Son zamanlarda dünyanın pek çok ülkesinden hiperenflasyon söylentileri geliyor. Vatandaşlar, ülkelerinin para birimlerinin devalüasyona uğradığı gerçeğiyle karşı karşıya kaldıklarında bir somun ekmek almaya yetebilecek nakit para için sırt çantası taşımak zorunda kalıyorlar.
Ülkenin kendi para biriminin böylesine değer kaybettiği coğrafyalarda insanlar daha istikrarlı olan diğer paraları tercih ediyorlar. Zimbabwe böyle bir millet. Geçmişte, 2008 yılında Zimbabwe’de hiperenflasyon kritik bir noktaya gelmişti, bugün aynı durum yeniden yaşanıyor. Vatandaşlar, bu hiperenflasyon karşısında Dolar ve Bitcoin’e yöneliyor.
Hükümet, tüm kredi kartı ödemelerini durdurmaya çalıştığı ve ülkeye giren ve çıkan nakit akışını sınırlandırdığı için Zimbabwe’de Bitcoin kullanımı katlanarak arttı. Örneğin, araba alım satımı sırasında ödeme yapan ve ödeme alan kişiler artık sıklıkla Bitcoin’i kullanıyorlar.
Yaşanan bu kaos içerisinde Zimbabwe’deki yerel Bitcoin borsası BitcoinFundi’de bir Bitcoin’in fiyatı 7200$’a kadar yükseldi.
Bu durum, devlet kontrollerinin geleneksel yöntemleri kullanmayı imkansız hale getirdiği bir ekonomide işlem yapmanın yollarını bulmak için var olan çılgın bir isteği yansıtıyor.
Öte yandan hiperenflasyonun ekonomiyi yönlendirdiği Venezuela’dan gelen son haberler, Bitcoin kullanımında orada da benzer bir artış yaşandığını gösteriyor.
Gate TR, Türkiye'deki orman yangınları sonrası 15 bin fidanlık üç hatıra ormanı kuruyor. CEO Kafkas…
Temmuz ayında altcoin'lerin kilit açılımlarında büyük hareketlilik olacak. TRUMP ve ZRO başta olmak üzere, 10…
SPK, PancakeSwap’a erişim engeli getirerek ilk kez bir merkeziyetsiz kripto para borsasına yönelik yaptırım uyguladı.…
BitMEX'in kurucusu Arthur Hayes, likidite daralması beklentisi nedeniyle kendi fonu Maelstrom'un elindeki tüm likit altcoin’leri…
SEC, dün onayladığı Bitcoin ve altcoin temelli GDLC ETF'inin piyasaya çıkışını beklemeye aldı.
İş Bankası'nın blok zinciri teknolojisi kullanarak gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk dijital Eurotahvil ihracı, deprem bölgesindeki üretici…
Leave a Comment