Coin rehberi

Ripple (XRP) nedir? XRP Geleceği projesi ve yorumları

Ripple nedir?

Ripple, kuruluş ya da kişiler arasında yapılan ticari işlemlerde, hem dijital para birimi (XRP) olarak hem de ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir ağ olarak hareket eden oluşumdur.

Peki daha açık ve kapsamlı olarak ifade etmek gerekirse Ripple nedir? Yukarıda da dediğimiz gibi, bu kuruluşun hem kripto parası hem de ticari işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir ağı bulunuyor. Bu kripto para birimi XRP olarak biliniyor. İşlemlerin gerçekleştiği ağın ismi ise RippleNet.

Ripple’in birçok avantajı bulunuyor. Eğer kripto para piyasasına yeni giriş yapıyorsanız ya da kripto paraları kullanmanızdaki amaç yüksek işlem tutarlarından uzak durmaksa bunlar tam da sizin için diyebiliriz. Öte yandan XRP, merkezi bir yapıya sahip olduğu iddiasıyla eleştiriliyor. Dolaşımda bulunan XRP’lerin yaklaşık yarısı Ripple şirketinin kontrolünde bulunuyor.

Ripple’ın esas amacı para transferlerinin, ticaretlerin; kısacası finansal işlemlerin diğer kuruluşlara göre daha hızlı ve ucuz bir şekilde gerçekleşmesi. Ripple’ı anlamak için ya da diğer tüm kripto paraları anlamak için ilk başta Bitcoin’i anlamak gerekiyor. Çünkü kripto paraların ve altcoin’lerin çıkış noktası Bitcoin. Bu sebeple Bitcoin ya da kripto paralar hakkında herhangi bir fikriniz yoksa sizin için hazırladığımız yazılarımız fikir edinmenize yardımcı olacaktır.

XRP nedir?

XRP, bahsettiğimiz Ripple ağı üzerinden yapılan işlemleri temsil etmek amacıyla, insanlar tarafından kullanılan bir token’dır. Yani XRP’yi “Ripple’ın kripto para birimi” olarak da ifade edebiliriz.

Ripple, bireyler arasındaki ödemelerden çok kurumsal ödemelere odaklanan bir şirket. Buna bağlı olarak şirketin oluşturduğu Ripple ağı ve kripto parası XRP de bu amaç düşünerek tasarlanmış durumda. Bugün Ripple’ın dünya üzerinde 300’den fazla kurumsal müşterisi var. Aynı şekilde, RippleNet ağında da yüzlerce şirket varlık gösteriyor. Ripple’ın ağında yer alan şirketlerden biri Türkiye’de ve o şirket Akbank.

Ripple’ın kripto para birimi XRP, bugün piyasa değeriyle Bitcoin ve Ethereum’un ardından gelen en büyük üçüncü kripto para.

RippleNet nedir?

RippleNet, Ripple şirketi tarafından kurulan bir ödeme platformudur. Dünya çapında, kişi ya da kurumlar arasında finansal işlemleri daha kolay hale getirmeyi amaçlamaktadırlar. Bu işlemleri, daha ucuz bir hale getirmek, işlemleri hızlandırmak ve kolaylaştırmak kuruluşun amaçları arasında yer alıyor.

XRPnin, RippleNet’in kripto para birimi olduğunu söylemiştik. İşte bu noktada kullanıcıların aklında, platformda XRP’den başka para birimi kullanılamayacağı düşüncesi oluşuyor. Ancak durum böyle değil. RippleNet ağında işlem yapmak için Amerikan Doları ya da Euro’yu da kullanabilirsiniz.

Ayrıca platformda da işlemler oldukça hızlı gerçekleşiyor. Bitcoin’de genellikle işlemlerin onaylanması 20-30 dakika sürerken, hatta bazen 2-3 saati bulurken Ripple ağında işlemler dakikalar içerisinde gerçekleşiyor.

Ayrıca Ripple’da gerçekleşen işlemler için ödenen ücret ise 0,00001 dolar. Elbette burada Bitcoin’in amacını doğru anlamak gerekiyor. Bitcoin, esasında hızlı işlem ve düşük ücretler vadetmekten çok merkezi sistemlerin dışında bir para birimi vaadi sunuyor.

Bitcoin’in maksadı, Visa veya Ripple gibi kripto paralarla rekabet içinde olmak değil, Amerikan merkez bankası Fed’e rakip olmak.

Ripple kapsamında bir diğer şaşırtıcı durum ise şu: Eğer siz Ripple üzerinden işlem gerçekleştirerek 0,00001 dolar işlem ücreti öderseniz bu tutar kayboluyor. Yani dünya ekonomisinden 0,00001 dolar eksiliyor ve bir daha gelmiyor. Şirket bunun amacını ise spam odaklı işlem gerçekleştirenleri engellemek olarak açıklıyor.

Ripple nasıl alınır?

Eğer XRP almayı düşünüyorsanız Binance ya da BtcTurk’u kullanabilirsiniz. Binance ile kredi kartı kullanarak hızlı bir şekilde XRP sahibi olabilirsiniz. Diğer yazılarımızda buna daha detaylı değineceğiz.

Ripple’ın sahibi kimdir?

Rippe’ı kim geliştir da ya sahibi kim? Ripple’ın tarihine baktığımızda sistem üzerinde yapılan geliştirme ve çalışmaların 2004’e kadar gittiğini görüyoruz.

Şirketin asıl olarak ortaya çıkışı ise 2013 yılına denk geliyor. 2013 yılında isim olarak Ripple Labs’ı kullandılar. Şirketin kurucuları ise Chris Larsen ile Jed McCaleb. Bu iki isim de kripto para piyasasına yakınlığıyla biliniyor. Hatta Chris Larsen, kripto para dünyasının en zenginleri arasında yer alıyor.

JedMcCaleb ise birçok insan tarafından tanınan oldukça ünlü bir yazılımcı. Ayrıca girişimci olarak da biliniyor. Jed McCaleb’i araştırdığımızda karşımıza birçok ünlü şirket de çıkıyor. Bunlar Ripple, Stellar, eDonkey ve Overnet.

McCaleb bu şirketlerin kurucuları arasında yer alıyor. Diğer yandan, bir zamanlar oldukça ünlü olan kripto para borsası Mt. Gox’un da kurucularından biriydi. McCaleb, Ripple’ın kurucu kadrosunda yer aldıktan kısa bir süre sonra ayrıldı ve Stellar’ı kurdu.

Ripple nasıl çalışır?

Öncelikle söylemeliyiz ki Ripple alışık olduğumuz kripto paralara benzemiyor. Peki bu farklılık ne, neden benzemiyor? Bildiğiniz üzere Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralar Blockchain altyapısını kullanarak yıllardır piyasalarda varlığını sürdürüyorlar. Ancak Ripple’ın bunlardan farklı bir yanı bulunuyor. Yani Ripple bir blok zincir üzerine kurulmamış. Eğer Bitcoin ya da Ethereum’a aşinaysanız bu size oldukça ilginç gelecektir.

Ripple, Blockchain teknolojisini kullanmıyor olsa da Distributed Ledger dediğimiz, Blockchain’i de kapsamına alan Dağıtık Defter teknolojisinden yararlanıyor. Ripple, konsensüs algoritması olarak da şirket tarafından geliştirilen RPCA yani Ripple Protocol Consensur Algorithm’i kullanıyor.

Biraz da örneklerle açıklayalım. Bitcoin ağında yapılan işlemler madenciler tarafından onaylandıktan sonra kesinlik kazanıyordu. Bunun sebebi de sistemin daha güvenli bir hal alması. Burada da aynı mantık geçerli. Sonuç olarak Ripple ağında gerçekleşen işlemler Blockchain yerine RPCA ile doğrulanıyor.

Ripple madenciliği

Diğer kripto paraların aksine Ripple madenciliği yapılmıyor. Mesela Bitcoin’de madencilerin görevi, işlemleri Blockchain ile birlikte doğrulamak. Ancak Ripple’da yukarıda da bahsettiğimiz gibi farklı bir yapı kullanılıyor.

Ripple’ın amaçlarından biri de Bitcoin madenciliği gibi yüksek donanım ve enerji gereksinimine ihtiyaç duymayan bir ekosistem ortaya çıkarmaktı. Bu sebeple de madencilik yapılmasını engellemek için XRP’nin piyasaya çıktığı ilk günde 100 milyar XRP’nin hepsini ortaya çıkardı.

Ripple ile Bitcoin’in farkı nedir?

Bitcoin ile Ripple’ın çok sayıda farklı yönü var. Her şeyden önce Ripple ağının ve kripto para XRP’nin arkasında bir şirket olduğunu ve bu şirketin Ripple şirketi olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Oysa Bitcoin’in arkasında bir şirket yoktur ve tam olarak merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir. Yeni başlayanlar, bir kripto paranın arkasında onu geliştiren bir şirket olmasını daha olumlu ve iyi karşılayabilir.

Ancak bu merkeziyetsizliğin önünde büyük bir engeldir. Kripto para serüveni, Bitcoin ile başladı ve Bitcoin’in amacı da merkezi otoritelerin finansal düzeni alt üst ettiği bu çağda onlara karşı merkezi olmayan bir alternatif olmaktı.

Bir diğer deyişle, Bitcoin halkın parası olmayı amaçladı. Ripple ise bugünlerde daha çok kurumsal şirketlere hizmet sağlamaya odaklanıyor. Bitcoin ve Ripple arasındaki bu derin farktan dolayı XRP, kripto para topluluğu tarafından genellikle sevilmeyen bir kripto para oldu.

