Ethereum nedir? Blockchain ile dağıtılmış defterdeki uygulamaları oluşturmak ve kullanmak için merkezi olmayan bir platformdur. Ethereum kılavuzumuzda daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Burada, “Yeni başlayanlar için Ethereum nedir?”, “Ethereum nedir ve nasıl çalışır?” ve “Ethereum ile çalışmaya başlamak” gibi en yaygın sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Ethereum nasıl çalışır? Sadece ‘dünya bilgisayarı’ olarak da anılır, çünkü Ethereum platformu ağa bağlı bilgisayarların gücünü kullanır. Bilgiler, her bir bilgisayarda yani ‘Node’ olarak adlandırılan ağın her bir düğümünde aynı şekilde tutulur. Bu da geleneksel bir veritabanından farklı olarak, hiç kimsenin merkez olmadığı anlamına gelir. Ağa bağlanabilen bilgisayarların sayısı konusunda bir sınırlama yoktur.
Ethereum, programcılar Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio ve Charles Hoskinson tarafından geliştirilmeye başlandı ve 2015’te lanse edildi. Proje kendi kripto para birimini, Ether’i ihraç ederek finanse edildi. Ether’in piyasa değeri Aralık 2017 itibariyle 70 milyar doları aşmıştı ve bu da onu en popüler kripto paralardan biri haline getirdi.
Ethereum platformu merkezi olmayan uygulamaların veya üçüncü taraflarca kontrol edilmeyen, veri depolayan, varlıkların aktarılması gibi ‘Veri tabanları’nın oluşturulmasını desteklemektedir. Kesinti, sansür ve sahtekarlığa karşı dirençlidirler. Bu uygulamalar, bilgisayar kodları olan ‘akıllı sözleşmeler’ tarafından yürütülür. Ancak bu akıllı sözleşmeler kötü niyetli kodlar içerebilir veya hatalı kodlanmış olabilir. Bu yüzden her akıllı sözleşmeyi veya akıllı sözleşme kullanan uygulamayı güvenli olarak algılamamalıyız.
Ethereum hakkında bilmeniz gereken temel hususlardan biri, örneğin bir projeyi geliştirmek ve uygulamaya koymak için kendi kripto para birimini yaratmaya yardımcı olduğundan dolayı Initial Coin Offering projelerinde sıklıkla kullanılmakta olmasıdır. Zaten Ethereum üzerine inşa edilen uygulamalar arasında piyangolar, oyun, sosyal ağ, kredi, para transferleri ve daha fazlası yer alıyor. Internette Ethereum hakkında bilmeniz gereken her şey olduğu gibi, konu hakkında yazılmış çok sayıda kitap da var.
Teknoloji hala genç ve sürekli yeni gelişmelerle iyileştirilmeye çalışılıyor. Bu arada, NEM gibi diğer platformlar da aynı alana girdiler ve Blockchain uygulamaları için kendi çözümlerini sundular. Mart 2017’de Ethereum ittifakı (Ethereum Enterprise Alliance) kuruldu. İttifak’ın amacı Ethereum çözümleri üzerine çalışmak.
Kripto paralar her geçen gün hayatımıza daha çok girerken, soğuk cüzdan şifrelerinin korunması da daha…
Kripto fonları geçtiğimiz haftayı 3.1 milyar dolarlık net yatırımla kapadılar. Bu rakam haftalık bazda görülen…
Son dönemin ABD'de en çok konuşulan şirketi olan MicroStrategy, 3. hafta üst üste yeni bir…
Avalanche geliştiricilerinin "Ağın şu ana kadarki en büyük güncellemesi" olarak lanse ettikleri Avalanche9000, kullanıcıların kendi…
Dün akşamüstü saatlerinde 96 bin doların altına düşen ancak bu sabah yeniden yükselen Bitcoin, vadeli…
Son 2 haftada 80 bin adede yakın Bitcoin alımı yapan MicroStrategy şirketi yeni ve dev…
Leave a Comment