Ethereum Haberleri

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’den, yapay zeka ve kripto için 4 ortak nokta

Vitalik Buterin, yapay zekayı blok zinciri ve kripto teknolojisiyle birlikte yorumladığı uzun bir yazı kaleme aldı. Buterin, yapay zekada güvenliğin kapalı sistemler sayesinde sağlandığını, açık kaynak kodun ise blok zinciri için bu güvenliği sağladığı kıyaslamasını yaptı.

Yapay zekanın, blok zinciri başta birçok teknolojinin yönetiminde etkin olacağını düşündüğünü belirten Buterin, bunlar için ise zaman gerektiğini belirtip şu ifadeleri kullandı:

“Kripto, yapay zekaya şeffaflık getirebilir”

Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi de kripto para ve yapay zeka teknolojisi arasında bir benzerlik ya da kesişim alanı bulunup bulunmadığıdır. Yıllardır bu soruya maruz kalırım. İkisi de geçmiş 10 yılın yazılım teknolojisidir. Kripto paralar şeffaftır ama aynı şeffaflık yapay zekada yoktur. Bu anlamda kripto dengeleyici bir unsur olabilir. İnsanlar bana yapay zeka konusunda uygulama sorduğunda ‘Pek fazla yok’ cevabı veriyordum. Bu onları hayal kırıklığına uğratıyordu. Ancak işler yavaş yavaş değişmeye başladı. Son 3 yılda modern LLM’lerle oluşan yapay zekaya, sadece ölçeklenme sorununu çözen blok zincirleri değil, aynı zamanda ZKP’ler, FHE ve MPC de eklendi. Dolayısıyla bu anlamda bir değişim de var.

“Yapay zekanın kriptoda nasıl uygulandığını görmek lazım”

Blok zinciri ekosistemleri için de, önemli seviyeye gelebilecek yapay zeka uygulamaları var. Ancak burada yapay zekanın, bu alana nasıl uygulanacağını da görmek lazım. Buradaki en önemli zorluklardan bir tanesi, blok zincirinde sistemi güvenli kılmak için açık kaynak gereklidir ama yapay zeka modellerinde ve hatta veri eğitim sisteminde, açık olmak sistemin de tehlikeye açık olmasını getirir. Bu yazı, kripto ve yapay zekanın kesişebileceği ortak noktaları ve her bir alanın getirebileceklerini ve zorluklarını ele alacak.

“İnsanın özelliklerini içeriyor”

Yapay zeka çok geniş bir kavram… Onu net şekilde açıklayamazsınız. Bir tencere çorbayı, doğru yöne çeviren büyük hesaplamalar bütünü olarak görebiliriz. Doğru yöne çevirmek için gereken ise o amaca hizmet eden algoritamalardır. Bu açıklamamı kesinlikle hafife almayın. Biz yani insanların yaratılma sürecini bile içerir. Arka planda neler olup bittiğini bilme ve anlama becerimiz, yapay zeka için de geçerli…”

Yapay zekayı kategorilere ayırmanın çok fazla yolu var ancak ben, ‘oyun’ yaratmak için bir platform olduğu belirtilen blok zincirleriyle onun ortak noktalarını yazmaya çalışacağım.

1)Bir oyun içindeki oyuncu olarak yapay zeka: İnsanın yarattığı protokollerdeki teşviklerden yararlanma mekanizmalarına katılan yapay zeka unsurları…

2)Bir oyunun ara yüzü olan yapay zeka (bunun riskleri vardır): Kullanıcıların kripto dünyasını anlamasına yardımcı olan yapay zeka… Bu yapay zeka, kullanıcıların amaçlarına yönelik işlemler sağlar ve onların kandırılmasının da önüne geçer.

3)Oyunun kurallarını belirleyen yapay zeka: Blok zincirleri, DAO’alar gibi sistemlerin yapay zeka yönetimine ihtiyaç duyduğunu düşünün. Mesela yapay zeka hakimleri, karar vericileri olsun…

4)Oyunun amacını belirleyen yapay zeka: Blok zincirlerini yaratmak, tasarlamak ve birçok amaç için hazırlanmasını sağlamakla görevli yapay zeka… Örnek olarak eğitimi daha iyi teşvik etme amacı gütmek ya da gizli bilgilerin dışarı sızmasını önlemek gibi…

“Kullanım alanları artıyor”

Blok zincirleri ve yapay zeka’lar artık eskisinden daha güçlü ve daha çok ilgi görüyorlar. Kullanım alanları da gittikçe artıyor. Böylece buluştukları alan sayısı da artıyor. Genel olarak, sistemin altında yatan mekanizmanın tasarımı geçmişteki gibi yapılabilir ancak sistemin içindeki oyuncular artık yapay zekaya dönecekler. Onlar da bu mekanizmanın çok daha etkin şekilde çalışmasını sağlayacaklar. İşte bu tarz sistemler, geleceği en parlak ve en kolay benimsenmenin sağlanacağı sistemler olacak diye düşünüyorum.

Tüm bu alanlarda yapay zekanın yapıcı kullanım alanlarına yönelik daha fazla girişim görmeyi istiyorum. Böylece hangilerinin gerçekten uygulanabilir olduğunu daha net görebileceğiz.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Hakan Ateşler

yakın zamanda Gönderilenler

Bitstamp: XRP, 2025 yılında tarih yazacak

ABD merkezli aracı kurum Robinhood'un 200 milyon dolara satın almak üzere anlaştığı Bitstamp, XRP için…

21 Aralık 2024

Warren Buffett düşüşleri değerlendirdi, 3 günde 3 hisse aldı

Yaz aylarında yaptığı Apple ve Bank of America satışlarıyla çok konuşulan ünlü dolar milyarderi yatırımcı…

20 Aralık 2024

Plume’a yatırım dünyasının devlerinden 20 milyon dolar yatırım

Gerçek Dünya Varlıkları Finansı (RWAfi) ekosistemini geliştirmek için yola çıkan Plume, yatırım dünyasının devlerinden 20…

20 Aralık 2024

Kripto düşüşleri sürüyor: Likidasyon 1.3 milyar doları aştı

Geçtiğimiz günlerde 108 bin dolara çıkan ancak Fed toplantısının ardından yönünü aşağıya çeviren Bitcoin'deki düşüş…

20 Aralık 2024

Bitcoin düşerken, herkes Binance eski CEO’su CZ’nin 4 sene önceki o tweet’ini konuşuyor

Binance CEO'su Changpeng Zhao'nun 2020'nin boğa başlangıç döneminde attığı bir tweet, 4 yıl sonra yeniden…

20 Aralık 2024

Binance Alpha, listeleme potansiyeli olan token’ları açıkladı

Binance borsasının bu hafta açıkladığı ve listeleme süreçlerinin şeffaflığı açısından bir token seçim havuzu olarak…

20 Aralık 2024