Fed Twitter’a kayıtsız kalmadı: Piyasayı tweet’lerden takip edecekler

Haziran ayındaki faiz kararı şimdiden konuşulmaya başlanan ABD Merkez Bankası'nda (Fed) uzmanlar kredi ve finans piyasalarını takip etmek için "Twitter endeksi" geliştirdi. Bu endeks sayesinde para politikalarını etkileyecek bazı değişimler, buradan öngörülebilecek.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kripto paralar ve geleneksel piyasalar üzerinde, aldığı kararlar sebebiyle çok büyük etkisi olan Fed, yeni bir endeks geliştirdi. Kuruma bağlı araştırmacılar tarafından oluşturulan ve “Twitter Finansal Duygu Endeksi (FMSI)” adındaki bu geliştirme sayesinde kurum, günlük bazda yaklaşık 4.4 milyon tweet üzerinden ekonomi konusunda kamuoyunun tepkisini ölçüyor.

Fed’in son yıllarda sosyal medyanın yükselişine ve kullanım alanlarına kayıtsız kalmamak isteği ve bu nedenle, piyasa hissiyatını ölçme konusunda kullandığı araçlarını geliştirme kararı aldığı belirtildi.

Geleneksel alan geride ve yavaş kalıyor

ABD medyasından Bloomberg’in haberine göre ayrıca Fed uzmanları, anketler ve ekonomik veriler gibi geleneksel bilgi sağlayıcı unsurların artık sınırlı bilgi verdiğini ve çoğu zaman da gecikmiş olan rakamlarla birçok analizi yanılttığını düşünüyorlar. Sosyal medya alanına gierek Fed hem hızlı hem de gerçek zamanlı verilere ulaşmayı hedefliyor.

Farklı kaynaklardan milyonlarca tweet

FMSI algoritması sayesinde uzmanlar farklı kaynaklardan elde edilen milyonlarca tweet ile daha hızlı verilere ulaşmayı planlıyor. Bu kaynaklar arasında bireysel yazarlar, finans uzmanları ve tanınmış piyasa yorumcuları yer alıyor. Endeks; finans piyasaları, ekonomi ve para politikaları hakkında atılan tweet’leri düzenleyecek. Bu tweet’ler ile negatif ve pozitif duygular ayrıştırılacak. Böylece kamuoyunun tepkisi de daha kolay şekilde ölçülmüş olacak.

Uzmanlar, Fed’deki karar alıcıların bu sayede kamuoyu tepkilerini daha kolay ve hızlı görebileceğini, ayrıca çok daha hızlı manevra yaparak karar alabileceğini ifade ediyorlar.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl