Kripto Para Haberleri

Solana’da (SOL) NFT projesi ile hızlanan artış sürüyor: 65 doları da aştı

Solana ve diğer merkeziyetsiz finans ağları arasında bir bağlantı köprüsü oluşturan ve Terra, Ethereum, Binance Smart Chain gibi projelere, token’laştırılmış varlıkları hızlı ve ucuz maliyetle blok zincirler arası hareket ettirme olanağı tanıyan Wormhole (solucan deliği) projesinin açıklanmasıyla Solana son 7 günde de % 65’lik yükseliş kaydetmişti.

SOL’daki 24 saatte yaşanan % 41’lik yükselişin sebebi ise “The Degenerate Ape Academy NFT” adındaki NFT projesinin Solana blok zincirinde başarıyla başlatılmış olması olarak görülüyor. Bilindiği üzere bu NFT projesinin 10 bin tane benzersiz maymun NFT’si cumartesi günü 8 dakikada satılarak tükenmişti. Satışlar esnasında, NFT başına üretim ücreti 6 SOL olurken koleksiyoncuların çılgınlığı ise Solana’daki işlem hacminin 2.5 milyar doları aşmasını sağladı.

Ethereum’un rakipleri artıyor

İkinci en büyük kripto para olan Ethereum’da, ilginin yüksek seviyelerde olduğu zamanlarda tıkanmalar yaşanması; Cardano, Polkadot, Binance Smart Chain ve Solana gibi projelerin endüstriye dahil olmasına fırsat tanıdı. Solana açık blok zinciri, saniyede 65 bin işlemlik hızı ile Ethereum’dan 2 bin, VISA’dan da 40 kat daha hızlı işlem yapabilme yeteneğine sahip.

Solana gibi projelere “Ethereum katili” takma adıyla hitap edilse de, uzmanlar bunun doğru olmadığını çünkü endüstrinin artık çok büyümesinden ötürü, tek bir akıllı sözleşme platformunun yeterli olmayacağını belirtiyorlar.

“Birinin diğerini öldürmesi artık zor”

CMCC Global varlık yönetim şirketinde yönetici olan Charlie Morris konuyla ilgili şu yorumu yapıyor:

“Artık ‘Ethereum katili’ sözü çok doğru gelmemeye başladı. Tüm ekosistem çok hızlı büyüyor ve bir sistemin diğerini öldüreceğini söylemek çok zor. Bence hem Ethereum hem de Solana, bu noktadan çok ciddi bir büyüme gösterecekler. Bence bu büyümeyi görmeye başladık bile… Ethereum ve Solana arasındaki Wormhole’a bakınca bile bunu görüyorsunuz. Birçok farklı zincirin uzun vadede birlikte çalışabileceğine inanan biriyim”

Wormhole ile başladı, fiyat durmadı

Hatırlanacağı üzere Solana ve Certus One geçen sene Wormhole projesini başlatmışlardı. Wormhole yüksek değerdeki blok zincirler arasında iletişimi sağlayan bir “birlikte çalışabilirlik” protokolü… Geçtiğimiz hafta ise Womhole 2.0 ana ağı (mainnet) başlatılmış, bu sayede proje genel bir çapraz zincir mesajlaşma protokolüne dönüşmüştü. Basit şekilde bu durum; BSolana, Terra, Ethereum ve Binance Smart Chain ekosistemleri arasında tam iletişimin artık mümkün olduğu ve geliştiricilerin, zincirler arası yönetişim kararları da dahil olmak üzere, verileri ve token’ları hareket ettirmek için farklı kullanım alanlarını yaratması anlamına geliyor.

Wormhole 2.0 sayesinde artık DeFi topluluğunun talepleri, 3. taraflara güven duyma zorunluluğu yaşamadan, Solana’nın yüksek işlem hızlarından ve düşük gaz maliyetlerinden yararlanarak karşılanabilecek. Wormhole 2.0’ın 9 Ağustos’taki başlangıcından bu yana SOL fiyatı 37 dolardan sadece bir haftada 65 dolar seviyesine yükseldi.

‘Degenerate Ape NFT’leri, Solana’nın kapasitesini bir kez daha gösterirken, Solana blok zincirinin ilk NFT platformu olan Solanart’ta başlatılan ilk projelerden biri olan “The Degenerate Ape Academy NFT”nin büyük başarısı da gözlerden kaçmadı ve bu başarı da fiyata yansıdı.

0.01 dolarlık işlem ücreti

Cumartesi günü başlatılmasından sonra 8 dakika içinde tüm Ape NFT’leri satılırken, Solana üzerindeki işlem ücretinin de 0.01 dolar ile çok küçük bir meblağ olması dikkat çekti. Tüm yoğunluk esnasında hızda bir yavaşlama ya da tıkanlıklık olmaması da Solana’nın gücünü bir kez daha gösterdi. Aynı yoğunluklar Ethereum blok zinciri üzerinde olduğunda çok ciddi tıkanıklıklar ve yine önemli fiyat yükselişleri yaşandığı biliniyor. Anlık işlem ücretleri de yüzlerce dolar olabiliyor.

100 SOL fiyat ile satıldı! Yeni sahibi 500 SOL istiyor!

Lansman sırasında bir maymun NFT’sini oluşturmanın maliyeti 6 SOL iken, Solanart üzerindeki bu işlem şu anda 13.8 SOL oldu. Yani bu NFT’leri oluşturanlar, projenin başlatılmasından sadece 36 saat sonra paralarını ikiye katmalama şansına sahipler. Maymunlardan bazıları şimdiden 25 SOL civarında bir fiyat ile satılırken, bira şapkası takan bir maymun bu sabah 100 SOL getirdi. Yeni sahibi ise onun için 500 SOL istiyor.

Charlie Morris’ göre ise Solana DeFi piyasasından daha büyük parçalar koparmaya ve onlara sahip olmaya devam edecek:

“Küçük sözleşme geliştiricilerinin yüzde 90’lık kısmı çalışmalarını Ethereum üzerinde yapıyor. Ve şu an gördüğümüz, Solana’nın DeFi topluluğundan çok fazla kişiyi kendine doğru çektiğidir. Solana şu an, bu kişilere çok ama çok az işlem ücretlerinin yanında verimli bir platform sunuyor. Eğer zincir üstü bir emir defteri oluşturmak istiyorsanız, bunu çok büyük miktarlarda işlem hacimleriyle ve aynı zamanda çok hızlı ve çok ucuz maliyetli şekilde yapmanız gerekir. Solana size bunu sağlıyor. Bence bazı Ethereum proje geliştiricileri ve şu anki bazı blok zincir ekosistem oyuncuları Solana’ya bakıp, ‘Vay canına! Biz Solana’yı da denemeliyiz. Belki de bize, Ethereum üzerinde yapamadıklarımızı yapma fırsatı verir’ diye düşüneceklerdir.”

Haberin yazıldığı dakikalarda SOL fiyatı 65 doların da üzerine çıkmış bulunuyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Hakan Ateşler

yakın zamanda Gönderilenler

Bitcoin 100 bin dolara giderken, ETF’lere milyar dolarlık giriş

ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…

22 Kasım 2024

Trump vadetmişti: Bitcoin rezervi gerçek mi oluyor? Fiyatı 99 bin dolara taşıyan iddia

Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…

21 Kasım 2024

SEC başkanı Gary Gensler resmen istifasını açıkladı: Bitcoin rekor kırdı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.

21 Kasım 2024

Vitalik Buterin’in aldığı altcoin yüzde 350 arttı

Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…

21 Kasım 2024

Son dönemin yükseleni SUI’de ağ durdu, token değeri yüzde 10 düştü

Geçen seneden bu yana ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan SUI'de ağ durdu. Validatörlerin doğrulamaları yapamamasıyla…

21 Kasım 2024

Michael Saylor, Bitcoin stratejisi nedeniyle MicroStrategy’deki oy gücünü kaybetmiş olabilir

2020'den bu yana düzenli olarak Bitcoin alımlarını sürdüren MicroStrategy şirketinde Michael Saylor'ın şirket üzerindeki oy…

21 Kasım 2024