8BTC’de yer alan habere göre, Çin polisi, shitcoin (değersiz kripto para) madencilik cihazları satarak binlerce insanı dolandıran ve böylece 2 milyar yuan (300 milyon dolar) gelir elde eden kripto para madenciliği dolandırıcılarını yakaladı.
Kendini Blockchain şirketi olarak tanıtan Lianxin Tech’in 4 ay içinde olaydan habersiz yatırımcılara 300 milyon dolarlık 300 binden fazla madencilik ekipmanı sattığı belirtiliyor.
Bu dolandırıcılık projesinin sahipleri, sözde şirketlerinin madencilik ekipmanlarının 10 yıl önceki Bitcoin madenciliği ekipmanları gibi kârlı olduğunu ve 2 kripto paranın madenciliğini yapabileceğini iddia etmişler. Bu paralardan biri kendi şirketlerinin token’ı olan CAI iken diğeri de tanınmış kripto para Filecoin.
Bu dolandırıcılık projesinin reklamının nasıl yapıldığına gelince, proje sahipleri 5,800 yuana (850 dolar) sattıkları ve bir günde ortalama 47 CAI üreten madencilik cihazlarıyla yatırımcılara 2 ay içinde verdikleri parayı çıkaracaklarını ve sonra da kâr etmeye başlayacaklarını söylemişler. O sıralarda CAI token’ın AT adlı kripto para borsasında 0.5 yuandan 1.4 yuana ve ardından 2 yuana yükseldiğini gören çok sayıda yatırımcı da bu cihazlardan yüzlerce satın almış.
Bir yatırımcının 100 madencilik cihazına sahip olduğunu varsayılırsa, ve eğer ürettiği CAI token 1.4 yuandan satılırsa bir ayda 294 bin yuan (43 bin dolar) kazanabileceği düşünülebilir. Bununla beraber buradaki sorun şu ki bu cihazları alanlar AT adlı borsanın yine aynı şirket tarafından yönetildiğini ve token’ın fiyatının kolayca manipüle edilebileceğini bilmiyorlardı.
Projeyi daha ikna edici bir hale getirmek için şirketin CEO’su Shenzhen Bitmain Tech Company adlı bir şirket bile kurmuş. Halbuki şirketin Bitmain‘le uzaktan yakından alakası bulunmuyor.
Yatırımcılar bu olayın bir dolandırıcılık olduğunu uzun süre anlamadılar, ta ki aralarından birinin madencilik cihazının elektrik kesintisi sırasında da CAI üretmeye devam ettiğini fark etmesine kadar. O zamana kadar bu dolandırıcılık çetesi 300 milyon doları alarak çoktan kayıplara karışmıştı. Dolandırıcıların 5,800 yuana (850 dolar) sattıkları sözde madencilik cihazlarının gerçek maliyeti ise 600 yuan (88 dolar) idi.
Bu olayın açığa çıkmasıyla birlikte Henan polisi dolandırıcılık çetesinin başı olan Huo Dong’un ve arkadaşlarının pasaportlarını iptal etmiş, yani ülkeden çıkışlarını yasaklamıştı. En sonunda da yakayı ele verdiler.
Çin’de bu tür madencilik cihazı dolandırıcılıkları oldukça sık görülüyor. Yatırımcılara ulaşmak isteyen dolandırıcılar aldatma tekniklerini her seferinde güncelliyorlar.
Trump döneminde trilyonlarca dolarlık para basılacağını ve bunun kripto para piyasasını olumlu etkileyeceğini öne süren…
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Leave a Comment