Kripto Para Haberleri

Kripto para yasa tasarısı 1.5 ay sonra açılan TBMM’ye geliyor

Özellikle 2021 boğa sezonunda kripto paralara yönelik büyük ilgiyle birlikte, politika da bu alanı regüle etme çalışmalarına başladı. Önce nisan ayında (2021), kripto paralarla ödeme yapılamayacağı konusunda bir yönetmelik yayımlandı ancak daha sonra araya giren ayı sezonuyla birlikte regülasyonlar adeta rafa kaldırıldı.

TBMM’ye sunulacak hale geldi

Ancak 2023 yılıyla birlikte kripto paralara olan ilginin küresel çapta yeniden artmaya başlamış olması, Maliye başta olmak üzere regülatörleri yeniden harekete geçirdi. Mayıs 2023 seçimlerinin de sona ermesiyle gaza basan hükumet, sektör paydaşlarıyla defalarca yaptığı toplantıların ardından ilgili yasa tasarısını son raddeye, yani meclise sunulacak hale getirdi.

Şimşek “Seçim sonrası” demişti

Mayıs 2023 seçimlerinden sonra Türkiye’nin yoğun şekilde beklediği Mart 2024 yerel seçimleri de sona erince, bu anlamda büyük bir engel de kalmamış oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de mart ayında katıldığı bir televizyon programında kripto para yasasının meclise sunulması için seçim sonrasını işaret etmişti.

İşte tüm bu yaşananların ardından tasarının meclise sunulması için bu hafta son adımların atılması bekleniyor. Hürriyet’ten Ebru Karatosun’un haberine göre kripto paralarla ilgili yasa tasarısının dışında 9. Yargı Paketi’nden yol geçiş ücretlerine ve kamuda sağlık alanında düzenlemelere kadar birçok teklif için de bu hafta düğmeye basılacak. TBMM, hem yerel seçimler hem de Ramazan Bayramı dolayısıyla ara verdiği çalışmalarına 1.5 aylık sürenin ardından yarın başlayacak.

İçinde neler vardı?

Bilindiği üzere yasa tasarısı uzun zamandır tartışma konusuydu ve vergi başta olmak üzere birçok konuda yatırımcıların korku duyuduğu bir tasarıydı.

Uzmancoin’in ocak ayında verdiği özel haberde de yer aldığı gibi; tasarıda Türk kripto yatırımcılarını korkutacak ya da Türkiye’de işlem yapmaktan caydıracak maddeler “şu an için” bulunmuyor.

Regülatörler vergi konusunda yatırımcılara yüklenmek istemiyorlar ancak güvenlik konusunda taviz verilmesi de söz konusu olmayacak. Dolayısıyla KYC süreçlerine büyük önem veriliyor. Kripto transferlerinin bankalardaki EFT’ler gibi olması hedefleniyor.

Öte yandan Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen borsaların, burada ofis açmak zorunda kalacağı da biliniyor. Ancak ofis açmak da yeterli olmayacak ve şirketin SPK lisansı alması gerekecek. Sektörün ana regülatörü de yine SPK olacak.

Önemli başlıklardan biri de kaldıraçlı işlemlerin Türkiye’de yasaklanacak olması… Bitcoin ATM’leri de yine kaldırılacak.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Hakan Ateşler

yakın zamanda Gönderilenler

Banka devinden XRP için 5 yıllık tahmin: “Ethereum’u geçecek”

Standard Chartered’a göre XRP, 2029’a kadar 12.5 dolara yükselebilir ve Ethereum’u geride bırakarak en büyük…

8 Nisan 2025

İlk XRP ETF’i bugün ABD’de işleme açılıyor

ABD’de ilk XRP ETF’i bugün işleme açılıyor. Teucrium’un “2x Long Daily XRP ETF” ürünü, New…

8 Nisan 2025

Binance’de büyük temizlik: 14 altcoin çıkarılıyor

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'te "Vote to Delist" oylaması sonuçlandı. Buna göre 14…

8 Nisan 2025

JPMorgan yöneticisine göre Fed, acil faiz indirimine gidebilir

JPMorgan yöneticisi Bob Michele, piyasadaki sert çalkantının Fed’i mayıs toplantısından önce acil faiz indirimi yapmaya…

7 Nisan 2025

ETH düşüşü, balinanın 100 milyon dolarlık pozisyonunu sıfırladı

ETH’de yaşanan sert fiyat düşüşü, Maker üzerindeki 67 bin 570 ETH’lik (106 milyon dolar) bir…

7 Nisan 2025

Hong Kong, ETF’lerin staking başvurusuna yeşil ışık yaktı

Hong Kong, lisanslı kripto platformları ve ETF’lerin staking hizmeti sunmasına onay verdi. Yeni adım, bölgenin…

7 Nisan 2025