2013 yılında bir şaka olarak piyasaya sürülen Dogecoin, kendini piyasaya yıllar içinde bir şaka değil, gerçeklik olarak kabul ettirdi. Bugün Dogecoin, SpaceX’in uzay taşımacılığında bir ödeme olarak kullanılıyor ve görünen o ki Elon Musk’ın şirketinin Dogecoin’i ilerleyen süreçte çeşitli şekillerde kullanmak gibi bir eğilimi var. Gelinen noktada Dogecoin, kripto para piyasasında 70 milyar dolara yaklaşan piyasa değeriyle en büyük kripto para birimlerinden biri.
Dogecoin’e dönük bu ilgi, ondan esinlenerek oluşturulan pek çok projeyi de ortaya çıkardı. Peki Dogecoin’in kopyaları olan bu token’lar hangileri ve özellikleri neler? İşte o token’lar:
Shiba Inu (SHIB)
Kendisini “Dogecoin killer” yani “Dogecoin katili” olarak tanımlayan bu projenin token’ı SHIB, Uniswap merkeziyetsiz borsasının yanında Binance, Huobi ve Kucoin gibi büyük borsalarda da işlem görüyor. 395 milyara yakın arzı olan Shiba Inu token son 24 saatte yüzde 18’lik yükseliş yaşadı ve şu anda 0.00003300 dolardan işlem görüyor.
Akita Inu (AKITA)
Akita Inu’ya Shiba Inu’nun kedi versiyonu denebilir. İnternet sitesinde tüm AKITA’ların yüzde 50’sinin Uniswap’ta kilitlendiği, kalan yüzde 50’sinin ise Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’in cüzdanına gönderildiği yazıyor. AKITA’nın toplam arzı 100 trilyon. Etherscan verilerine göre, 35 bin 700 farklı adreste AKITA tutuluyor.
DogeCash (DOGEC)
2018’in Ekim ayında başlatılan DogeCash projesi hayırseverlik ve yardım odaklı bağışlar yapılması için ortaya çıktı. 14.83 milyon arza sahip olan bu token madencilikle çıkarılamıyor. DOGEC, 11 Mayıs 2021 itibari ile 0.13 dolardan işlem görüyor.
Kishu Inu (KISHU)
Geçen ay ortaya çıkan ve CoinTiger ile Uniswap’ta işlem gören bir ERC-20 token’ı… 100 katrilyon arza sahip olan KISHU, son 24 saatte yüzde 255’lik, 1 haftada ise yüzde 2600’lük bir artış yaşadı ancak fiyatı yazılamayacak kadar küçük.
renDOGE (RENDOGE)
renDOGE, Uniswap ile Linkswap üzerinde trade edilen ve Ethereum blok zincirinde Dogecoin’i birebir temsil eden, zincirler arası varlık hareketini sağlamak amacıyla Ocak ayında oluşturulmuş bir token. renDOGE, Dogecoin’de olduğu gibi bugün 0.51 dolardan alıcı buluyor.
Doge Token (DOGET)
Doge Token projesi kendisini, Dogecoin’in daha “yeşil” ve daha etkin bir benzeri olarak tanımlıyor. Stellarterm’de işlem yapılabilen token 0.006692 dolardan işlem görüyor.
DogeFi (DOGEFI)
Bazı getiri hasadı projelerine özel giriş sağlayan ve üyelerinin fiyat arbitrajı yapmalarına olanak tanıyan bir oyun projesi olan DogeFi Uniswap ve CoinTiger’da işlem görüyor. Token’ın şu anki fiyatı ise 6.5 dolar civarında.
MonaCoin (MONA)
Kedi logolu fenomen kripto para projesi MonaCoin, Japonya’nın kripto para ödeme sistemi olduğunu iddia ediyor. Bitbank, Bittrex, ProBit Exchange, Finexbox ve Zaif’ten alınabilen token, 3 dolar fiyatında.
Dogelon Mars (ELON)
İsminden de anlaşılacağı üzere, hem Dogecoin hem de Elon Musk’tan esinlenmiş olan Dogelon Mars, Elon Musk’a benzetilen bir maskota da sahip. 11 Mayıs 2021 itibari ile 0.0000146 dolardan işlem gören ELON’un maksimum arzı 1 katrilyon ve bunun 468 trilyonu ise dolaşımda.
Cat Token (CAT)
Yine Dogecoin’den esinlenerek oluşturulan bir başka token ancak bu sefer köpek değil, kedi temalı. Web sitesinde “Kedileri seven insanlar için” oluşturulduğu söylenen CAT’in toplam arzı 15 milyon ve bunun 6.5 milyonu dolaşımda. Geçen yılın Eylül ayında ortaya çıkan CAT, Ethereum blok zinciri üzerinde bir ERC-20 token olarak varlığını sürdürüyor. 11 Mayıs itibari ile CAT fiyatı, 0.67 dolar.
Pitbull (PIT)
Token dünyasında her bir köpek cinsine özel token oluşturulmuş gibi görünüyor. Pitbull, Binance Smart Chain üzerinde çalışıyor. Toplam arzı 100 katrilyon olarak gözüken PIT’in bildirilen veriye göre, dolaşımdaki arzı 43 katrilyon.
Chow Chow (CHOW)
Çin Aslanı olarak da bilinen Chow Chow’un da token’ı var. Ethereum blok zinciri üzerinde yer alan token, henüz geçtiğimiz Mart ayında piyasaya sürülmüş. Maksimum arzı 100 milyon olarak belirlenen CHOW’un dolaşımdaki arzına dair bir bilgi yok.
Leave a Comment