Soğuk Cüzdan Nedir
13 yıldır yaşamımızda yer alan Bitcoin ile başlayan ve binlerce kripto paranın dahil olmasıyla sektör bambaşka bir boyuta geçti. Dolayısıyla paranın tanımı olmak üzere güvenliği ile ilgili de yeni girişimler ortaya çıktı. Bunlardan en önemlisi kripto paraların borsalarda tutulmasının önüne geçen soğuk cüzdanlar yani çevrim dışı cüzdanlardır. Bu içeriğimizde en iyi donanım cüzdanları konusuna, donanım cüzdanı/kripto para cüzdanı nedir, soğuk cüzdan nedir, sıcak cüzdan nedir, en iyi ve en güvenilir soğuk cüzdan hangisi, soğuk cüzdan fiyatları gibi sorulara yanıt verirken; donanım cüzdanları yani soğuk cüzdanlara dair önemli bilgiler aktaracağız.
Kripto paraları satın alınan borsada tutmak, yatırımcıların kripto paralarını tutmasının muhtemelen en kolay yoludur. Ancak daha güvenli bir seçeneğe geçmek isteyenler için kripto para cüzdanı daha fazla koruma sağlayabilir. Cüzdan kullanmak biraz daha karmaşıktır, ancak bazı yatırımcılar için zahmete değer bir seçenek olarak masada yer alıyor.
Örneğin, Fidelity veya Vanguard gibi geleneksel bir aracı kurum hesabında kripto para birimi satın alamazsınız, bu nedenle Binance, Coinbase veya BTC Turk gibi bir kripto para borsası kullanmanız gerekir. Bitcoin, Ethereum veya başka bir kripto para satın aldığınızda, onu satın aldığınız borsada bırakma seçeneğine sahip olacaksınız ya da kripto para cüzdanı adı verilen başka bir tür depolama sistemine taşıyabilirsiniz.
Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda cüzdan programı ve donanımı olmasına rağmen, bunlar genellikle iki ana türe ayrılır: Sıcak ve soğuk cüzdanlar. Bu cüzdanlar, güvenlik, erişilebilirlik ve diğer özellikler açısından farklılık gösterirler.
Sıcak cüzdan aynı zamanda yazılım cüzdanı olarak da adlandırılabilir. Bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan erişebileceğiniz ve internete bağlı bir dijital depolama biçimidir. İnternet bağlantısı nedeniyle, sıcak cüzdanlar bilgisayar korsanlarına karşı soğuk cüzdanlar kadar güvenli değildir. Bazı borsalar, kripto paranızı borsada tutmanıza izin vermenin yanı sıra ayrı bir sıcak cüzdan sunar.
Donanım cüzdanı olarak da adlandırılan soğuk cüzdan ise, kripto para biriminizi tamamen çevrimdışı tutan fiziksel bir cihazdır. Birçoğu USB bellek şeklinde piyasada bulunuyor. Varlıklarınızı internet bağlantısı olmayan çevrim dışı bir seçeneğe almak, bilgisayar korsanlığı ve çevrim içi saldırılara karşı korunmanıza yardımcı olur, aynı zamanda varlıklarınızı kaybetme riskini de alabilirsiniz. Çünkü bu depolama biçiminin yedeği yoktur; cüzdanınızı kaybederseniz, yatırımlarınıza erişiminizi kaybedersiniz. Öte yandan bir başka uyarıyı da şu şekilde yaparsak, soğuk cüzdan, hacklemeyi çok daha zor hale getirse de, bu hala bir olasılık. Kesinlikle ikinci el bir donanım cüzdanı almanızı tavsiye etmiyoruz, ikinci el yerine doğrudan bir üreticiden satın aldığınızdan emin olun, çünkü cihaz kurcalanmış ve savunmasız bırakılmış olabilir.
Soğuk cüzdanların fiyat aralığı yatırımcıların bilgi almak istediği konular arasında başı çekiyor. Soğuk cüzdan yani donanım cüzdanı fiyatları bu yazının yazıldığı sırada 200 ilâ 500 dolar arasında değişkenlik gösteriyor. Türkiye’de ise bu fiyatlar Türk Lirası cinsinden güncel kura bağlı olarak yükselebiliyor.
En iyi donanım cüzdanları kullanıcılar için önemlidir. Kripto para piyasasında varlıklarını güvence altına almak isteyenler, arama motorlarında ‘En iyi soğuk cüzdan hangisi’ başlığı altında tartışmalarda ve fikir alışverişinde bulunuyor. Öne çıkan ve pazarın büyük bir kısmına hakim olan Fransız şirketi Ledger bu konuda en iyi hizmeti sunuyor diyebiliriz. Piyasadaki en iyi donanım cüzdanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
En iyi donanım cüzdanları şu anda hem fiziksel hem de internet üzerinden edinilebilir durumdadır. Soğuk cüzdan nasıl alınır sorusunu merak edenlere yanıt verecek olursak, ülkemizdeki güvenilir e-ticaret sitelerinden ya da yukarıda belirttiğimiz markaların resmi internet sitelerinden güvenle satın alabilir.
Kripto para cüzdanları yatırımcılar için daha fazla koruma sağlayabilir. Bir cüzdan satın aldığınızda cüzdan iki önemli bilgiyle birlikte gelir: Genel ve özel anahtar (Public ve Private Key).
Public Key, yani genel anahtar, hesabınıza nasıl para gönderip aldığınızı gösteren bir koddur. Bunu bir banka hesap numarası veya IBAN gibi düşünebilirsiniz. Buna “cüzdan adresiniz” de denir. Özel anahtarınız ise banka şifreniz ve kriptonuzla hareket etmek veya başka şeyler yapmak için hesabınıza nasıl eriştiğiniz anlamına gelir.
Teknik olarak, bir kripto para borsasında bıraktığınız herhangi bir kripto para birimi, bir tür cüzdanda tutulacaktır ve uzmanlar, özellikle daha küçük yatırımları olanlar olmak üzere, insanların bunu borsada bırakmasının uygun olduğunu söylüyor. Ancak, daha güvenli bir seçenek istiyorsanız, bir kripto cüzdanı arayabilirsiniz. Ayrıca, bir borsa seçmeden önce – sıcak veya soğuk bir cüzdanın gerektirdiği gibi – kripto paranızı borsanızdan çıkarmak isteyip istemediğinizi de düşünmelisiniz, çünkü hepsi buna izin vermeyecektir.
Binance’de dakikalar içinde bazı altcoin’ler sert değer kaybederken borsa dört hesabın spot piyasadaki toplu satışını…
10 altcoin'i etkileyecek 800 milyon dolarlık kilit açılımı yaklaşıyor. Nisan ayında gerçekleşecek kilit açılımlarında en…
82 bin dolar civarında işlem gören Bitcoin, 2018'den bu yana en kötü ilk çeyrek performansına…
ABD merkezli teknoloji şirketi Strategy, 1.9 milyar dolar harcayarak 22 bin 48 BTC daha satın…
Elon Musk, başında olduğu DOGE adlı devlet kurumunun popüler kripto para Dogecoin’le sadece isim benzerliği…
Bitcoin’deki düşüşü doğru tahmin eden Arthur Hayes, Trump’ın gümrük vergilerinin kripto para yatırımcıları için önemsiz…
Leave a Comment