Coin rehberi

Binance Smart Chain nedir? BSC ile ilgili her şey

[toc]

Binance Smart Chain nedir?

Binance’i kullanan, duyanlar ve okuyanlar onun işlem hacmiyle en büyük kripto para borsası olduğunu bilirler. Bu platformun fark yaratan özelliği, yenilikçi özelliklerini kullanıcı dostu tasarımıyla buluşturuyor olması ve işlevselliğidir. Binance Smart Chain ise Binance’in Binance Chain’e bir paralel zincir olarak geliştirdiği akıllı sözleşme işlevselliğine sahip blok zinciridir. Belki Binance Chain 2.0 olarak da adlandırabiliriz.

Binance Smart Chain (BSC) ana ağı 1 Eylül 2020’de başlatıldı. BSC, Binance Chain’in işlevselliğini ve birlikte çalışabilirliğini artırmayı amaçlamaktadır.

BSC white paper’ına göre, çalışma mimarisi Proof of Staked Authority (PoSA) fikir birliği algoritmasına (Consensus) sahip 21 doğrulayıcıdan oluşan bir sisteme dayanır.

Binance Smart Chain üzerindeki 21 aktif onaylayıcının listesi, kaynak: https://www.binance.org/en/staking

BSC; işlev, hız ve çok yönlülük bakımından Binance Chain’den daha iyi bir çözüm. DeFi dünyasındaki pasif gelir gibi yeni nesil çözümlerle birlikte çalışabilirlik özellikleri taşıyor, Ethereum‘un yüksek işlem ücretleri, yoğun kullanımı ve ETH 2.0 sürecinin ağır işliyor olmasıyla da sıyrılıyor.

BSC, 5 saniyelik blok oluşturma süresiyle, yüksek hızlı işlemler ve daha düşük ücretler sunmaktadır. Bununla beraber henüz çok yeni bir çözüm olması, bir handikap oluşturuyor. Öte yandan BSC, diğer blok zincirleri ile birlikte çalışabilirlik ve “Oracle” çözümleriyle desteklenerek potansiyelinin ötesine geçebilir.

Bu yeni nesil zincire bağlanmanın en kolay yolu, MetaMask’e benzeyen bir tarayıcı uzantısı olan Binance Chain Wallet’ı indirip oldukça kısa süren kurulum sürecinden sonra cüzdana giriş yapmaktan geçiyor.

BNB token

2019 Nisan ayında Binance kendi blok zincirini geliştirmeye karar verdi ve Binance Chain’i hayata geçirdi. Bunu takiben Binance Chain’nin en geniş merkeziyetsiz uygulaması olan Binance DEX piyasaya sürüldü. BNB ise bu zincirin yerel token’ı olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda BNB, Binance borsası üzerinde çeşitli işlevler de taşıyor. Örneğin BNB sahipleri, borsada ödeyecek oldukları komisyonlarda indirim elde ediyorlar.

Nasıl çalışır?

Binance Smart Chain, katılımcıların doğrulayıcı olmak için BNB’yi stake ettiği Proof of Staked Authority (PoSA) adı verilen konsensüs mekanizmasını kullanarak 3 saniyelik bir blok işleme süresiyle çalışmaktadır. Doğrulayıcılar geçerli bir blok önerirlerse, buna dahil olan işlemlerden komisyon ücreti alırlar. Daha da önemlisi, yeni tedavüle sokulan/basılan BNB için herhangi bir sübvansiyon yoktur, çünkü BNB enflasyonist bir yapıda değildir ve Binance düzenli olarak para yakma işlemi yaptığından zamanla arz azalır.

Binance Chain’de cross-chain ve oracle modülü ön plandayken BSC’de ise EVM uyumluluğu ve akıllı kontratların ön planda olduğunu görüyoruz.

Binance paralel zincir yapısı

Binance Chain token’ları başlangıçta ERC-20 standardına dayalıydı. Daha sonradan gelen güncellemelerle BEP-2, BEP-8 ve BEP-20 Smart Chain ile uyumlu hale getirildi. Bu sayede BNB token, birbirlerine köprülenmiş iki zincir arasında istenildiği zaman kolay bir şekilde kullanılabilmektedir.

Zayıf yanlar

  • Az bilinirlik
  • Dökümantasyonların her seviyeden kullanıcıya uygun olmaması
  • DeFi için tam bir merkeziyetsizlik kararlılığının olmaması
  • Whitepaper’ın teknik bir çözüm oluşturmakta zayıf olması
  • Sadece 21 onaylayıcının tüm network üzerinde baskın olması

Güçlü yanlar

  • Düşük işlem ücretleri
  • EVM uyumluluğu (Ethereum’daki yazılımlarını, uygulamalarının çalışmasını ve yazılım araçlarını desteklemesi).
  • Her 3 saniyede bir blok üretebilen yüksek performans işlevi
  • Cross-chain DeFi transferlerini desteklemesi
  • Binance ekosistemi tarafından desteklenmenin getirdiği avantaj
  • Gelişmiş güvenlik ve emniyet

Gas fee

Binance Chain cüzdanı BSC için standart gas fee olan 20 Gwei kullanmaktadır. Herhangi bir işlem, yalnızca birkaç saniye içinde kayda geçer.

Ethereum 1.0 ve Binance Smart Chain karşılaştırması

15 Gwei ges fee ile yaygın Binance Smart Chain içerisinde yer alan DeFi işlemlerinde gas fee’ler için bazı güncel tahminler:

  • Token takas işlemi (PancakeSwap): $0.226
  • Likidite ekleme (BurgerSwap): $3.466
  • Likidite kaldırma (BurgerSwap): $0.519
  • Teminat yatırma (Venus Protocol): $0.230
  • Ödünç alma (Venus Protocol): $0.568
  • Teminatı çekme (Venus Protocol): $0.279

Güncel verilere buradan ulaşabilirsiniz: bscscan.com

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Aybars Dorman

yakın zamanda Gönderilenler

Swift, kripto ve tokenizasyon testlerine başlıyor: Dünyanın en büyük bankaları da katılacak

Geçtiğimiz haftalarda fiat para tokenizasyon denemelerini açıklayan küresel ödeme ağı Swift, içinde kripto paraların da…

3 Ekim 2024

Standard Chartered’dan “Düşüş gelebilir” analizi: Zaman verdiler

İran'ın İsrail'e geçtiğimiz akşamki saldırısından sonra artan jeopolitik gerilim Standard Chartered analistlerinin son raporuna da…

3 Ekim 2024

Metaplanet Bitcoin ile trade yapmaya da başladı: 24 BTC kazandılar

Bu sene Bitcoin alımlarına başlayan ve en büyük kripto parayı rezerv varlık da ilan eden…

3 Ekim 2024

Ether balinası on milyonlarca dolarlık satışlarını sürdürüyor

Ethereum ICO'su döneminde 46 bin dolarlık ETH ede eden ve şu andaki token'larının değeri 350…

3 Ekim 2024

Ripple’dan SEC’ye karşı temyiz hamlesi: “Onlar için utanç verici”

SEC'nin dün akşam saatlerinde Ripple davasında itiraz hakkını kullanması karşı tarafı da harekete geçirdi. Ripple…

3 Ekim 2024

Binance’ten 7 token için önemli açıklama: Bazıları İzleme Listesi’ne alındı

Binance borsası 5 kripto projesini İzleme Listesi'ne aldığını, 2 token'ı ise Tohum Kategorisi'nden çıkaracağını duyurdu.…

3 Ekim 2024