Bilançosunda 130 bin Bitcoin bulunan MicroStrategy şirketinin kurucusu ve CEO’su Michael Saylor, Bitcoin Magazine’e verdiği bir röportajda Bitcoin’e olan desteğini yineledi. En büyük kripto paranın ekonomik bir enerji olduğunu dile getiren Saylor, bir gün ülkelerin Bitcoin’i benimseyeceğini iddia etti.
19. yüzyılda sağlam para kavramının karşılığının altın olduğunu belirten Saylor, şu anda ise bu sıfatın karşılığının bir tek Bitcoin’de olduğunu belirtti. Saylor’ın Bitcoin Magazine podcast’inde söyledikleri şu şekilde:
Para, ekonomik bir enerji çeşididir. Diyelim ki, 2022 yılında 100 bin dolarlık bir ekonomik enerjiniz var. Bu enerji diğer ürünlerle değiştirilebilir. Uçağa binip bir yere gidebilirim ya da bir emlak alabilirim. Veya bir parti düzenleyebilirim. Bunlar 2022 yılı için geçerli… Ancak aynı para, aynı ürün ve hizmetleri size 1900 yılında kesinlikle sağlamayacaktır. Çok daha fazlasını verecektir. 2200 yılında da aynılarını vermeyecektir.
Dünyadaki tüm para birimleri, hükumetlerin onlara verdiği anlam neyse odur. Eğer ülkede kaos ve anarşi varsa, mesela Afganistan’daysanız, hükumet düşmüşse, bankalar batmışsa, vergi alacak hükümet yoksa bu anarşidir. İki Afgan arasında bir ticaret yapılacaksa, Bitcoin bir para birimi olarak kullanılabilir. Çünkü size “Bitcoin’i kullanamazsın” diyecek bir devlet yoktur. Tabii ki bir keçi ya da mermi de kullanabilirsiniz.
Sorulması gereken soru, bu kadar ülkeyle ne yapacağımızdır. Ya da bu kadar para birimiyle… Eğer ulus devletler, bir para birimini yasal hale getirecekse bu Bitcoin’dir. Arjantin pezosu 20 yıldır çöküşte ancak 1800’lerden bu yana başlayan bir süreç bu. Şu anda Arjantin Bitcoin’e geçmek istese, bu barışçıl şekilde olmaz. Belki 40-50 sene sonra olabilir. O zaman ülkeler, ‘Kendi yerel paramızı bir kenara bırakıp, Bitcoin’e mi geçsek?’ diye düşünebilirler ve bu barışçıl bir şekilde sağlanır. Ama şu anda böyle bir geçişin olacağını düşünmüyorum.
Ülkelerin para birimleri ya Bitcoin destekli türevlere dönüşecek, ya da ülkeler direkt olarak Bitcoin’i para haline getirecek. Bitcoin büyüdükçe, mantıklı davranan ülkeler onu daha çok benimseyecek. Bu durum madencilerin ve Bitcoin şirketlerinin ülkeler tarafından kabul edilmesini sağlayacak. 19. yy’da sağlam para altındı. 21. yy’da ise Bitcoin…
75 yaşında komada olan biri, eğer Bitcoin’lerini kendisi sakladıysa ne yapacak? Onları nasıl kullanacak? Ailesine kalacak mı? Ya da ben bir kalp ameliyatı geçireceksem belki de masadan kalkamayacağım ve Bitcoin’lerim sonsuza kadar kaybolacak. Dolayısıyla bankaların ya da özel kurumların Bitcoin için saklama hizmeti vermesi kötü değildir. Bankalar size sürekli düşman olan kurumlar değildir. Büyükbabanız da elektrikten ya da otomobilden korkuyordu ama siz onun düşmanı değilsiniz. Teknolojinin iyi bir şey olduğu ortaya çıktı. Ya da doğmamış çocuğunuza ya da torununuza Bitcoin bırakmak kolay olamaz mı? Olabilir. Bu tür şirketler, herkese yardımcı olabilir.
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
Leave a Comment