Coin rehberi

Güvenilir kripto para borsası nasıl seçilir?

Son dönemde Türkiye ve dünyada yaşanan olaylar, güvenilir bir kripto para borsası seçmenin önemini bir kere daha gösterdi. Yatırımcılar, Bitcoin başta olmak üzere kripto paralardaki hareketli günleri değerlendirmek için acele ederken çok sayıda borsa arasında seçim yapmakta zorlanıyor ve bu geniş yelpazenin getirdiği kafa karışıklığı kötü bir seçimle sonuçlanabiliyor. Öyleyse borsa seçiminde hangi kriterler ele alınmalı, iyi ve kötü borsa birbirinden nasıl ayrılıyor, güvenilir bir kripto para borsası nasıl seçilir?

Bir borsayı değerlendirirken bakılacak ilk kriterlerin başında kuşkusuz güvenlik geliyor. Güvenlik de soğuk-sıcak cüzdan ayrımından, iki faktörlü doğrulama ve düzenli denetimlere kadar uzanıyor.

Saldırı riskine karşı bir borsada müşteri fonlarının en az yüzde 90’ı, hatta mümkünse daha fazlası, soğuk depolama yöntemi ile saklanıyor olmalı. Ayrıca platformu kullanırken SMS ile doğrulama yerine, eğer platform bu özelliği sağlıyorsa Google Authenticator veya benzeri bir iki faktörlü doğrulama tercih edilmeli. SIM kartlar, kopyalanabildiğinden SMS ile doğrulama risk teşkil ediyor. Son olarak borsadaki kripto varlıkların düzenli olarak bağımsız denetimden geçiriliyor olması gerekiyor.

İtibar da bir kripto para borsasının güvenilirliğini ölçmek için kullanılabilecek faktörlerden biri. Bir borsanın yasalarla ne kadar uyumlu çalıştığına, gerekli lisansları taşıyıp taşımadığına ve saygınlığının ne seviye olduğuna dikkat edilmeli. Mümkünse daha önce ilgili borsayı deneyimleyenlerin neler söylediğine bakılmalı.

Şeffaflık, iyi bir borsa seçiminde önemli kriterler arasında

Kurucular ve yönetim ekibi kendini gizliyor mu, yoksa rahatlıkla ulaşılabiliyorlar mı, borsanın gerçek bir adresi var mı, platform bağımsız denetimden geçiyor mu? Bu gibi sorular, ilgili borsanın gerçeklik, şeffaflık ve hesap verilebilirliğine dair cevaplar bulmanıza yarayacak.

Bir diğer kriter de müşteri desteği olabilir. Bir borsayı seçerken müşteri desteğinin nasıl olduğu da değerlendirmeye alınmalı. Borsa sorun çözümünde istekli mi, sorulara hızlı cevap alınabiliyor mu?

Güvenilir bir borsa, Müşterini Tanı (KYC) ve Kara Para Aklamayı Önleme (AML) gerekliliklerine uymalıdır. Anonimliğe oldukça değer verilen kripto para dünyasında bunu savunmak çelişki gibi görünse de merkezi kripto para borsalarının bu gerekliliklere uyması, hem kullanıcıların hem de platformun kendisinin yasa dışı işlemlerden korunması adına önemlidir.

Bitpanda, güvenliği ve şeffaflığı nasıl sağlıyor?

Bitpanda sponsorluğunda

Yakın zaman önce 170 milyon dolarlık yatırımla 1.2 milyar dolar değerlemeye ulaşan ve ‘unicorn’ statüsüne yükselen Avusturya merkezli, Avrupa’nın önde gelen dijital varlık platformu Bitpanda, farklı ülkelerin düzenleyici kurumlarından lisanslara sahip. 2014 yılında hayata geçen platform, bugün itibari ile PACTE yasası uyarınca Fransız Finansal Piyasa Kurumu’na (AMF) kayıtlı; aynı zamanda Avusturya Kara Para Aklamayı Önleme Yasası uyarınca da Avusturya Finans Piyasası Kurumu’ndan (FMA) da lisanslı. Bunlara ek, bir ödeme hizmeti sağlayıcısı olarak Avrupa Birliği’nin Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2) kapsamında faaliyet lisansına sahip. Bitpanda, yakın zaman önce de yine FMA’den MIFID II lisansı elde etti.

İki milyonu aşkın kullanıcısı ve 400’den fazla çalışanı olan Bitpanda, düzenli olarak kamu kurumları ve bağımsız denetçiler tarafından denetleniyor. Türkiye’de de yasalarla uyumlu çalışan şirketin tüm mali tabloları bağımsız denetimden geçiriliyor. Bitpanda’nın mali tabloları, talep üzerine kamuya açık erişimi mümkün bir şekilde Avusturya Ticaret Sicili’nde de yayınlanıyor.

Bitpanda’da kullanıcıların güvenliği için soğuk cüzdanlarda Bitpanda hesaplarında bulunan toplam miktardan daha fazlası tutuluyor. Bu varlıklar olası bir suistimal ihtimaline karşı da KPMG’nin incelemesinden geçiyor. KMPG raporu da Bitpanda’nın kendisinden talep edilebiliyor.

Bitpanda hakkında

Avrupa’nın en büyük kripto para platformu Bitpanda; Bitcoin, Ethereum, BEST ve 50’den fazla kripto parayı AB güvenlik standartlarında Türk lirası başta olmak üzere farklı para birimleriyle kolayca alıp satmaya olanak tanıyor.

Kolay alım satım için Bitpanda ve profesyoneller için Bitpanda Pro ile kullanıcılar tercihine göre dilediği platformu kullanabilir. 3 Mayıs itibariyle yeni çıkan Bitpanda Pro Android uygulamasıyla birlikte, kullanıcılarına işlem hacmine göre %0.05’den başlayan komisyon oranlarıyla güvenli bir Avrupa borsa platformunu kullanabiliyorlar.

2 milyonu yakın kullanıcının tercih ettiği kripto platformunu keşfetmek ve sunduklarıyla tanışmak için güvenilir kripto para borsası Bitpanda’yı ziyaret edebilirsiniz.

Sonuç olarak bir kripto para platformunun güvenilirliğini aşağı yukarı burada sıraladığımız kriterler belirler. Teknolojik altyapısı güçlü, güvenlik denetimlerine tabi, şeffaflık ve hesap verilebilirliği sağlayan, yasalara uyum gösteren, ilgili lisans ya da lisanslara sahip bir borsada işlem yapmak rahatlatıcı olacaktır. Bununla beraber her kullanıcının kendi araştırmasını yapması önemlidir, çünkü kriterler kişiden kişiye değişebilir. Ayrıca bu sadece borsa seçiminde değil, kripto para endüstrisinin her alanında uygulanmalıdır.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Uzmancoin

yakın zamanda Gönderilenler

Borsalar, SEC sonrası listelemelere hız veriyor: Kraken, 19 altcoin açıkladı

Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…

23 Kasım 2024

Trump’ın Hazine Bakanı adayı Bessent’ın Bitcoin hakkında söyledikleri

Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…

23 Kasım 2024

Ethereum, altcoin’lere zemin hazırlıyor: DOGE, SHIB, PEPE ve 9 altcoin’de görünüm

Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…

22 Kasım 2024

SUI, Franklin Templeton ile ortaklık kurdu

Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…

22 Kasım 2024

ABD mahkemesinden kripto lehine karar: SEC’nin istediği olmadı

Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…

22 Kasım 2024

6 dolardan Ether alan balina ilk kez satışlara başladı: 220 milyon dolarlık satış

Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…

22 Kasım 2024