Günlerdir gündeme oturan ve çokça tartışılan kripto paralarla ilgili meclise gidecek olan yasayı, kripto topluluğu günlerdir tartışıyor. Yasayla ilgili taslağın da sızdırıldığı bilinirken, bu taslakta bulunan bir çok maddenin de yasaklayıcı ve cezalandırıcı unsurlar barındırdığı da konuşuluyor. Taslağın ne kadar değiştirileceği, gerçeği yansıtıp yansıtmadığı bilinmese de, sızan taslağı inceleyen ve aralarında hukukçuların da bulunduğu kişilerin üzerinde çalışılan bir taslak olduğuna büyük ihtimal veriyorlar.
Daha önce bildirdiğimiz gibi bir Twitter sesli sohbet odasında başlayan tartışma sonucu, içinde kripto para sektörünün tanınan isimleri AK Parti Grup Başkanvekillerinden Mustafa Elitaş tarafından meclise davet edildi. Bugün bu toplantı gerçekleşmeden önce, temsilciler ve kripto para topluluğundan destek olmak isteyen herkes iki gündür çalışma ve görüşme halindeydi. Destek vermek isteyen herkesin görüşlerinin alındığı toplantılar sonucu gidecek kişiler, sunulacak rapor hazırlanmış oldu.
Bugün de toplantı gerçekleşti ve toplantı çıkışında Elitaş, açıklama yaptı. Bu arada toplantıda bir diğer AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın da bulunduğu görüldü.
Elitaş şu açıklamaları yaptı:
“Kripto varlık yasa taslağı konusunda çalışmamıza katkı sağlayacak arkadaşlarımız da bulundular. Görünen o ki, dünyada çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan 2010 yılında hayatımıza giren sanal para diye ifade edilen 10 yıllık bir süre içerisinde dünyada çok hızlı bir gelişme ortaya çıktı. Bu gelişmeye çeşitli ülkeler ayak uydurmaya gayret ettiler. Bugüne kadar aldığımız bilgilere göre görüyoruz ki, 7 veya 8 ülke bir yasal düzenlemeyi gerçekleştirmiş. Biz burdan, platform üyelerinden, bize bilgi veren arkadaşlarımızdan aldığımız ortak kanaat şu, bir an önce kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yapılmasının, benim de altını çizerek söylediğim gibi bu yapılan düzenlemenin işin felsefesini engelleyecek şekilde manialar oluşturmaması, yapılan mevzuatın daha net bir şekilde olup ikincil mevzuatlarla tekrar düzenlenmesi konusunda ortak bir kanaatimiz oldu. Çünkü dijital mecralarda değişimin hızına ayak uydurabilmeniz mümkün değil. Bir kısım arkadaşlar ‘maddi’ düzenlensin diye ifade ettiler ama net bir şekilde maddi düzenlenmesinin daha sonra eksik kalabildiğini görüyoruz.”
“Ortak kanaatimiz şu oldu ki, bir an önce yasanın çıkarılması, sistemin önündeki engellerin kaldırılması, dış alemde ortaya çıkabilecek, düzenleme bulunmayan ülkelerdeki yatırımcıların da, bu konuda aracı olabilecek kişilerin de, Türkiye’de faaliyetlerine devam etmelerinin faydalı olacağı konusunu gündeme getirdiler. Bu ilk toplantımızdı. Taslak metin üzerinde yapılan işi bürokrat arkadaşlarımız da dinlediler. Bunu da kamuoyuyla paylaşmış oluyoruz. Bu taslakla ilgili, bize bu konuda AK Parti Grup Başkanvekiliği’ne yazılı veya mail olarak gönderdikleri taktirde onların da görüşleri dikkate alınacaktır.”
“Parlamento bugün çok önemli bir işlev gördü. Yaptığı yasanın bir taraftan parlamento temsilcileri milletvekilleri, bir de konunun tarafları paydaşları ile birlikte taslak üzerinde fikir alışverişi yapmış olduk. Hayırlı uğurlu olsun. Biz muhtemelen önümüzdeki günlerde tekrar AK Parti grubu olarak arkadaşlarımızla bir araya gelip bu konuyu değerlendireceğiz.”
“Yasal düzenlemenin hangi ayda yapılacağı konusunda bir soru üzerine Elitaş, ‘Bu konuda bir şey söylememiz doğru olmaz. Çünkü parlamentonun gündemi ve o günün atmosferi nasıl olacağı konusunda, siz de bilirsiniz şu tarih olacak diye bir şey söz konusu olmaz olmaz. Bugün konuşulanlarla ilgili diğer arkadaşlara çağrı yaptık zaten, bu anlamda bir teknik çalışma gerçekleşecek. Adalet Bakanlığı’ndan arkadaşlarımız da vardı bugün, Kanunlar Genel Müdürlüğü’nden bir arkadaşımız geldi. Onlar bir çalışma yapacaklar. İlgili paydaşları çağırıp, bürokrasiyle kanun teklifini ve teklif sahibi olan arkadaşımızın bürokrasiyle karşı karşıya gelip endişelerini bürokrasiye sorup onlar da cevapladıktan sonra endişelerin giderildiği ve ortak noktada buluşulmaya çalışılan bir metin hazırlanması daha sonraki aşamalarda olacak.”
“Şöyle, temel bir yasa halinde, teferruatlı bir madde metni değil, yönetmelik gibi bir madde metni değil, tarif edici bir madde metni ve yönetmeliklerle düzenletilebilecek, değişimlere ayak uydurabilecek bir metin hazırlamayı planlıyoruz. Çünkü kripto varlıkları tanımlarken bugünkü gördüklerimizle tanımlamaya çalışırsak yarın yeni çıkan şeylerle ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Mesela NFT diye bir kripto varlık var. Bu NFT sanal bir koleksiyon aracı olarak tarif etmeye çalışıyorum ben. Yine duyduğum kadarıyla, sanal arsa alınıp satılmaya başlanmış. Yani eğer biz bu kripto varlığı dar bir çerçevede sadece değişim aracı veya birikim aracı diye ortaya koyduğumuz taktirde o zaman, sanal alemde ortaya çıkan NFT dediğimiz, sanar arsa dediğimiz unsurların da bir düzenleyici sistem içine girebilmesi için geniş tanımlama olması gerekiyor. Arkadaşlar da çok değişik şeyler söylediler. Bu sistem de dünyada çok farklıymış. Ne derece doğru bilmiyorum. 22 milyon civarında blockchain varmış. Bizim bildiğimiz 3-5 tane para ismi dolaşıyor. Herkes de üretebiliyormuş. Üretim de fabrikadaki gibi değil, çok uzun süre içinde geçiyormuş. Değişik bilgisayarlar, soğutucular gerekiyormuş. Bizim bildiğimiz imalattan farklı bir imalat şekli bu.”
“Vergi konusunda şöyle söylendi. Bir vergi olması kanaatindeler. Yani bu banka sigorta muamele vergisi gibi mi olur, gelir vergisi mi olur, nasıl olacağıyla ilgili dünyadaki örneklerini sanıyorum İngiltere’den verdiler. Biz bu çalışma içerisinde sistemin nasıl rahat yürüyeceği konusunu değerlendirdik. Yani koyduğumuz maddeyle iyi bir şey yapalım derken bu sanal aleme girişi korkutup ortadan kaldırır mıyız düşüncelerini tartıştık. Vergiyle ilgili de bir kısımda konuştuk. O verginin nasıl alınıp nasıl takip edileceği konusu Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın işi arasında gözüküyor.”
Hangi çekinceleri dile getirdiler sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Taslakla ilgili şöyle çekinceler var. Yurt dışı piyasalara giriş çıkışı engelliyor mu acaba, diye bir endişeleri var. İşte sadece benim tanımladığım borsanın dışında alış veriş yaparsanız diye bir ifadede sıkıntı var dediler. Orda şu, ilgili kurumun tanımladığı borsa dışında alış veriş yapıldığı taktirde yasal korumanın dışına çıkma endişesi var. Biz onu anlatmaya çalıştık arkadaşlarımıza. Birkaç konuda çekinceleri var ama amaçlarımız aynı. Sadece o metinde şöyle endişelerimiz var dediler. O endişeleri de biz not almış olduk.”
Açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla, çalışılan bir taslak olduğu ve kısa zamanda bu taslağın son haline getirilmesi için çalışmaların süreceği görülüyor. Vergi konusunda konuşulanlar ise kafa karışıklığına yol açtı. Temsilcilerden böyle bir talep gelip gelmediği merak konusu. Kripto para topluluğunda hakim olan beklenti, %1-2 vergi dışında bir verginin yüksek olacağı yönünde.
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…
Geçen seneden bu yana ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan SUI'de ağ durdu. Validatörlerin doğrulamaları yapamamasıyla…
2020'den bu yana düzenli olarak Bitcoin alımlarını sürdüren MicroStrategy şirketinde Michael Saylor'ın şirket üzerindeki oy…
Kripto para dünyasının "yaramaz çocuğu" Justin Sun kendisinden bir şekilde söz ettirmeyi başarıyor. Sun, 2019'da…
Leave a Comment