FATF’den G7 öncesi bildiri: “Kanun dışı kripto alanına son”

Japonya'nın ev sahipliğini yapacağı G-7 liderler toplantısı öncesinde kripto paralar ele alındı. G-7 ülkelerini ‘kanunsuz kripto alanıyla mücadele etmeye’ çağıran Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Başkanı T. Raja Kumar, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Yaklaşan G-7 zirvesi öncesinde Mali Eylem Görev Gücü (FATF) başkanının gündeminde kripto paralar vardı.

Mali suçlarla mücadeleden sorumlu uluslararası örgütün lideri T. Raja Kumar, G-7’nin gelişmiş ekonomilerini, kripto para alanında yasa dışı mali faaliyetleri önlemeyi amaçlayan FATF’in tavsiyelerini benimsemeye çağırdı. “Kanunsuz kripto alanına son” başlıklı bildiri, Japonya’nın Hiroşima kentinde 19 Mayıs’ta başlayacak olan G-7 zirvesi öncesinde yayımlandı.

“Kripto düzenlemeleri” G-7 zirvesinin ana başlıklarından olacak

Toplantı sırasında G-7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri arasında kripto düzenlemeleri tartışıldı.

Yöneticilerin önümüzdeki zirve sırasında dünya çapında daha sıkı kripto para düzenlemelerine desteklerini yeniden vurgulamaları bekleniyor.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), ülkeleri, dijital varlıkları içeren kara para aklama ve terör finansmanıyla mücadele etmek için kripto hizmet sağlayıcılarını belirli bir sınırın üzerinde işlem bilgisi toplamaya ve takas etmeye zorlayan “seyahat kuralını” benimsemeye çağırdı.

“Kriptoda düzenlenmemiş alanlar derhal ele alınmalı”

Kumar, dünya genelinde çok sayıda ülkenin çeşitli standartların uygulanmasında kayda değer ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Buna ek olarak FATF’in kripto para varlıkları için revize edilmiş kriterlerinin uygulanmasıyla ilgili olarak, gelişmelerin nispeten yetersiz kaldığını belirtti. Başkan, ülkelerin tahmini yüzde 73’ünün FATF standartlarıyla ya uyumlu olmadığını ya da sadece kısmen uyumlu olduğunu belirtti.

Kumar, “ülkelerin suçluların, teröristlerin ve ‘haydut devletler’in kripto paralardan yararlanmasını sağlayan düzenlenmemiş alanları derhal ele almaları” gerektiğinin altını çizdi.

Analistlerin tahminlerine göre, yasa dışı kripto para işlemlerinin oranı yüzde 0,1 ila yüzde 15,4 arasında değişiyor. Ancak FATF, bu istatistikleri konunun gerçek kapsamını küçümseme potansiyeli olarak değerlendiriyor. Kumar, G-7 ülkelerinin FATF’in küresel standartlarını tam olarak uygulamada belirleyici bir rol oynamasının kolektif başarı için hayati önem taşıdığını kaydetti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl