SEC Başkanı Gensler ile Senatör Warren arasında tartışılan bağlantı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kripto para karşıtlığıyla tanınan Senatör Elizabeth Warren ile yakın bağlantılarını sürdürüyor. Bu bağlantılar, ajansının geçtiğimiz hafta sektörün en büyük isimlerinden ikisine dava açtığını duyurmasıyla daha da önem kazandı. New York Post da ikilinin ilişkisini mercek altına aldı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Uzun süredir Demokrat Parti’ye bağış yapan ve 2016’da Hillary Clinton’ın başkanlık kampanyasının finans direktörü olan Demokrat Gensler, Cumhuriyetçilerin yayın organlarından biri olarak bilinen New York Post‘a göre, Nisan 2021’deki onayından bu yana Warren ile kripto paraları sınırlama konusunda iş birliği yapıyor. İddiaya göre bu süre zarfında, kripto paraların tehlikeleri hakkında Warren ile mektuplaşmalar yaptı ve hatta bunu engellemeye çalışan federal düzenleyicilerin işine son vermek için birlikte çalıştılar.

Gensler, Warren’ın en yakınındaki isim

Hillary Clinton’ın 2008’deki ilk başkanlık seçimi için bağış toplayan isimlerden biri olan Gensler, daha sonra eski Dışişleri Bakanı’nın 2016 kampanyasında da görev aldı. Politico’ya göre bu süre zarfında Clinton ve Warren arasındaki aracı rolü nedeniyle “Elizabeth Whisperer” olarak anıldı.

65 yaşındaki SEC başkanı, onlarca yıldır sadece Demokrat adaylara bağış yapmış ve 2020 ön seçimleri sırasında Warren’ın başkanlık adaylığını desteklemişti. Ayrıca senatörün kampanya fonuna o dönemde bir kişinin gönderebileceği maksimum miktar olan 2 bin 800 dolar katkıda bulunmuştu.

SEC Başkanı ve Senatör Elizabeth Warren, dikkatlerini yatırımcılar için “vahşi batı” olarak gördükleri kripto para borsalarına yöneltti. Buna karşılık olarak Warren, SEC Başkanı Gary Gensler’a kurumun düzenleyici yargı yetkisini arttırmada yardımcı olmak için yasa önerisinde bulundu.

Warren, bu hamlenin “kara para aklama, hırsızlık ve dolandırıcılık planlarını” durduracağını ve hatta iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacağını savundu. Warren, Haziran 2021’de “Bitcoin o kadar çok hesaplama faaliyeti gerektiriyor ki tüm ülkelerden daha fazla enerji tüketiyor” şeklinde bir tweet de atmıştı. Bu çabaları için bazı Cumhuriyetçilerin de desteğini kazanmıştı.

“Kara para aklama kisvesi altında kriptoyu yasaklamak”

Warren, geçen yıl Senatör Roger Marshall ile birlikte Dijital Varlık Kara Para Aklamayı Önleme Yasası’nı sunarak tasarının fonların teröristlere akmasını engelleyeceğini ve çevrim içi fentanil kaçakçılığını durdurmaya yardımcı olacağını öne sürmüştü.

Ancak dijital varlık savunucuları, tasarının “kara para aklamayla mücadele kisvesi altında kriptoyu etkin bir şekilde yasaklayacağını” ve kripto para kullanıcılarına “anayasaya aykırı bir saldırı” sunacağını söyledi.

Gensler görevine, Warren ve Senatör Bernie Sanders’ın değiştirilmesi yönündeki çağrılarının ardından Haziran 2021’de eski Kamu Şirketleri Muhasebe Gözetim Kurulu Başkanı William Duhnke’nin görevden alınmasıyla başladı.

Bir sonraki yıl, Halka Açık Şirket Muhasebe Gözetim Kurulu (PCAOB), dolandırıcılık faaliyetlerine ilişkin endişeleri gerekçe göstererek dijital varlıkların denetimlerine öncelik vermeye odaklandığını belirtti.

Bu adım, Warren ve Senatör Ron Wyden’ın geçtiğimiz kasım ayında FTX’in iflasının ardından kripto paraları denetleme yetkisini kullanması gerektiğini söyleyerek düzenleyiciye mektup yazmasından aylar sonra geldi.

“Zaten dijital para birimimiz var, Buna ABD Doları deniyor”

SEC, 5 Haziran’da dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’e ve ertesi gün de ABD merkezli en büyük kripto para borsası Coinbase’e karşı dava açtı. Kurum, her iki borsanın da uygun şekilde kayıt yaptırmadığını iddia etti.

Gensler, geçtiğimiz hafta davaların ardından Bloomberg’e verdiği demeçte “Daha fazla dijital paraya ihtiyacımız yok. Zaten dijital para birimimiz var. Buna ABD Doları deniyor.” dedi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl