Bitcoin halving’i anlamak için öncelikle Bitcoin madenciliğini anlamak gerekir. Bitcoin madenciliği, yapılan transferlerin onaylanması ve kalıcı bir şekilde herkesin erişimine açık blokzincirine yazılması için gerçekleştirilen matematiksel doğrulama işlemine denir. Bitcoin madenciliği yapanlar da “madenci” olarak adlandırılır. Madencilerin bu matematiksel doğrulama işlemlerini yapmaları için teşvike ihtiyaçları vardır. Bu teşvik de blok zincirinde her bir blok üretildiğinde verilen 12.5 BTC’lik ödül ile sağlanır.
Bitcoin blok zincirinde her bir blok arasında 10 dakika vardır. Yani 10 dakikada bir blok üretilir. Bu aynı zamanda 10 dakikada bir 12.5 BTC’lik üretim yapıldığı anlamını taşır. Şu anda günlük olarak 1800 BTC üretilmektedir ve bu, her gün piyasaya 1800 yeni BTC girdiğini gösterir.
Halving, Bitcoin’de blok ödüllerinin yarı yarıya azalması sürecidir. Bitcoin’in sistemi gereği bu olay her 210 bin blokta bir meydana gelir. Bu da yaklaşık olarak 4 yıla tekabül eder. Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto, blok ödüllerinin her 210 bin blokta bir yarı yarıya indirileceği bir sistem tasarlayarak enflasyona karşı korunan bir varlık oluşturmayı amaçlamıştır. Bu yolla, Bitcoin’in üretimi yıllar geçtikçe giderek azalacaktır. Piyasaya, her seferinde daha az yeni Bitcoin gireceğinden enflasyon da o oranda düşecektir.
[toc]
Bugüne kadar iki blok ödülü yarılanması (halving) gerçekleşti. Bunlardan ilki 2012 yılında, ikincisi ise 2016 yılındaydı. İlk yarılanmada 50 BTC olan blok ödülü, 25 BTC’ye indirilmişti. İkinci yarılanmada da bu ödül, 12.5 BTC’ye çekilmişti. Şimdi üçüncü yarılanma ise tahmini olarak 12-13 Mayıs tarihlerinde meydana gelecek. Blok ödülü bu sefer 6.25 BTC’ye inecek. Günlük üretilen BTC miktarı da böylece 900’e çekilmiş olacak. Bu, piyasaya yeni giren BTC’lerin fiyat üzerinde yarattığı satış baskısının yarı yarıya azalacak olmasını ifade ediyor.
Bitcoin halving’e atfedilen esas önem, fiyat üzerinde yarattığı düşünülen etkiden kaynaklanıyor. Şimdiye kadar gerçekleşen blok ödülü yarılanmalarından sonraki bir yıl içinde Bitcoin’in fiyatı çarpıcı biçimde artmıştı. Bu fiyat artışının BTC üzerinde madencilerden kaynaklanan satış baskısının azalması ve kripto paranın arzının giderek düşmesiyle tetiklendiği varsayılıyor. Yarılanma sonrasında Bitcoin talebi aynı kalırsa, arz yüzde 50 düşmüş olacağından ekonominin temel ilkesi gereği fiyatın yükseleceği öngörülüyor. Halving’in bir başka önemi de yıllık enflasyonunun yüzde 1.7’ye gerileyeceğiyle ilgili. Yarılanma gerçekleştikten sonra Bitcoin’in yıllık enflasyonu yüzde 1.7’ye düşecek ve Bitcoin’in kıtlığı altınla eşitlenecek.
Bitcoin’de blok ödülü yarılanması, şimdiye kadar kısa vadede fiyat anlamında önemli bir yükseliş getirmedi. Bu yükseliş, genellikle orta vade olarak ifade edilebilecek olan 1 yıl içinde oldu. Yakın zaman önce küresel yatırım bankası Jefferies Group’un küresel hisse senedi stratejisi başkanı Chris Wood, 30 Nisan’da gönderilen bir notta, yatırımcılarına yarılanmadan önce Bitcoin satın almalarını salık verdi. Wood ayrıca, “Yarılanma, 2012 ve 2015’teki blok ödülü yarılanmalarından sonra olduğu gibi Bitcoin’e talebin artmaya devam edeceği varsayılırsa fiyatta yukarı yönlü baskıyı artırmalı.” ifadelerini kullandı.
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment