Geçtiğimiz yıl çok sayıda kripto para girişimi ortaya çıktı. 2018’de piyasaya sürülen 3804 ICO, 11.6 milyar dolar topladı. Bu rakam, 2017 yılının tamamında toplanan miktarı yüzde 15 oranında aşıyor. Ancak tüm projeler yatırımcılarına gelir getirmedi: ICOBench’e göre projelerin yüzde 66.2Si başarılı bir şekilde finansman elde ederken yatırımcılarına bunların yalnızca yüzde 40.2’si kazandırdı. Sonunda anlaşıldı ki 3804 ICO’dan yalnızca 1012’si, yani yüzde 26.6’sı başarılı oldu.
Bu tablo, ICO piyasasında çok sayıda dolandırıcılık amacı güden proje bulunduğu, yatırımcılara hiçbir garanti vermediği ve token’larını herhangi bir varlıkla desteklemediği gerçeğiyle açıklanıyor.
Kripto para projeleri ve yatırımcılar için bu sorunu çözecek yeni bir finansman türü geliştirildi: IEO.
IEO, bir girişimin ihraç ettiği menkul kıymet token’larını (menkul kıymetlere bağlı token’lar) bir kripto para borsası aracılığıyla satarak finansman sağlaması anlamına geliyor. İlgili projeye yatırım yapmak için akıllı sözleşmeye para göndermeye gerek duyulmaz. İşlem, bunun yerine kripto para borsası üzerinden yapılır. Token satın alarak şirketin bir parçası olursunuz. Bu yeni finansman yönteminin ICO’nun yerini alması bekleniyor, çünkü birçok yönden üstünlük sağlıyor:
Finansman sağlama için bir platform seçimi, borsanın koşullarına göre değişebilir. Her borsa genellikle IEO için bir ücret talep eder. Ünlü borsalara büyük miktarda para ödemenin ne kadar akıllıca olduğunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Örneğin Binance’de bir IEO’nun büyük kâr elde etmesi muhtemel fakat girişimler arasında en popüler olanı olduğundan bu platforma erişmek çok çetrefilli.
Eğer proje çok büyük değilse P2PB2B‘yi kullanmak daha uygun, çünkü hem maddi bakımdan güçlü kiteleleri var, hem de daha az rekabet ve daha az listeleme ücreti sunuyorlar.
P2PB2B, Rus Rublesi ve Ukrayna Grivnası kabul ediyor, ayrıca borsanın Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden çok sayıda kullanıcı var ve bu nedenle yerel projelerin çok fazla para çekme şansı yüksek. Borsa umut verici görünüyor ve son zamanlarda aktif olarak gelişiyor: iki ay önce platformun cirosu 74.8 milyon dolardı, şimdi ise 391.5 milyon dolar.
Büyük projeler, tüm platformlar arasında en geniş kitleye ve en büyük ciroya sahip olduğundan Binance’i tercih etmeliler. Bu borsada gerçekleştirilen IEO’larda şimdiye kadar tüm token’lar saniyeler içinde satın alındı. Ancak yalnızca en umut verici projeler bu platforma girebiliyorlar.
Küçük veya orta ölçekli bir girişiminiz varsa IEO için P2PB2B‘yi düşünün. Bu yeni fon toplama yöntemine yatırımcılar arasında talep ve ilgi yüksek ve ICO ile karşılaştırıldığında rekabet az. Şu anda bir IEO organize etmek kısa sürede büyük miktarda sermaye elde etmenize olanak tanıyabilir.
IEO genç kripto para girişimleri için en iyi kaynak yaratma seçeneği. Gelişmekte olan projeler için güçlü kaynak büyük önem taşıyor. Projeniz için kaynak yaratmayı planlıyorsanız kesinlikle IEO seçeneğini göz önünde bulundurmalısınız. Şu anda IEO seçeneğine kripto para meraklıları arasında ilgi yüksek. Token’larınızı dağıtmak her zamankinden daha kolay olacak.
Gate TR, Türkiye'deki orman yangınları sonrası 15 bin fidanlık üç hatıra ormanı kuruyor. CEO Kafkas…
Temmuz ayında altcoin'lerin kilit açılımlarında büyük hareketlilik olacak. TRUMP ve ZRO başta olmak üzere, 10…
SPK, PancakeSwap’a erişim engeli getirerek ilk kez bir merkeziyetsiz kripto para borsasına yönelik yaptırım uyguladı.…
BitMEX'in kurucusu Arthur Hayes, likidite daralması beklentisi nedeniyle kendi fonu Maelstrom'un elindeki tüm likit altcoin’leri…
SEC, dün onayladığı Bitcoin ve altcoin temelli GDLC ETF'inin piyasaya çıkışını beklemeye aldı.
İş Bankası'nın blok zinciri teknolojisi kullanarak gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk dijital Eurotahvil ihracı, deprem bölgesindeki üretici…
Leave a Comment