SEC’nin regülasyon müdahaleleri 115 milyar dolarlık kriptoyu kapsıyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun dün akşam saatlerinde Binance'e karşı açtığı dava kripto dünyasında büyük ses getirirken, 12 coin'in yatırım sözleşmesi statüsünde olduğunun belirtilmesi de yoğun şekilde tartışıldı. XRP de işin içine katıldığı zaman, sadece SEC'nin dava konusu yaptığı kripto ve token'ların toplam piyasa değeri 115 milyar dolara ulaşıyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

2022 yılında gaza basan ve kripto şirketlerine karşı agresif bir tutum sergileyen SEC bu politikasına 2023 yılında da sert şekilde devam ederken, kurumun yatırım sözleşmesi statüsüne soktuğu kripto para ve token’ların toplam değeri de yaklaşık 115 milyar dolar oldu.

2020’nin aralık ayında XRP ile başlayan davalar süreci, yaklaşık 2.5 yıllık sürecin ardından bambaşka bir seviyeye gelirken, dünkü Binance davası da işin, en azından şimdilik zirvesi oldu.

12 kripto ve XRP 115 milyar dolar ediyor

SEC’nin açıklamasında yatırım sözleşmesi olduğu belirtilen coin’lerden en değerlisi 47 milyar dolar ile Binance’in kendi token’ı olan BNB… Cardano (13 milyar dolar), MATIC (8.2 milyar dolar) ve Solana (8.5 milyar dolar) bu anlamda diğerlerinden ayrılıyor. Adı geçen token’lara 27 milyar dolarlık piyasa değeri olan XRP’yi de eklediğimizde rakam 115 milyar doların da üzerine çıkıyor.

“En çok diğer borsalar zarar görecek”

Dijital varlık şirketi Arca’nın baş yatırım yöneticisi Jeff Dorman ise, SEC’nin kripto ve token’ları isim vererek hedef göstermesinin en çok diğer borsalara zarar vereceğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Burada aslında zarar görenler Coinbase, Kraken ve diğer ABD merkezli borsalar olacak. Bu token’ları delist edip etmeme konusunda karar verecekler. Piyasa yapıcı şirketler de yine bu token’lara likidite sağlayıp sağlamama konusunda karar vermek zorunda kalacaklar. Yine de uzun vadede ben bu token’ların çok fazla zarar göreceğini düşünmüyorum. Çünkü ABD dışındaki birçok borsada zaten işlem görüyorlar. Etki kısa vadeli olacaktır”

Bilindiği üzere SEC başkanı Gary Gensler, Bitcoin dışında kalan kripto para ve token’ların “Yüzde 95’ten fazlasının” yatırım sözleşmesi olduğunu iddia ediyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl