IOTA nasıl alınır ve IOTA nedir? A’dan Z’ye IOTA rehberimizde bu sorulara yanıt bulabileceksiniz.
Son günlerdeki muazzam yükselişiyle birlikte popülaritesini iyice artıran bir coin IOTA. Öyle ki 3 Aralık’ta 1.45$ seviyesinde işlem gören IOTA, 3 gün içerisinde 5.50$’ı görerek yatırımcısına 3 günde tam 4 kat getiri sağladı.
IOTA’daki muazzam fiyat artışıyla birlikte bu coin ile ilgili pek çok soru da gündeme geldi. IOTA nedir ve IOTA nereden alınır cümleleriyle başlayan sorular, “IOTA’nın geleceği var mı, yok mu” tartışmasına kadar ulaştı. Bugünkü rehber yazımızda IOTA ile alakalı akıllardaki bu gibi sorulara yanıt bulmaya çalışacağız.
IOTA Coin en basit tanımıyla Internet of Things, yani Nesnelerin İnterneti için tasarlanmış bir kripto para birimidir. Nesnelerin internetinden kasıt ise cihazların internet vasıtasıyla birbiriyle haberleşmesi… Buna da elimizdeki telefonun evimizdeki diğer cihazlarla iletişimini örnek gösterebiliriz.
Şimdi ise IOTA’nın mevcut kripto para birimleri sahnesine ne gibi yenilikler getirebileceğinden bahsedelim.
IOTA, Blockchain tabanlı kripto para birimlerine karşı 4 büyük avantaja sahip:
1- Ölçeklenebilir olması
2- Merkeziyetsiz olması
3- Modüler olması
4- İşlem ücretlerini sıfırlaması
Yukarıdaki tüm maddeleri mümkün kılan teknolojik gelişme Tangle’dır. IOTA, defterini korumak için bir Blockchain teknolojisi kullanan Bitcoin‘den farklı olarak DAG şeklinde bilinen Directed Acyclic Graph, yani Türkçeye Yönlü Düz Ağaçlar şeklinde çevrilebilecek bir düğüm kullanır. Kafanızı karıştırmamak adına işin teknik tarafına girmeyeceğiz.
IOTA Projesi, blockchain teknolojisinin bir alternatifi olarak geliştirilen Tangle adı verilen bir dağıtık defter teknolojisini temel alır. Tangle, geleneksel blockchainlerin aksine, blok tabanlı bir yapıya sahip olmayan ve işlemlerin daha hızlı ve ücret olmadan gerçekleştirilmesine olanak tanıyan bir sistemdir.
IOTA’nın ana hedefi, İnternet Nesneleri (IoT) ekosistemi için bir altyapı sağlamaktır. Bu altyapı, cihazların birbiriyle verimli ve güvenli bir şekilde iletişim kurmasını ve veri alışverişi yapmasını sağlar. IOTA’nın Tangle teknolojisi, IoT cihazlarının birbirleriyle mikro ödemeler yapabilmesine olanak tanıyarak, bu cihazların daha akıllı ve bağımsız hale gelmesine katkıda bulunur.
IOTA’nın bir diğer benzersiz özelliği, madencilik gerektirmemesidir. Tangle sisteminde her bir işlem, kendisinden önceki iki işlemi doğrulayarak ağa katkıda bulunur. Bu, ağın kullanıcı sayısı arttıkça daha hızlı ve verimli hale gelmesini sağlar.
IOTA, sadece IoT ile sınırlı kalmayıp, dijital kimliklerin oluşturulması, gerçek kullanıma dayalı araç sigortası gibi konularda da kullanılabilir. Ayrıca, akıllı şehirlerin inşası, global ticaretin kolaylaştırılması ve ürün doğrulaması gibi alanlarda da potansiyel uygulamalara sahiptir.
IOTA projesinin kurucuları Sergey Ivancheglo, Serguei Popov, David Sønstebø ve Dominik Schiener’dir. Bu dört kişi, IOTA’nın temelini oluşturan Tangle teknolojisinin geliştirilmesinde önemli roller oynadılar. Sergey Ivancheglo ve Serguei Popov, teknik ve teorik altyapıyı sağlarken, David Sønstebø ve Dominik Schiener proje yönetimi ve iş geliştirmede öncü oldular.
IOTA’nın piyasa performansına gelince, bu kripto para birimi, 19 Aralık 2017 tarihinde tüm zamanların en yüksek değerine, yaklaşık $5.69’a ulaştı.
Bununla birlikte, IOTA’nın tüm zamanların en düşük değeri 13 Mart 2020 tarihinde, yaklaşık $0.07962 olarak kaydedildi.
Dolaşımdaki arz, 3,038,128,133 IOTA ile toplam arzın %66.05’ini oluşturuyor. Maksimum arz ise 4,600,000,000 IOTA olarak belirlenmiştir.
IOTA’nın kripto para alanına getirdiği en büyük yenilik işlem ücretlerini sıfırlaması. Bugün, Blockchain tabanlı kripto para birimlerinde işlem ücretleri yüksek miktarlar için pek sorun olmasa da düşük miktarlar için büyük sorun. Bu sorun, Blockchain’in geleneksel bankacılık teknolojileriyle rekabetinin önüne kısmi bir set çekiyor.
IOTA’nın teknolojisi özel madencileri bütünüyle ortadan kaldırarak işlem ücretlerini sıfıra indirmesinin yanı sıra piyasanın maden işletmelerinin merkeziyetine girmesinin de önüne geçiyor. Bugün Bitcoin madenciliği, Bitcoin teknolojisinin yapısından dolayı büyük işletmelerin tekeline devredilmiş durumda. IOTA’da ağda gerçekleşen işlemlerin onayını ağın kullanıcıları yapıyor. Sistemi kullanan kişiler, sistemi etkileyebilecek tek aktör oluyor. Bitcoin madencileri ise sistemi kullanmıyor, sadece çalışmasına izin veriyorlar. Bitcoin madencileri de böylece kullanıcılara ek olarak sistemi etkileyebilecek ikinci aktör oluyorlar.
IOTA’da bir başka dikkat çekici nokta kullanıcı sayısı arttıkça ağın işlem hızının da artması. Oysa Blockchain tabanlı kripto para birimlerinde artan kullanıcı sayısıyla birlikte ağ daha da yavaş hale geliyor. Bunu Bitcoin’de son zamanlarda yaşanan saatleri bulan işlem onayları ve yüksek işlem ücretleriyle birlikte iyice tecrübe ettik.
IOTA’da para arzı sabit. Yani Bitcoin’deki gibi arzda artış yok. Arzda artış olmadığı gibi azalış da yok. Bitcoin’de 21 milyon olan maksimum arz, IOTA’da 2 milyar 779 milyon 530 bin 883 olarak belirlenmiş.
Gelecekte adından daha çok söz ettirebilecek potansiyele sahip projelerden biri olan IOTA, piyasa hacmine göre şu sıralar dünyanın en büyük 4. kripto parası. Yaklaşık 12 milyar Dolar hacmi bulunan IOTA; Bitcoin, Ethereum ve Bitcoin Cash‘in ardından geliyor.
Türkiye’de bulunan borsalar vasıtasıyla alınamıyor. IOTA’yı Binance üzerinden satın alabilirsiniz. Dünyanın en yüksek hacme sahip borsalarından Binance, düşük komisyon ücretleriyle de tercih edilesi. Binance’de hesap onayı yapılmaksızın günlük 2 BTC’ye kadar çekim işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz.
1- Binance‘a kayıt olup hesabınıza giriş yaptıktan sonra sağ üstte bulunan Funds sekmesinin üzerine gelin ve Deposits Withdrawals‘a tıklayın.
2- Açılan sayfada BTC‘yi bulun ve Deposit‘e tıklayın.
3- BTC Deposit Address kısmındaki adresinizi kopyalarak Bitcoin’inizin bulunduğu cüzdan ya da borsadan bu adrese transfer yapın.
Transfer işlemini başarıyla bitirdikten sonra Bitcoin’leriniz Binance hesabınıza yarım saat içerisinde geçecektir. Bu süre ağın yoğunluğuna göre uzayabilir.
Bitcoin’leriniz Binance hesabınıza geçtiyse şimdi şu adımları izleyin:
4- Sol üstte yer alan Exchange‘in üzerine geldikten sonra Basic‘i seçin.
5- Açılan sayfada sağ taraftan IOTA/BTC çiftini tıklayın.
6- Buy IOTA bölümü üzerinden Price (Fiyat) ve Amount (Miktar) girerek IOTA alımınızı gerçekleştirin.
Not: Market bölümü üzerinden ise kolay alım-satım yapabilirsiniz. Buradan yapacağınız alımlar borsada o anki en yüksek fiyattan olur.
IOTA, projesiyle adından gelecekte daha çok söz ettirecek gibi. En çok merak edilen bir başka nokta IOTA’nın daha ne kadar değerlenebileceği. Şöyle bir hesap yapabiliriz… Dünyada şu an yaklaşık 3 milyar adet IOTA var. 4.89$’dan toplam piyasa değeri yaklaşık 14 milyar Dolar ediyor. IOTA fiyatı 2 katına çıktığında bu rakam 28 milyar Dolar, 10 katına çıktığında ise 140 milyar Dolar olacak. Dolayısıyla piyasa değerinin yükseleceği maksimum rakam göz önünde bulundurularak IOTA’nın daha ne kadar değerlenebileceği kestirilebilir.
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment