Çin’de dijital yuan ile metro ödemeleri de başlıyor

CBDC'ler konusunda dünyada açık ara en gelişmiş ülke konumunda olan Çin'de yeni bir dijital yuan denemesi başlıyor. Yapılan açıklamaya göre metro kullanan yolcular, telefonlarında operatör bağlantısı olmasa ve hatta şarj bitmiş olsa bile ödemelerini CBDC ile yapabilecekler.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

2020 yılında başladığı merkez bankası dijital paraları (CBDC’ler) denemelerinde sürekli ileri giden ve her geçen gün yeni denemelerde bulunan Çin’de şimdi de telefonla ulaşım ödemesi testleri başladı.

Ülkenin Quingdao şehrindeki bazı metro duraklarında dijital yuan ödemesi kabul edilmeye başlanacak. Dijital Para Araştırma Enstitüsü, Çin Merkez Bankası (PBOC) ve şehrin belediye ulaştırma müdürlüğü arasında ortak yapılan çalışmayla başlatılan denemeler China Telecom ve China Unicom’un yanı sıra Dijital Finans Halk Hizmetleri adlı bir firma tarafından finanse edilecek.

Telefonla ödeme yapılabilecek

Dijital yuan kullanan kişiler metro ödemelerini de e-CNY (dijital yuan) ile yapabilecekler. Telefonun şarjı bitmiş ya da operatör bağlantısı kesilmiş olsa bile ödemeler NFC teknolojisi kullanılarak yapılabilecek. Bilindiği üzere birçok yeni dönem akıllı telefonda zaten NFC teknolojisi rahatlıkla kullanılabiliyor.

Bu sene başında Çin Merkez Bankası, özel olarak çıkarılan dijital yuan uygulamasına NFC özelliğini getirmişti. Ancak ulaşım ödemelerinde bu özellik kullanılamıyordu. İşte Quingdao şehrindeki bu denemelerle birlikte bu durum da yavaş yavaş bitirilmeye başlanacak.

Kullanıcılar şarjı bitmiş ve operatörü çekmeyen telefonla ödeme yapmak için, China Unicom ya da China Telecom operatörlerine ait olan SIM kartlarının bilgilerini, dijital yuan uygulamasına girmek zorunda kalacaklar.

Telefonlar, kart okuyucuya dokunduğu anda ödeme bakiyeden düşülmüş olacak.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl