Küresel piyasalar, Credit Suisse olayı ile çalkalanıyor. Son gelişmelere göre İsviçreli banka, bir diğer İsviçre bankası UBS tarafından satın alınacak. Financial Times, UBS’in 2 milyar doların üzerinde bir bedel karşılığında satın almayı kabul ettiğini bildirdi. Credit Suisse, müşterilerin bankadan paralarını çekmeye başlamasıyla iflasın eşiğine gelmişti.
Credit Suisse, dünya çapında hizmet veren önde gelen bir İsviçre bankası ve finans kuruluşudur. 1856 yılında Alfred Escher tarafından “Schweizerische Kreditanstalt” adıyla kurulan banka, özellikle yatırım bankacılığı, özel bankacılık ve varlık yönetimi alanlarında faaliyet göstermektedir.
İsviçre’nin Zürih şehrinde merkezi bulunan Credit Suisse, müşteri odaklı hizmet anlayışı ve güçlü finansal bilgi birikimi sayesinde sektördeki öncü şirketlerden biri olmayı başarmıştır.
Bankanın kurucusu Alfred Escher, esasında bir İsviçreli politikacı ve iş insanıdır. Bankanın kuruluş amacı, ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak ve İsviçre’nin demiryolu ağına yatırım yaparak sanayileşme sürecini hızlandırmaktı. Banka, tarih boyunca pek çok ekonomik kriz ve savaş dönemleri yaşasa da zaman içinde dünya çapında önemli bir finansal güç haline gelmiştir.
Credit Suisse, dünya genelinde 50’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Banka; Avrupa, Amerika, Asya-Pasifik ve Orta Doğu bölgelerindeki birçok ülkede hizmet sunmaktadır. Credit Suisse’in global varlığı, müşterilere geniş coğrafi alanlarda finansal hizmetler sunma kabiliyetini sağlar ve bankanın uluslararası alandaki etkinliğini ve gücünü temsil eder.
Credit Suisse’in temel iş alanları ise şunlardır:
Credit Suisse, son günlerde yaşadığı kriz ile piyasaların gündemini meşgul ediyor ancak henüz battığını söyleyemeyiz. ABD’de başlayan banka iflaslarından sonra Credit Suisse’in hisseleri de tarihin en büyük düşüşünü yaşadı.
Müşterilerin bankadaki varlıklarını çekmeye başlaması, İsviçreli kuruluşu iflas noktasına getirdi. Sadece bir günde 10 milyar dolarlık müşteri varlığı çekildi. Hafta sonu süren görüşmelerde, bir başka İsviçre bankası UBS, Credit Suisse’i 2 milyar doların üzerinde bir bedel karşılığında satın almayı kabul etti.
Ayrıca İsviçre Merkez Bankası da UBS’e 100 milyar dolarlık likidite sağlama teklifinde bulundu. Anlaşmanın sağlanması, Credit Suisse’i şu an için batmaktan kurtardı. Bu durum, Credit Suisse’in başına ilk defa gelmiyor.
Banka, 2008’deki küresel finans krizinde büyük zararlar görmüş ve dönemsel olarak zor duruma düşmüştür. Bununla birlikte yeniden yapılanma sürecine girerek krizden kurtulmayı başarmıştır. 2021 yılında ise, Credit Suisse’nin bazı müşterilerinin başı dertte olsa da, bankanın kendisi batma tehlikesiyle karşı karşıya kalmamıştır.
Özellikle Archegos Capital ve Greensill Capital skandalları, bankanın mali durumunu etkilemiş ve bazı üst düzey yöneticilerin istifa etmesine yol açmıştır.
Bunlara da göz atabilirsiniz:
Credit Suisse’in müşteri varlığı, zaman içinde değişkenlik gösterebilir ve bu değer, bankanın finansal raporlarında düzenli olarak güncellenir. 2022 itibarıyla, Credit Suisse’in müşteri varlıkları toplamda yaklaşık 1.3 trilyon İsviçre Frangı (yaklaşık 1.4 trilyon ABD Doları) olarak açıklanmıştır.
Bu rakam, şirketin özel bankacılık, yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi gibi birçok farklı iş kolu tarafından yönetilen müşteri varlıklarını içermektedir.
3 haftalık süre içerisinde 130 binden fazla Bitcoin alan MicroStrategy, en büyük kripto paradaki yükselişle…
Blockchain dünyasında merkeziyetsiz finans (DeFi) projeleri hızla gelişirken, Thena platformu yenilikçi yaklaşımı ve token fiyatının…
Rusya'da üst meclis olarak bilinen Federasyon Konseyi kripto paralardaki yeni vergi kurallarını resmen onayladı. Yeni…
Meme coin'ler kripto yatırımcılarından büyük ilgi görmeye devam ederken yeni cüzdan açan bir balina ise…
Binance borsasının liste dışı bırakacağını açıkladığı GFT projesinde ekip adeta son vurgun için harekete geçti.…
Ünlü yatırımcı Arthur Hayes, uzun zamandır övdüğü Aethir'den (ATH), proje içerisinde bulunduğu Etherna'ya (ENA) geçti.…
Leave a Comment