Bir adam, 20 Haziran 2018 Çarşamba günü Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Bithumb döviz bürosunda kripto para birimlerinin fiyatlarını gösteren monitörlerin önünden geçiyor. Birkaç hafta içinde ikinci Güney Kore borsası olan Bithumb'ın bir hırsızlığın kurbanı olduğunu açıklamasının ardından sanal para birimleri düştü ve dijital varlık ticareti mekanlarının güvenliğine ilişkin endişeler yenilendi. Fotoğrafçı: Getty Images aracılığıyla Jean Chung/Bloomberg
Altcoin‘ler açısından en önemli pazarlardan biri olan Güney Kore’de asılsız “listeden çıkarma” söylentileri, ülkedeki yatırımcılar arasında paniğe yol açtı.
Yerel medyaya göre, regülatörlerin önümüzdeki aydan itibaren ülkedeki borsalarda listelenen 600 kripto parayı üç ayda bir gözden geçirecekleri ve kriterleri karşılamayan kripto paraların alım satımını askıya alacakları iddia ediliyor. Öte yandan Güney Kore regülatörü FSS’den yapılan açıklamada ise “FSS, sadece kripto borsa operatörlerini denetlemektedir ve varlıkları doğrudan incelememektedir.” denildi.
Yatırımcılar arasında yayılan söylentilerin yanı sıra bazı varlıkların listeden çıkarılmasının netleştiği öne sürüldü ve bunlar “Haziran ayında listeden çıkarılabilecek varlıklar” olarak liste halinde yayımlandı. Bu listelerin hiçbir geçerliliğinin olmadığı hem regülatör hem de borsa yetkilileri tarafından doğrulansa da fiyatların panik satışıyla düşmesine engel olunamadı.
İsmi verilmeyen bir borsa yetkilisi, “Alım satım desteğiyle ilgili kriterler öncekilerden çok farklı değil. Toplu olarak listeden çıkarma gibi yatırımcıların zarar etmesine yol açacak önlemleri muhtemel görmüyoruz. Bu tür listeler, geçmişte de birçok defa ilgili topluluklarda dolaşıyordu fakat çoğu asılsız.” dedi.
Korkuların asıl kaynağı ise önümüzdeki ay yürürlüğe girecek olan Sanal Varlık Kullanıcı Koruma Kanunu. 19 Temmuz’da yürürlüğe girmesi planlanan kanun, ülkede yer alan Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit gibi borsaların belirli kurallar altında faaliyet göstermesini zorunlu kılıyor.
Güney Kore, özellikle altcoin’lerde son aylarda büyük paya sahip. Ülkenin en büyük borsası Upbit, küresel borsalar arasında ilk 5’e girerken Kore Wonu da nisan ayında doları geçerek Bitcoin ve diğer kripto paralarla en çok işlem yapılan para birimi oldu. CryptoQuant verilerine göre, altcoin’ler Kore borsalarındaki hacmin yüzde 80’ini oluşturuyor ve küresel platformlarda ise bu oran yüzde 50 düzeyinde.
Bitcoin’in bu döngüde 150 bin, ideal senaryoda ise 200 bin doları görebileceğini söyleyen Benjamin Cowen,…
Kiyosaki, ekonomik çöküş beklentisiyle Bitcoin’in 2035’te 1 milyon dolara ulaşacağını öngördü.
Richard Kim, kurucusu olduğu Zero Edge projesi için topladığı 7 milyon doların neredeyse tamamını kumarda…
OM’daki sert düşüş sonrası CEO John Patrick Mullin, yakım programı ve şeffaflık adımlarıyla yatırımcı güvenini…
Canary Capital, staking getirisi sunacak TRX spot ETF'i için SEC’ye başvurdu.
Tüm piyasaları sarsan gümrük vergisi gerilimlerinin tavan yaptığı günlerin ardından Bitcoin'in üzerindeki satış baskısı azalmaya…
Leave a Comment