Kripto Para Haberleri

Türkiye’den milyonların kullandığı Blockchain platformu: DLive

Türkiye’den yüz binlerce kişi tarafından kullanılan ve milyonlarca ziyaret alan bir Blockchain platformu var. Çoğu kişi son zamanlarda artan popülaritesinden dolayı ismine aşina iken Blockchain teknolojisi ile çalıştığını farkında olmayabilir. DLive’dan bahsediyoruz. DLive, yayıncılarına kripto para ile düzenli ödemeler yapan bir canlı yayın platformu. Geçtiğimiz birkaç ayda büyük bir çıkış yakalayan platform, Nisan ayında 10 milyona yakın ziyaret aldı ve bunların yüzde 26’sı ise Türkiye’den. DLive, şu anda en çok Türk kullanıcılar tarafından kullanılıyor ve onu yüzde 17 ile Amerikalılar izliyor.

DLive, aylar önce Tron kurucusu Justin Sun tarafından satın alınmasıyla gündeme gelmişti. Bu devralımla birlikte platform, Tron blok zincirine geçiş yapmıştı. Piyasaya ilk olarak Steem blok zinciri ile çıkan DLive, daha sonra Lino’ya katılmıştı.

DLive, elde ettiği büyümenin yanı sıra özellikle Türklerden yoğun talep gören bir Blockchain platformu olarak dikkatimizi çekti. Son olarak ünlü Türk Youtuber Barış Özcan’ın da katılım sağladığı DLive ile ilgili merak ettiklerimizi sormak üzere Küresel Topluluk Yöneticisi Metin Redjepi ile bir görüşme gerçekleştirdik.

“Barış Özcan yayınlarına devam edecek, Acun Medya ile de çalışacağız”

Öncelikle Barış Özcan ve DLive iş birliğini sorduğumuzda şu yanıtı aldık:

“Barış Bey çok farklı içeriklerle DLive’da her ay düzenli olarak yayın yapmaya başlayacak ama netleştirmediğimiz konu yayının sıklığı, haftada bir mi, iki mi bu henüz belli değil. Aslında Barış Özcan’ın bu ilk yayını değil, ikincisi. Öncesinde test etmiştik. Çok önemli isimlerle iş birliği yapıyoruz. Hatta 19 Mayıs’ta Adidas ve Acun Medya ile yaptığımız bir FIFA turnuvası vardı. TV8’de de iki sefer Advertorial olarak döndü. Acun Ilıcalı da DLive’dan çok defa bahsetti. Onlarla da çalışmaya devam edeceğiz. TV8’de yayınlanan Masterchef olsun, Survivor Panaroma olsun bu gibi programların akışını DLive’da sağlamaya çalışıyoruz. Henüz netleşen bir iş birliği yok fakat görüşmelerimiz sürüyor. Muhtemelen onlarla da DLive.tv/acunn kanalında çalışıyor olacağız.”

“Kullanıcıların Blockchain’in faydalarını anlamalarını sağlıyoruz”

DLive’ın böylesine dikkat çekici bir büyümeyi nasıl başardığını merak ettiğimizde Redjepi şöyle cevap verdi:

“Hepimiz Blockchain’in geleceğine inanıyoruz. Blockchain’in gündelik hayatta kullanımını mümkün kılmaya çalışan birçok platform olsa da henüz bunu kanıtlamış çok aktif kullanıcı sayısı olan bir platform yok. İlk etapta Steem ile başlayıp sonra Lino blok zincirine geçtik. En sonunda BitTorrent’in bizi satın almasıyla birlikte artık Tron Foundation bünyesinde bulunuyoruz. Şu andaki Blockchain projelerinin çoğu teknolojiden, Blockchain’in işlem gücü ve işlem hacmi gibi teknik terimlerden bahsediyor ve bu biraz sisteme yakın olmayan kullanıcıları ürkütüyor. İşlerin çok karmaşık gözükmesine neden oluyor. Kullanıcılara geleneksel herhangi bir platformu kullanırken yaşadığı deneyimi sunarak onlara ilk etapta platformu sevdirip sonra da Blockchain’in ne gibi faydalar sunduğunu anlamalarını sağlıyoruz. Twitter’ı veya Facebook’u kullanırken bir kullanıcı olarak altyapısında ne gibi teknolojilerin yattığını çok da merak etmezsiniz. Kullanıcı deneyimi olarak kolay mı, değil mi ona bakarsınız.”

“Steem blok zincirindeyken ve daha küçükken her şey iyi gidiyordu ancak kullanıcı sayımız artmaya başlayınca Steem’in eksik yönleri olduğunu gördük. Kullanıcılar hesap açtıklarında 14-15 günlük bir onay süresi gerekiyordu. Canlı yayınlar ise anlık etkileşimi gerektiren bir şey ve büyüdükçe Steem’in yetersiz kaldığını fark ettik. ‘Bu şekilde ne biz büyüyebiliriz ne de Blockchain’in vizyonunu geliştirebiliriz’ diye düşündük. Arka planda Blockchain’in bütün esaslarını kullanmaya devam ederken son kullanıcının bunun sıkıntılarını çekmemesi için optimizasyonlar yapmaya başladık. Örneğin off-chain sohbet sistemini getirdik.”

“Türkiye’deki yatırımlarımızı artırma kararı aldık”

Hiçbir zaman Blockchain’i ön plana çıkarmadıklarını, platformu kullananların teknolojiden yararlandıkça Blockchain’i daha fazla merak etmeye başladıklarını ifade eden Redjepi, Türkiye ve Türk kullanıcılar hakkında ise şu şekilde konuştu:

“Justin Sun, BitTorrent’e geçtikten sonra bizim Türkiye’de oluşmuş çok büyük bir hacmimiz vardı. Şu anda biz canlı yayın alanında Türkiye’deki hemen hemen bütün platformların çok önündeyiz. Justin Sun da bunun farkına varınca ve Türkiye kripto paralar konusuna aşina bir ülke olduğu için Türkiye’deki yatırımlarımızı artırma kararı aldık.”

“Türkiye’deki yayıncılara ciddi rakamlar kazandırdık”

Blockchain’i ön plana çıkarmama gerekçelerinin yayıncıları ürkütmemek olduğunu belirten Redjepi, devamında şu açıklamaları yaptı:

“DLive’ın Türkiye’de milyonlardan oluşan bir kullanıcı havuzu var. Ve aslında Türkiye’de kripto paraya çok yoğun bir ilgi var ama DLive’ın bir Blockchain projesi olduğunu bilen çok az kullanıcısı var. Biz öncelikle temeli oluşturup ondan sonra teknolojiyi ön plana çıkarmak istedik. Çünkü teknolojiyi ön plana çıkarttığınız zaman ve hele ki medyanın gerek kripto paralara gerek Blockchain’e olan maalesef negatif algısından dolayı içerik üreticilerini ürkütebilirdik.”

“Bizim en popüler Youtube yayıncısı PewDiePie ile sözleşmemiz vardı. İki yıldan fazla bir süredir bu sektördeyiz ve içerik üreticilerine, özellikle Türkiye’dekilere ciddi rakamlar kazandırdık. Belki de hiçbir projenin yapmadığı şeyler. Artık insanlar bizi tanıdı. Artık insanlar diyor ki ‘Ben iki yıldır DLive’ı kullanıyorum. DLive benim kazançlarımdan kesinti yapmıyor. DLive, ödemeleri Twitch veya Youtube’un aksine 45 günde değil, iki haftada bir yapıyor. Anlık olarak iletişim kurabileceğimiz çok güçlü bir komünitesi var.’ Bundan dolayı Blockchain’i merak ediyorlar. Kripto parayla ilişkili yayıncıları da DLive’a bekliyoruz ve bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Youtube gibi platformlar kripto para içeriklerine sansür uyguluyor ve bu sansür bazen gözle görülürken bazen görülmüyor. Örneğin, böyle bir videoyu trendlerde göstermeyebiliyorlar. Ayrıca Bizim ödül sistemlerimiz ile Youtube’un ödül sistemleri arasında fark büyük. Youtube’da 1 milyon izlenen yayıncıyla DLive’da anlık olarak bin izlenen yayıncı arasında gelir anlamında çok fark var.”

“Büyük iş birlikleri açıklayacağız”

Redjepi, son olarak şöyle dedi:

“Türkiye’yi seviyor ve önemsiyoruz. Türkiye bütçemiz ciddi anlamda çok güzel. Önümüzdeki dönemde duyuracağımız çok daha büyük iş birlikleri olacak. Hız kesmek istemiyoruz. Karantina döneminin de bize olumlu bir etkisi oldu. Enes Batur, Acun Medya, Barış Özcan ve daha bir sürü içerik üreticisiyle çalışacağız.”

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

Arthur Hayes’den kripto para yatırımcılarına: Boğa piyasasında bu hatayı yapmayın!

Trump döneminde trilyonlarca dolarlık para basılacağını ve bunun kripto para piyasasını olumlu etkileyeceğini öne süren…

24 Kasım 2024

Borsalar, SEC sonrası listelemelere hız veriyor: Kraken, 19 altcoin açıkladı

Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…

23 Kasım 2024

Trump’ın Hazine Bakanı adayı Bessent’ın Bitcoin hakkında söyledikleri

Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…

23 Kasım 2024

Ethereum, altcoin’lere zemin hazırlıyor: DOGE, SHIB, PEPE ve 9 altcoin’de görünüm

Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…

22 Kasım 2024

SUI, Franklin Templeton ile ortaklık kurdu

Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…

22 Kasım 2024

ABD mahkemesinden kripto lehine karar: SEC’nin istediği olmadı

Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…

22 Kasım 2024