Ethereum’un Beacon zincirinde tekrarlanan kesinti endişeye yol açtı

Ethereum ağı, işlem kesinleşmesinin yaklaşık bir saat gecikmesine neden olan teknik bir sorun yaşadı. Söz konusu olayın 24 saat içinde tekrarlanması, ağın istikrarının güvenilirliğine ilişkin endişeleri artırdı. 

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Ethereum ağı Beacon zincirinde kısa bir süre “işlem kesinliği” durumu yaşadı. Bu da Ethereum topluluğunun önemli isimleri arasında sert tartışmalara yol açtı. Bu olayın, blokların yavaşlamasına rağmen işlemleri her zamanki gibi işlemeye devam eden Ethereum zincirinin dayanıklılığına bir işaret olduğu söylendi.

Bu arada “işlem kesinliği”, Ethereum işleminin ağ tarafından geri dönüşü olmaksızın onaylanıp tamamlanması anlamına geliyor. Yani bu tabir, bir işlemin blok zincirine kalıcı bir şekilde yazıldığı ve geri alınamaz hale geldiği noktayı ifade ediyor.

Ethereum ağ aktivitesine ilişkin veri kaynakları dün, doğrulayıcıların ağdaki işlem işleme sırasında tasdikler önerirken bir sorunla karşılaştığını belirtti. Beaconcha.in tarafından sağlanan verilere göre, 200.750 ila 200.758 arasındaki Ethereum epoch’ları (30 bin bloktan oluşan zaman dilimi), alınan tasdiklerin sayısında kayda değer bir düşüşe tanık oldu.

Bir saat boyunca işlem sonuçlandırma sorunu yaşandı

The Block araştırma direktörü Steven Zheng, Ethereum’un Beacon zincirinin yaklaşık bir saat boyunca işlem sonuçlandırmada geçici bir duraklama yaşadığını bildirdi. Zheng’e göre, duraklamaların nedeni şu anda belirsiz olmakla birlikte, bunun staking istemcilerindeki veya MEV altyapılarındaki hatalara atfedilebileceğine dair spekülasyonlar var.

Zheng, “İşlemler Ethereum’da durmamış olsa da nihai olarak sonuçlandırılmadı ve bu da işlemlerin geri döndürülme şansının işlerin amaçlandığı gibi yürümesinden daha yüksek olduğu anlamına geliyordu.” ifadelerini kullandı.

“Zaman olmadığı için kapsamlı bir testten geçmedi”

Ethereum 2.0’ın bir istemci uygulaması olan Prysm’i geliştiren yazılım firması Prysmatic Labs’in kurucu ortağı Preston van Loon’a göre, perşembe günü meydana gelen olay, birden fazla istemci uygulamasının zincirle senkronizasyonu sürdürmek için bütük çaba sarf etmek zorunda kaldığı bir durumu tetiklemiş gibi görünüyor.

Van Loon, Twitter üzerinden kesintinin tekrarlandığının gözlemlendiğini bildirdi. Özellikle, Prysm’in 4.0.4-rc.0 sürümünde bir düzeltmenin uygulandığını, ancak zamanları olmadığı için düzeltmenin henüz kapsamlı bir testten geçmediğini belirtti.

Prysmatic Labs yöneticisi ayrıca sorun yeniden ortaya çıkmadan önce, “Prysm’in dün Ethereum ana ağında gördüğümüz gibi bir senaryoda daha iyi performans gösterebileceği birkaç alan belirledik. Bu iyileştirmeleri güvenli ve hızlı şekilde yayınlamaya hazırlanıyoruz.” dedi.

“Ethereum dün çökmedi”

Van Loon, tüm sürecin başarısız olabileceği yönündeki endişelere karşı da hesabından topluluğa karşı mücadele etti.

Yaptığı açıklamada, “Açıklığa kavuşturmak için: Ethereum dün çökmedi. Sınırlı blok kapasitesine rağmen bloklar dolmaya yakın bile değildi. Sonlandırmak için mücadele edilen dönemler boyunca işlem yapabilirdiniz, bloklar üretildiğinde bol miktarda blok alanı vardı.” diye yazdı.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl