Zincir üstü veri platformu Glassnode, Ethereum’daki staking ile ilgili önemli bir rapor hazırladı. Hatırlanacağı üzere nisan ayındaki Şangay güncellemesinin ardından birçok uzman staking rakamlarının düşeceğini belirtmişti ancak Glassnode, bunun tam tersinin olduğunu belirtti.
Bilindiği gibi Şangay güncellemesi uzun zamandır, Ethereum ağında kilitli kalan ETH’lerin artık çekilebilmesine olanak tanımıştı.
460’tan 8000’e fırladı!
Glassnode’a göre Şangay güncellemesinin ardından günlük staking yatırma işlemlerinde ciddi artış oldu. Günlük ortalama, 460’tan 8108’e fırladı. Hatta 2 Temmuz günü itibarıyla bu rakam 13595 oldu. Haziran ayında günlük ortalama rakamı ise 2267’ydi.
Bu staking işlemlerinin en büyük kazananı ise Lido Finance oldu. Ağın staking havuzlarındaki tartışılmaz Lido Finance üstünlüğü, Ethereum’da merkeziyetsizliğin ciddi şekilde sorgulanmasına neden olmuştu.
Lido havuzları gittikçe büyüyor
Lido Finance’in staked-Ether, bir başka deyişle stETH olarak bilinen token’ı yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen staking token’ı oldu. Lido havuzlarının her geçen gün büyümesi de Ethereum topluluğunda rahatsızlık yaratmıyor değil. Şangay güncellemesinin ardından da ilginin artığı Lido havuzlarında şu anda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 7.49 milyon stETH bulunuyor. En büyük 2. havuz konumundaki RocketPool’daki stETH sayısı ise 461 bin… Yani birinci ile ikinci arasında yaklaşık 16 katlık bir fark bulunuyor.
“Lido yeni kullanıcı kazanamıyor”
Glassnode raporunda ayrıca RocketPool’daki (rETH) büyümeye de dikkat çekiliyor. Bu sene rETH’deki büyüme, stETH’ye göre %300 daha fazla oldu. Raporda önemli bir detay daha belirtiliyor ve Lido’nun; en büyük arz, en fazla likidite ve tüm ağ etkilerinden yararlanıyor olmasına rağmen yeni kullanıcı kazanamadığı ifade ediliyor.
DeFi protokollerinde değişim…
Glassnode, staking token’larının DeFi protokollerinde de artık değişik görevlerde kullanıldığını belirtti. Likidite havuzlarında düşüş olduğu yazılırken, en büyük havuzlardan olan stETH-ETH Curve havuzundaki toplam kilitli varlık oranının da Terra LUNA çöküşünden (Mayıs 2022) bu yana %39 düştüğü bilgisi verildi.
Diğer taraftan kredi platformlarında gösterilen teminat sayısında ise büyük artış var. Bu da, yatırımcıların staking getirilerini artırma yollarına gittiklerini gösteriyor.