Venezuela’nın sorunlu kripto para biririmi Petro (PTR) çevrim dışı kaldı. Petrole endeksli paranın işlemleri de bulunduğu az sayıdaki yerel borsada askıya alındı. Ülkedeki kripto para birimlerinin yönetimini sağlayan SUNACRIP, resmi Instagram hesabından yaptığı açıklamayla Petro’nun daha önceden belirlenmiş şekilde bir bakıma girdiğini açıkladı. 5 Mayıs akşamı yapılan açıklamada bakım işlemlerinin 10 Mayıs pazar gününe kadar süreceği belirtildi.
Yapılan açıklamada “Bu dönemde Petro’nun teknolojik platformunda, hizmetleri ve operasyonları daha da geliştirecek yeni güncellemeler yapacağız. SUNACRIP ve tüm Petro ekibi, gerekli adımlar atılırken yaşanabilecek aksaklıklardan dolayı özür diler ve topluluğun tüm bunlar için anlayışına teşekkür eder” denildi.
Bakım zamanının önceden programlanmış olduğunun açıklanmasına rağmen haberler ülkenin kripto topluluğunda endişeyle karşılandı. Twitter’da konuyla ilgili birçok tartışma yaşandı, hatta teoriler ortaya kondu.
Petrol fiyatları (bir hafta önce negatif fiyata geçmişti) hala yerden kalkamamışken Petro token’ının hükumetin belirlediği çizgiye rağmen, çıktığı ilk günlerdeki 60 dolar değerinde direnmesi bekleniyordu. Buradaki krize, tabii ki ABD yaptırımlarından ötürü petrolünü birçok ülkeye satılamaması durumunu da eklemek gerekiyor. Ancak Karakas yönetiminin, kendilerine karşı yapıldığını iddia ettikleri saldırıya bir cevap verme durumunun olduğunu belirten bir kitle de var. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün yapılan açıklamada aralarında iki ABD vatandaşının da olduğu bir grup, -ABD’nin illegal olarak kabul ettiği- şu anki hükumeti devirmek üzere bir saldırı girişiminde bulunmuş ancak, bu kişiler güvenlik güçleri tarafından yakalanmıştı.
Öte yandan bazı Petro kullanıcıları da bu senenin başında PTR’lerini satamadıklarını belirtmiş, bir tane kullanıcı ise borsaların 15 günde bir olmak üzere 0.1 PTR’den fazla satışa izin vermediğini söylemişti.. Bazı kişiden kişiye takas platformlarında ise 1 PTR token’ının 8 dolardan işlem gördüğü de iddia edilmişti.
Geçtiğimiz Aralık ayında hükümet tarafından Petro için bir airdrop kampanyası yapılmıştı. Bu kapsamda, Petro App’e kaydolan vatandaşlara asgari ücretin 5 katı değerinde 0.5 Petro hediye edilmişti. İyi bir planlama yapılmadan gerçekleştirilen kampanyadan 6 milyon insan yararlanırken Petro’nun fiyatı borsalarda yarı yarıya gerilemişti.
Maduro hükümeti, Petro’nun kullanımını ve halk tarafından kabulünü artırmak üzere şimdiye kadar pek çok girişimde bulundu. Bunlar arasında emeklilik ikramiyelerinin Petro ile ödenmesi, bankalara Petro için işlem masaları açılması talimatı, Petro ile finanse edilecek bir gençlik bankası kurulması, devlet kurumlarında yasal ödeme aracı olması, uçak bileti satışlarında Petro kabulü ve daha birçok çalışma yer alıyor. Ayrıca, Venezuela hükümetinden bakan düzeyinde yetkililer, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelmiş ve İstanbul’da iş insanlarıyla bir toplantı düzenleyerek Petro’yu tanıtmışlardı. Venezuela hükümeti, Petro’nun Türk Lirası ile de satın alınabileceğini bildirmişti.
ABD merkezli aracı kurum Robinhood'un 200 milyon dolara satın almak üzere anlaştığı Bitstamp, XRP için…
Yaz aylarında yaptığı Apple ve Bank of America satışlarıyla çok konuşulan ünlü dolar milyarderi yatırımcı…
Gerçek Dünya Varlıkları Finansı (RWAfi) ekosistemini geliştirmek için yola çıkan Plume, yatırım dünyasının devlerinden 20…
Geçtiğimiz günlerde 108 bin dolara çıkan ancak Fed toplantısının ardından yönünü aşağıya çeviren Bitcoin'deki düşüş…
Binance CEO'su Changpeng Zhao'nun 2020'nin boğa başlangıç döneminde attığı bir tweet, 4 yıl sonra yeniden…
Binance borsasının bu hafta açıkladığı ve listeleme süreçlerinin şeffaflığı açısından bir token seçim havuzu olarak…
Leave a Comment