Yukarıdaki haber 13 Eylül 2022 tarihinden. İsmi geçen şirketlerin ABD’nin en büyük yatırım şirketleri olduğunu belirtmek isterim, özellikle Charles Schwab ve Fidelity’nin hemen hemen her ilçede şubeleri var. ABD’deki şirketlerin birçoğu özel emeklilik hizmetini Fidelity’den alıyor.
Bu listedeki Fidelity, geçtimiz haftalarda kripto alım satımı yapmaya imkan verecek olan platformunu duyurdu. Ben de bir Fidelity müşterisiyim ve emeklilik yatırımlarımın bir kısmı bu bankada. Aşağıdaki, 9 Kasım’da bana gelen e-mail’den aldığım bir görsel.
Birçok kişi şu soruyu sorabilir: ABD’de kripto borsası yok mu, bu neden önemli? Hatta Coinbase’in halka açık bir şirket olduğunu da düşünürsek diğer borsalara göre daha güvenli olduğu iddia edilebilir, çünkü halka açık şirket olmasından kaynaklı farklı yasal denetime tabi.
Konuya kendi açımızdan bakarsak eğer büyük resmi göremeyebiliriz. Özellikle 35 yaşından küçük kişilerin kripto borsasında hesap açması çok kolay (KYC sürecinden bahsediyorum). Bunun yanında herhangi bir yatırım şirketi markası ile uzun vadeli bir ilişki de olmadığı için yeni duyduğumuz markalara güven duymamız daha kolay (Robinhood, Coindesk, Binance, vb.).
Güven konusu 55 yaşından büyük kişiler için çok farklı. Özellikle ABD’de yaşamış ve orta gelir düzeyinde birisiyseniz Fidelity ve benzeri yatırım bankasındaki emeklilik (BES) hesabınızda muhtemelen ciddi bir oran birikmiştir.
Bilindiği gibi Amerika’da sosyal güvenlik sistemi çok zayıf olduğu için emeklilik yatırımlarının çok büyük bir kısmı bireysel emeklilik sistemine dayanıyor (IRA ya da 401k yatırım planları). Bu sistemi Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) benzetebiliriz. Genç nüfusun yatırımları henüz az olduğu için emeklilik fonlarındaki yatırımların çok büyük bir kısmı 55 yaş üstü kesimde yoğunlaşıyor. Vanguard’ın yaptığı araştırmanın sonuçlarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Bu rakamlar ortalamayı gösteriyor. 55 yaşından büyük beyaz yakalı orta sınıf bir çalışanın emeklilik hesabında birkaç milyon dolar olması muhtemel bir durumdur.
Fidelity’nin kripto alım-satım hizmeti vermesinin önemi, FTX krizi sonrası aslında çok daha iyi anlaşılır. 55 yaşın üzerindeki kişilere Coinbase, Binance, FTX gibi borsalarda hesap açtırmak oldukça zor. Özellikle FTX sonrası yeni bir markaya, kripto şirketine, güven duymak neredeyse imkansız.
Kendinizi bu insanların yerine koyun ve düşünün. 20-25 senedir çalışıyorsunuz, maaşınızın %7-10 oranında bir kısmı bu yıllar boyunca her ay Fidelity’deki hesabınıza yatmış. Şimdi emekli olmaya yakınsınız ya da oldunuz ve bu para ile geçiminizi sağlıyorsunuz. Bu arada da Bitcoin’i bir şekilde öğrendiniz ve yatırım yapmak istiyorsunuz. Yatırımınızın %1’i bile çok yüksek bir mebla. Bu parayı bir borsaya aktarmak oldukça zor. Yeni bir markaya güvenmeniz gerekiyor. Ama bir gün e-mail kutunuza 25 senedir paranızı emanet ettiğiniz bir şirketten email geliyor: kripto alım satımı yapabilirsiniz. Bunun önümüzdeki dönemde nasıl olumlu etki yaratacağını söylememe gerek yok sanırım. Ayrıca bu süreçte Fidelity’nin yanına diğer bankaların eklenmesi de neredeyse kesin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinde 250 baz puanlık bir indirim kararı alarak faizi…
Basın bülteni 2024, kripto para piyasaları için bir hayli hareketli bir yıl oldu. Tüm dünyada…
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2025 yılında biraraya…
Son dönemde kripto paralar konusunda önemli adımların atıldığı ve kanunların çıkarıldığı Rusya'da Maliye Bakanı Anton…
2024 yılı kripto dünyası için adeta rüya gibi geçti. Bitcoin spot ETF'lerinin onaylanmasıyla uçuşa geçen…
ABD'nin en büyük borsası Coinbase yeni yıl için detaylı bir kripto raporu yayımladı. Borsa analistleri…
Leave a Comment