Popüler blok zinciri Solana, kripto ekosistemi tarafından ilgiyle takip ediliyor ve ününe ün katmaya devam ediyor. Ağustos ayında yaşanan fiyat artışı, Solana’yı market büyüklüğü açısından ilk 10 kripto paranın arasına taşıdı. Ethereum’a alternatif olarak gösterilen Solana projesi, kısa zamanda büyük bir ağa dönüştü ve manşetlerde yerini aldı. Kullanıcı dostu ve hızlı bir ağ olmayı hedefleyen SOL’u önümüzdeki dönemde neler bekliyor? Hepsinden öte, Solana (SOL) nasıl bu kadar popüler oldu?
Yazımızın detaylarına geçmeden önce, sizlere Solana’nın ne denli popülarite kazandığını veriler ışığında anlatmak isterim.
Yukarıdaki görselde Google üzerindeki Solana arama sıklığını görüntüleyebilirsiniz. 2021’in başlarında da ciddi bir fiyat artışı yaşamasına karşın, Google aramalarında Nisan ve Mayıs aylarında ufak bir yükseliş olmuş. Fakat, o dönem içerisinde fiyat düşme eğiliminde idi. O dönem fiyatın azalmasına rağmen, kişilerin Solana’ya karşı ilgisinin arttığını söyleyebiliriz.
Hızlı ve ölçeklenebilir olması sebebiyle Solana üzerinde birçok proje inşa ediliyor ve edilmeye devam ediyor. Sayı olarak en çok proje merkeziyetsiz finans özelinde 100’ü aşmış bir haldedir. Ayrıca, popüler kripto para borsası FTX ve araştırma merkezi Alameda, Solana ağını kullanıyor.
Coin98’in yayınladığı veriye göre, blok zincir ağları arasında toplam transfer sayısında Solana en yakın rakibi Tron’u 10’a katlayarak 25 milyarlık transfere ev sahipliği yaptı. Ethereum’un yüksek “gas” ücretlerinden kaçmak isteyen kullanıcılar, SOL’u tercih ediyorlar.
Mango Markets isimli bir merkeziyetsiz borsa, geçtiğimiz haftalarda 70 milyon dolarlık fon topladı. Borsanın, Solana üzerinde inşa edilmiş olması dikkatleri SOL’e çekti. Ayrıca, Solana Vakfı’nın başlatmış olduğu “Wormhole 2.0” (Solucan Deliği 2.0) güncellemesi hayata geçirildi. Ek olarak 27 Ağustos Cuma günü Solana’nın Twitter hesabından 31 Ağustos 2021 tarihi işaret edilerek gizemli bir gönderi paylaşıldı. Bunun ne olduğu henüz net değilken fiyatta bir artış getirdi. Bu haberlerin yakın zamanda ortaya çıkması ve kripto para piyasalarında olumlu bir hava olması sebebiyle SOL fiyatında yüksek artışlara şahit olduk.
Wormhole güncellemesini, diğer blok zincirleriyle karşılıklı çalışabilirliği sağlayan bir protokol olarak düşünebilirsiniz. Bunların başında; Terra, Ethereum ve Binance Smart Chain ağları yer alıyor. Böylelikle, yüksek mertebeli blok zinciri ağları, Solana’nın düşük işlem ücretinden ve hızından yararlanabiliyorlar. Buna ek olarak, geliştiriciler, başka blok zincirlerinden merkeziyetsiz uygulamaları Solana üzerine dahil edebiliyorlar.
NFT trendinin tekrardan ele alındığı ve rekorların aşıldığı bir dönem içerisindeyiz. NFT eserlerin satış hacimlerinde ciddi yükselişler ve NFT pazar yerlerine olan trafikte artışlar yaşanıyor. Dolayısıyla, Solana blok zinciri üzerinde inşa edilen NFT koleksiyonları SOL fiyatını etkiliyor.
“The Degenerate Ape Academy NFT” koleksiyonu, Solana üzerinde inşa edilmiş 10.000 adet avatarın yer aldığı bir seri olarak karşımıza çıkıyor. Satışa çıktığı andan itibaren tüm koleksiyonun, sekiz dakika içinde satılması SOL’a olan ilgiyi daha da arttırdı. Ek olarak, NFT satışının gerçekleştiği sırada, Solana’nın hacmi 2.5 milyar doları geçti.
Solana’nın, dijitalleşmekte olan finansal sistemi daha demokratik bir hale getirmek isteyen açık kaynak bir ağ olduğunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Buna ek olarak, blok zincirlerinde sıklıkla görülen ölçeklenememe problemine karşın önümüzdeki dönemde büyük bir alternatif olarak ekosistemde yer bulacak. Tabii, bu durumun uzun dönem bir etki olacağından bahsedelim ve gelin kısa dönemde Solana’yı ne bekliyor bakalım.
Dünyanın dört bir tarafından geliştiricilerin üzerinde çalıştığı Solana, bir bilgisayar programı yarışması düzenliyor. Bu yarışmada, 5 milyon dolar değerinde bir ödül havuzu var ve 4 farklı kategoride yarışma gerçekleşecek. 31 Ağustos – 8 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan yarışmanın, Solana ekosistemine önemli projeleri kazandıracağını söyleyebiliriz. Wormhole 2.0 güncellemesinin ardından böyle bir yarışmanın düzenlenmesi, blok zincirine olan entegrasyonu ve uygulama sayısını olumlu anlamda artıracaktır.
Bir yandan Solana ağında işlem sayısı artarken Solana’nın token’ı olan SOL’un da borsalarda işlem hacmi giderek yükseliyor. Son günlerde, kripto para yatırımcıları SOL alım satımına büyük ilgi gösteriyor. Önde gelen kripto para borsalarından Phemex de bu ilgi ve ihtiyaca cevap olarak 20 Ağustos 2021’de Solana’yı, SOL/USDT işlem çifti ile seçkin listesine ekledi.
Phemex, 2019 yılında kurulmuş profesyonel düzeyde bir kripto para borsası. Merkezi Singapur’da bulunan Phemex, güvenilir ve emniyetli, blok zinciri odaklı bir finansal altyapıya küresel erişim sağlamayı amaçlıyor.
Özünde, misyonu dünya çapındaki trader’ları güçlendirmek olan Phemex, bu sektörde lider bir finansal hizmet sağlayıcısı olmayı öngörüyor. Kurucu Jack Tao ve diğer deneyimli Wall Street trader’ları ve yatırımcılar tarafından yönetiliyor.
Phemex’in kurulmasının arkasındaki ana fikir, kurucuların kripto endüstrisinde profesyonellik, güvenilirlik ve müşteri desteği eksikliğini fark etmeleriydi. Yıllar sonra, müşterileri ilk sıraya koyan güvenilir bir kripto platformu olarak ortaya çıkan Phemex, aynı zamanda kripto varlıklar için dünyanın önde gelen türev işlem platformlarından biri ve 37’den fazla işlem çiftinin yanı sıra 35 spot işlem çifti için işlem imkanı sunuyor.
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…
Geçen seneden bu yana ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan SUI'de ağ durdu. Validatörlerin doğrulamaları yapamamasıyla…
2020'den bu yana düzenli olarak Bitcoin alımlarını sürdüren MicroStrategy şirketinde Michael Saylor'ın şirket üzerindeki oy…
Leave a Comment