Bu durumu biraz daha pekiştirmek için şöyle diyelim: Elinizdeki XRP’nin değeri, eğer istenirse Ripple şirketi tarafından sıfırlanabilir. Öte yandan Bitcoin’in arkasında herhangi bir kişi veya kurum olmadığından böyle bir şeyin mümkünü yoktur.

Ripple’ın avantajları

Sırada Ripple’ın avantajları var. Birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz:

  • Ripple’in komisyon ücreti oldukça az. Dediğimiz gibi 0,0001 dolar tutarında sembolik bir işlem ücreti var. Hatta Ripple ağında sahip olduğunuz bir para birimiyle altın ya da bir başka değerli madeni takas edebilirsiniz.
  • Ripple organizasyonunun en büyük hedefi bankalar gibi resmi kuruluşlardan tarafından tercih edilmekti. İşte bu noktada ise kripto paralara duyulan güvensizlik Ripple için geçerli olmaktan çıktı. Çünkü Ripple yapılan düzenlemelere karşı uyumlu hareket ediyordu.
  • Bitcoin’de kullanıcıların ödediği yüksek komisyonlar, Ripple için geçerli değil. Kullanıcılar işlemlerinde bu tür zorluklarla karşılaşmıyor.
  • Bitcoin ağında gerçekleşen işlemler oldukça uzun sürüyor. Hatta 2-3 sene öncesinde yaşanılan sorunlar nedeniyle transferler saatlerce gerçekleşmemişti. İşte Ripple’ın diğer bir avantajı olan hız, bu durumda önem kazanıyor. Ripple ağında yapacağınız işlemler dakikalar, hatta saniyeler içinde gerçekleşiyor.
  • Piyasa değeri bakımından kripto paralar arasında ilk 3’te yer alıyor. Ayrıca günlük işlem hacmi de oldukça büyük. Bu nedenler birleşince de güvenilir ve bilinirliği yüksek birçok borsada işlem görüyor.

Ripple fiyatı ve işlem hacmi

Ripple nedir, Ripple ile Bitcoin arasındaki farklar nelerdir sorularına cevap verdikten ve Ripple’ın avantajlarından bahsettikten sonra, şimdi de Ripple’ın fiyatına ve işlem hacmine göz atacağız. XRP, bu yazının yazıldığı esnada 0.25 dolardan işlem görmektedir. Türk kripto para borsalarındaki fiyatı ise 2 TL’dir. XRP’nin fiyatı, aşağıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi 2018 yılının Ocak ayında neredeyse 4 dolar olmuştu.

Ripple (XRP) fiyat grafiği

Yeni başlayanlar için hazırladığımız rehberin yazı dizisinde bugün Ripple vardı. “Ripple nedir” sorusunu, geniş kapsamda yanıtlamaya çalıştık. Kripto paralar hakkında daha fazla haber için Bitcoin Haberleri bağlantısına tıklayabilirsiniz. “Ripple nedir” sorusuna benzer soruları yanıtladığımız “Nedir Serisi” için buraya tıklayabilirsiniz.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Barış Yalçınkaya

yakın zamanda Gönderilenler

Swift, kripto ve tokenizasyon testlerine başlıyor: Dünyanın en büyük bankaları da katılacak

Geçtiğimiz haftalarda fiat para tokenizasyon denemelerini açıklayan küresel ödeme ağı Swift, içinde kripto paraların da…

3 Ekim 2024

Standard Chartered’dan “Düşüş gelebilir” analizi: Zaman verdiler

İran'ın İsrail'e geçtiğimiz akşamki saldırısından sonra artan jeopolitik gerilim Standard Chartered analistlerinin son raporuna da…

3 Ekim 2024

Metaplanet Bitcoin ile trade yapmaya da başladı: 24 BTC kazandılar

Bu sene Bitcoin alımlarına başlayan ve en büyük kripto parayı rezerv varlık da ilan eden…

3 Ekim 2024

Ether balinası on milyonlarca dolarlık satışlarını sürdürüyor

Ethereum ICO'su döneminde 46 bin dolarlık ETH ede eden ve şu andaki token'larının değeri 350…

3 Ekim 2024

Ripple’dan SEC’ye karşı temyiz hamlesi: “Onlar için utanç verici”

SEC'nin dün akşam saatlerinde Ripple davasında itiraz hakkını kullanması karşı tarafı da harekete geçirdi. Ripple…

3 Ekim 2024

Binance’ten 7 token için önemli açıklama: Bazıları İzleme Listesi’ne alındı

Binance borsası 5 kripto projesini İzleme Listesi'ne aldığını, 2 token'ı ise Tohum Kategorisi'nden çıkaracağını duyurdu.…

3 Ekim 2024