SEC, listedeki tek PoW token’ı DASH için neden yatırım sözleşmesi diyor?

SEC'nin Binance ve Coinbase'e açtığı menkul kıymet davasında, yatırım sözleşmesi olarak belirlediği bazı coin'ler de tartışma konusu oldu. Bunlardan en çok konuşulanı ise İş Kanıtı sistemiyle (PoW) çalışan, kriptonun eski oyuncusu DASH oldu.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Binance ve Coinbase’e dava açması kripto para dünyasında deprem etkisi yaratırken, hangi coin’lerin yatırım sözleşmesi statüsüne girip girmediği de tartışma konusu oldu.

Birçok DeFi coin’inin yanında metaverse ve PoS token’larının yer aldığı listedeki tek İş Kanıtı (PoW) coin’i ise eski kripto yatırımcılarının yakından tanıdığı DASH’ti.

Bir dönem Güney Amerika bölgesinde çok fazla ilgili gören ve ödemelerde kullanıldığı belirtilen DASH’in neden yatırım sözleşmesi statüsüne girdiği konusunda SEC’nin mahkeme dosyasında önemli ifadeler yer alıyor.

Hatırlanacağı üzere, Grayscale’in çatı şirketi olan DCG’nin kurucusu Barry Silbert, SEC listesinde hiçbir PoW token’ının olmamasının önemine değinmişti. Ancak Silbert, DASH’i atlamış görünüyor.

Peki SEC’nin DASH ile ilgili ne şikayeti var ve dava dosyasında bu token ile ilgili neler yazıyor?

“Dolayı yoldan da olsa kontrol gücü var”

SEC’nin DASH ile ilgili tuttuğu dosyada Dash Core Group’tan (DCG) bahsediliyor. DASH ağında ek güvenlik hizmetleri sağlayan node olan Masternode’ların DCG’nin kontrolünü sağladığı belirtilen yazıda şu ifadeler yer alıyor:

“Masternode’lar, dolaylı yoldan da olsa, oy verme gücü sayesinde DCG’nin tek hissedarı olan DASH Fonu üzerinde kontrol sahibidirler. DCG’nin DASH platformunda yaptığı geliştirmeler DASH token’ın değerini de artırır. Dolayısıyla token tutan kişiler de buradan kazanç elde ederler. Bu nedenle Masternode’lar dışında DASH token tutanların ellerindeki token’ın değerlenmesi de, Masternode’lar ve DCG’nin elindeki DASH’lerin değerlenmesine bağlıdır”

“İlk günden bu yana değer artışını vadettiler”

DASH platformunun kurulduğu ilk günden bu yana Masternode’ların ve DCG’nin, sistemin gelişmesiyle birlikte DASH token’ın da değerinin artacağı bilgisini yaydığını belirten SEC şunları söyledi:

“Bu yüzden DASH yatırımcıları, DCG ve Masternode’ların çalışmaları sayesinde token değerinin artacağını umarak yatırım yaptılar. Bu sayede DASH token’a olan talep artacaktı. Dolayısıyla token’ın değeri de artacaktı”

Bilindiği gibi SEC başkanı Gary Gensler, neredeyse her konuşmasında yatırım sözleşmelerinin, bir grup ya da kişinin çalışmaları sonucunda yatırım yapılan varlığın değer kazanacağına inanan kişilerin buna göre yatırım yapması ile oluştuğunu belirtiyor.

Gensler, Bitcoin’de bu şekilde bir merkezi yapı olmadığı için en büyük kripto paranın bir yatırım sözleşmesi olmadığını dile getiriyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl