FSB, kripto varlıklar için ilk düzenleyici çerçeveyi açıkladı

Finansal İstikrar Kurulu (FSB), pazartesi günü kripto varlık operasyonları için dünya çapında ilk düzenleyici çerçevesini açıkladı ve FTX ile Terra'yı çerçeveye ilham kaynağı olarak gösterdi. Kuruluş ayrıca kripto sektörü için düzenleyici önerilerini sundu.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Yaklaşık 14 yıl önce G20 liderleri tarafından kurulan uluslararası kuruluş Finansal İstikrar Kurulu (FSB) kripto firmalarının düzenlenmemesi halinde daha geniş bir finansal risk oluşacağı uyarısında bulundu.

Kuruluşa göre, geçen yılki kripto çöküşlerinden kaynaklanan paniğin yayılması sektörün daha sıkı küresel denetimine yol açabilir.

Bu risklerin üstesinden gelme çabasının bir parçası olarak FSB, düzenleyiciler için kripto şirketlerinin ve piyasalarının nasıl denetleneceğine dair dokuz üst düzey tavsiyenin yanı sıra sabit coin’lerin gözetimine ilişkin tavsiyelerini de gözden geçirdi.

FSB’den kripto şirketlerinin ve piyasalarının denetlenmesi için tavsiyeler

FSB’nin konuyla ilgili kamuoyu araştırması, düzenleyiciler arasında uluslararası iş birliği taleplerini, kripto ihraççıları için yönetişim standartlarını ve zorunlu açıklamalar için çağrıları içeriyor.

FSB, müşteri varlıklarının yeterli şekilde korunmasını sağlamak ve çıkar çatışmalarıyla ilişkili riskleri ele almak da dahil olmak üzere, son olaylar ışığında önerilerinin birçoğunu güçlendirdiğini söyledi.

İsviçre merkezli kuruluş basın açıklamasında, “Geçtiğimiz yıl yaşanan olaylar, kripto varlıkların ve ilgili oyuncuların içsel oynaklığını ve yapısal kırılganlıklarını vurguladı. Ayrıca, kritik bir hizmet sağlayıcısının çökmesi halinde tehlikelerin kripto varlık ekosistemine ne kadar hızlı yayılabileceğini de gösterdiler.” ifadelerini kullandı.

FSB: Kripto Krizlerinin Geleneksel Finansa Yayılma Riski Artabilir

FSB, iki sektör arasındaki bağlantılar büyüdükçe krizlerin kriptodan geleneksel finansa “yayılmasının” artabileceğini de sözlerine ekledi.

Fitch Ratings finansal kurumlar araştırma başkanı Monsur Hussain, “FSB, kriptoyu düzenlemenin meşruiyet kazandırdığı görüşünden ziyade, kripto piyasalarının paydaşları ve finansal istikrarı korumak için daha fazla düzenleme gerektirdiği görüşünü benimsemiştir.” yorumunda bulundu.

Dijital varlık alım satım platformu Blocktrade’in baş ürün sorumlusu Konstantin Horejsi, söz konusu ilkeleri memnuniyetle karşıladı.

Horejsi, “Kripto topluluğu hiçbir zaman düzenleme konusunda özel bir muamele istemedi. Sadece karşılaştırılabilir varlık sınıfları için halihazırda var olanlara benzer sınırların oluşturulmasını istedi.” dedi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl