs 2025

Ünlü ‘short seller’, iki büyük kripto şirketinde short pozisyon aldı

Short pozisyonlarıyla bilinen Jim Chanos'un kripto dünyasındaki hedefleri Strategy ve Coinbase oldu. Ünlü yatırımcı, bu…

15 Mayıs 2025

NXPC Coin nedir? Hedefleri, ortaklıkları ve geleceği

Geleneksel finans ve kripto ekosistemini bir araya getiren Nexpace (NXPC), yüksek işlem kapasitesi ve düşük…

15 Mayıs 2025