Bizi Google Haberler'de Takip Edin

CME FedWatch Tool web sitesi bize CME vadeli kontratlarına bakarak piyasanın Fed faiz beklentisinin ne olduğuna dair çok faydalı bir bilgi veriyor.

Ancak bu veri birçok defa yanlış yorumlanıyor. Gelin birlikte bu verinin nasıl yorumlanması gerektiğine dair örneklerle bakalım.

Veriyi doğru okumak

Yukarıdaki veri, 14 Mart 2023 saat 20:43 itibariyle piyasanın Fed’in 22 Mart 2023 günü FOMC toplantısından beklediği faiz kararı beklentisi.

Güncel faiz tabanı (Current target rate) 450 olduğu için %75 ile fiyatlanan faiz artışı ihtimali 25 baz puana tekabül ediyor (475-450=25). Ancak bu Fed’in %75 ihtimal ile 25 baz puan faiz artıracağı anlamına gelmiyor.

Bu sadece piyasanın CME kontratlarına bakarak oluşturulan ve piyasanın beklediği faiz oranı. Fed tabi ki piyasanın beklentisinden farklı bir faiz artışı yapabilir ki bunu Haziran 2022 FOMC toplantısında görmüştük. Piyasa 50 baz puan artış beklerken sızdırılan bilgi ile faizin 75 baz puan olduğunu görmüştük.

Dikkat etmemiz gereken konu: Değişkenlik

Piyasanın beklentisi açıklanan verilere göre değişir

Eğer FOMC toplantısına gelmeden önce Powell konuşması, istihdam ve enflasyon verileri açıklanacaksa piyasanın bu veriler sonrasındaki toplantıdan ne beklediğinin hiçbir önemi yoktur.

Çünkü bu beklenti açıklanan verilere ya da Powell’ın konuşmasında verdiği mesaja göre değişkenlik gösterir. Bunun en güzel örneğini ağustos ayında Jackson Hole toplantısında ve henüz geçen hafta Powell’ın ABD Kongresi’nde yaptığı açıklamalar sonrasında gördük. Ayrıca Cuma günü istihdam verisi açıklandıktan sonra bu beklentinin tekrar değiştiği ve hatta hafta sonu yaşanan bankacılık sektöründeki kriz nedeniyle bir kez daha değiştine şahit olduk.

Son olarak 14 Mart’ta açıklanan enflasyon verisi ve bankacılık krizleri sonrasında piyasanın beklentisi bir kez daha değişti.

Nasıl doğru yorumlayabiliriz?

CME vadeli işlemlerindeki alınan pozisyonlardaki değişiklikler bize piyasanın o anda açıklanan veriye nasıl tepki verdiğine dair ışık tutar.

Eğer beklenti daha fazla faiz artışına doğru kayıyorsa, piyasa açıklanan veriyi o an için olumsuz fiyatlıyor demektir. Tabi ki hisse piyasalarının tepkisini de takip etmek gerekir ancak ben hisse senetlerinin tepkisinden çok vadeli işlemlerde alınan pozisyonları takip etmeyi daha doğru buluyorum. Bunun nedeni, hisse piyasalarında görece daha fazla manipülasyon olabilme ihtimalinden dolayı.

Yani bu veri bize beklentide bir değişkenlik olduğu taktirde faydalı bir veri sağlar.

Sonuç

Eğer bu veriye baktığınız gün ile FOMC toplantısı arasında Fed’in faiz kararını etkileyecek önemli olaylar varsa (Powell konuşması, işsizlik, istihdam, enflasyon verileri gibi) bu veri bize sadece bu verilere karşı piyasanın nasıl tepki verdiğini gösterir.

Çünkü biliyoruz ki piyasanın Fed faiz kararı beklentisi FOMC toplantılarından 1-2 gün önce ve başka önemli bir veri açıklanmayacaksa son halini alır.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl