Fed Başkanı Powell’a “faizi artırmayın” baskısı

Aralarında Demokrat senatörler Elizabeth Warren, Bernie Sanders ve Sheldon Whitehouse'un da bulunduğu çok sayıda isim, Fed’e ekonomiye gelebilecek olası zararları önlemek amacıyla faiz oranlarını arttırmaktan kaçınması çağrısında bulundu.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD’li senatörler, faiz oranlarındaki keskin yükselişin ciddi bir işsizlik riski yaratması ve bazı bankaların iflasına yol açmasının ardından Fed’e çağrı yaptı.

10 milletvekilinden oluşan grup, bir mektup imzalayarak bugün başlayan ve yarın da devam edecek olan FOMC toplantılarından önce yetkililere “faizleri artırmayın” mesajı gönderdi.

“Faiz artırımı olmadan da ilerleme sağlanabilir”

Mektupta Fed’in, ekonominin daha düşük enflasyona ulaşma yolundaki ilerlemesini değerlendirirken yeni veriler karşısında uyum yeteneğini koruması gerektiği ifade edildi. Buna ek olarak, mevcut kanıtların ekonominin çarklarını durdurmadan ve milyonlarca bireyin işini kaybetmesine neden olmadan daha fazla ilerleme sağlanabileceğini gösterdiği kaydedildi.

Enflasyonun mevcut seviyesi, Fed tarafından belirlenen hedefin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Son verilere göre, kişisel gelir seviyelerinde şubat ayına göre yüzde 0.3’lük bir artış yaşandı ve toplam 67.9 milyar dolar oldu. Bu durum, enflasyonist baskıların devam etmesine rağmen ücret artışının güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – 2023 Fed toplantı tarihleri

“Fed’in daha önceki faiz artırımlarının gecikmeli etkileri”

Milletvekilleri, faiz oranlarının yükseltilmesinin Fed’in maksimum istihdam ve fiyat istikrarını sağlama şeklindeki ikili göreviyle uyumlu olmayacağına inandıklarını ifade etti. Ayrıca böyle bir hareketin küçük işletmeler ve çalışan aileler üzerindeki etkisinin de göz ardı edileceğini belirttiler.

Mektupta, Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın mart ayındaki iflaslarının da “Fed’in daha önceki faiz artırımlarının gecikmeli etkileri” ile birleştiğinde ABD ekonomisini “Fed’in aşırı tepkisine karşı daha da savunmasız” bıraktığı belirtildi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl